content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 Nis

Âkil Adamlar

ÂKİL kelimesi sözlüklerde, ekleyen, yiyen. Yiyici. olarak tarif edilir. Âkil-ül beşer: İnsan eti yiyen. Âkil-ül hevâm: haeşaratla beslenen. Âkil-il küll: Her şeyi yiyen. Âkilet-ül ekbâd: Ciğerler yiyen kadın. Uhud harbinde şehit olan Hz. Hamza’nın göğsünü yararak, cigerlerini yiyen Ebû Süfyan’ın karısı Hind. Akilin başka bir anlamı: “Bir kenarda bırakılmış, kullanılmamış, kendi halinde” anlamını taşır. Âkıl ise, akıllı kimse demektir. “Türk Dil Kurdu” inceltme işâretini, külahı kaldırsa, ses uyumunu bozsa, günlük hayatımıza hakim olsa bile, bir külah, bakınız nelere meydan veriyor.

Akılla, âkili, âkıl’ı karıştıranlar, okumuyorlar ve bilmiyorlar demektir.
Bir yazar aynen şöyle diyor:
“Sözlüğe bakarsak, akilin anlamı; ‘akıllı’ demek. Ama kavramımız ‘Akıllı Adamlar’ değil! Kanaatimce ‘akıl’ ile ‘akil’ arasında fark var. Her ikisi de ‘a’ hecesiyle başlıyorsa da, ikinci heceleri farklıdır. Birinde ‘kıl’ vardır, diğerinde ‘kil’; elbette buna dair de söyleyeceklerim vardır…

Akıl, kılı ağarmış, yani hayat deneyimleri oldukça fazla birini anlatırken; Akil, toprak olma ruhunu keşfedebilmiş, yani ‘Ebu Turab’ olmayı başarmışları dikkate sunar. Okurlarımdan ‘ne saçmalıyorsun böyle’ diyenler olabilir; elbette bu tür tepki göstereceklere saygım vardır. Ama insanlığın kültürel kodları o kadar gaip bakış açılarını içinde barındırıyor ki!
Sözgelimi “sakalım yok ki, sözüm dinlense!” serzenişinin anlamı nedir? Biliyor muyuz ‘sakal’ın simgesel anlamda güç, ya da itibar anlamına geldiğini? Öyle ya, ‘sakal’ güç ve itibar anlamına geliyorsa; bir de bu sakal ‘aksa’ düşünün bir kere buna sahip olan adam ne kadar akıllıdır, ya da güç ve itibar sahibidir.

Ama ‘kil’ toprak demektir, dahası insanlığın geçmişten bugüne taşıyıcıları da ‘toprak’ olmayı başarabilenler olmuştur…
Bir dilbilimci ‘akıl’ ile ‘akil’in anlamının bir olduğunu; ama ikinci hecelerindeki sesli harflerin birinde ‘ı’, diğerinde ‘i’ oluşunun dilbilimsel kuralını doğru dürüst izah etmediği sürece kanaatim değişmeyecektir.
Birikmiş sorunlarımızın çözümünde ‘akıllı’ insanların değil, ortaya koyduğum anlamıyla ‘akil’ adamların katkısı olabilir. Çünkü ‘akil adam’ demek, toprak olmayı başarmış adam demektir. Hele bir de çözmeyi arzuladığımız söz konusu sorun, taze fidanların toprağa gömülmesine sebep oluyorsa…
Toprak olmayı başarmış, yani ‘Ebu Turab’ olmuşların özelliklerine gelince: Onlar, insana değer atfederler, insanları yanıltan Yakınçağ’ın mitsel ideolojilerine değil. Onlar, intikam duygularıyla hareket etmezler, örterler örtebilecekleri kadar; sonuçta herkesin birbirinden razı olacağı bir toplumsal barış elde edilecekse. Onlar, hakikati tüm çıplaklığıyla paylaşırlar, simgelerin, mitlerin arkasına sığınıp insanları kandırmaya çalışmazlar…
Toplumumuzda bu tür özellikleri olan ‘akil adamlar’ var mı bilmiyorum; ama bu özelliklere sahip ‘akil adamlar’ dinlenilmediği sürece birikmiş sorunlarımızı çözemeyiz!”
Yazar, kendi görüşlerini, ideal ve ideoloji çemberinden geçirmek isterken, bir şeyler söylemek istiyor, haklıdır. AKIL ayrı bir olay ÂKİL, ÂKIL daha ayrı bir ifadedir. Kimse kendine deli dedirtmez,. Akıl da kolay kolay ölçülemez. Hakka dayanmayan akıl, zaten akıl değildir.

AKİL ADAM furyası günlerden beri medyanın sakızı haline geldi. Havada uçuşan isimler gırla iken, liste belli oldu. Bebek katili APO’ya (Artin Agopyan) özgürlük isteyen Zübeyde Teker bile var listede.

Listeye bakalım:

BAŞKAN: RİFAT HİSARCIKLIOĞLU
2. BAŞKAN VEKİLİ: LALE MANSUR 3. SEKRETER: TARIK ÇELENK
4. KADİR İNANIR 5. NİHAL BENGİSU KARACA 6. ŞÜKRÜ KARATEPE
7. MUHSİN KIZILKAYA 8. ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN (İHD) 9. HÜSEYİN YAYMAN

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

1. BAŞKAN: CAN PAKER 2. BAŞKAN VEKİLİ: SİBEL ERASLAN
3. SEKRETER: AYHAN OGAN 4. MAHMUT ARSLAN (HAK-İŞ)
5. ABDURRAHMAN DİLİPAK 6. İZZETTİN DOĞAN 7. ABDURRAHMAN KURT 8. ZÜBEYDE TEKER 9. MEHMET UÇUM
EGE BÖLGESİ
1. BAŞKAN: TARHAN ERDEM 2. BAŞKAN VEKİLİ: AVNİ ÖZGÜREL
3. SEKRETER: ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ 4. VEDAT AHSEN COŞAR (TBB) 5. EROL EKİCİ (DİSK) 6. HİLAL KAPLAN 7. FUAT KEYMAN 8. FEHMİ KORU
9. BASKIN ORAN
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

1. BAŞKAN: YILMAZ ENSAROĞLU 2. BAŞKAN VEKİLİ: KEZBAN HATEMİ
3. SEKRETER: MEHMET EMİN EKMEN 4. MURAT BELGE 5. FAZIL HÜSNÜ ERDEM 6. YILMAZ ERDOĞAN 7. ETYEN MAHÇUPYAN 8. LAMİ ÖZGEN (KESK)
9. AHMET FARUK ÜNSAL (MAZLUM DER)
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
1. BAŞKAN: AT TAŞGETİREN 2. BAŞKAN VEKİLİ: BERİL DEDEOĞLU 3. SEKRETER: CEMAL UŞŞAK 4. VAHAP COŞKUN 5. DOĞU ERGİL 6. EROL GÖKA
7. MUSTAFA KUMLU (TÜRK-İŞ) 8. FADİME ÖZKAN 9. CELALETTİN TAŞ
MARMARA BÖLGESİ
1. BAŞKAN: DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN 2. BAŞKAN VEKİLİ: MİTHAT SANCAR
3. SEKRETER: LEVENT KORKUT 4. MUSTAFA ARMAĞAN 5. ALİ BAYRAMOĞLU
6. AHMET GÜNDOĞDU 7. HAYRETTİN KARAMAN 8. HÜLYA KOÇYİĞİT
9. YÜCEL SAYMAN
KARADENİZ BÖLGESİ
1. BAŞKAN: YUSUF ŞEVKİ HAKYEMEZ 2. BAŞKAN VEKİLİ: VEDAT BİLGİN
3. SEKRETER: FATMA BENLİ 4. ŞEMSİ BAYRAKTAR (TZOB) 5. KÜRŞAT BUMİN 6. ORAL ÇALIŞLAR 7. ORHAN GENCEBAY 8. YILDIRAY OĞUR
9. BENDEVİ PALANDÖKEN (TESK)
Komisyon 63 kişiden oluşacak ve bir ay boyunca çalışacak. Komisyon üyeleri Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.Akil İnsanlar Komisyonu, yedişerli gruplar halinde alt komisyonlar kurarak belli

bölgeler ile ilgili konularda çalışacak. Bu komisyonlar kendi iç mekanizmalarını oluşturacak. Başkan, sözcü gibi görev dağılımını da kendi bünyelerinde kuracaklar.
“Şiş/kebap yanmasın” formatında, zevahiri kurtarmak için, isimlerin değerlerini size bırakıyorum. Hülya Koçyiğit, Yılmaz Erdoğan, Etyen Mahçupyan, İzzettin Doğan, Kadir İnanır, Lale Mansur gibi isimler listeye alınmışsa, mesele tamamdır.
Latife mi olsun bilmem amma; şehir şehir gezip Mustafa Kemal’ın haıf olduğunu söyleyen, Türkiye’yi kurtaracağını iddia eden Haydar Baş, televizyon ekranında yosmalarla fingirdeşen Adnan Okyar, Amerika’dan cemaati yönlendiren, diyalog ve hoşgörü çığırtkanı F.Hocaefendi, kendinin çıplak uyarıcı olduğunu bağıran Y. Nuri, seks üstadı Zekeriya Beyaz, kendini mehdi ilan eden Ömer Öngüt ile İskender Evrenesoğlu’nun ‘akil adamlar’ listesine alınmayışları, bir eksiklik oldu sanırım.
Vay benim memleketim, vah benim vatanım, vah benim değerlerim!..Cemiyete yön veren, eserleri ile çağ açan, milyonlara hitabeden, yeni bir nesil yetiştiren, himmeti ile millet olan nice değerler listede yok. 75 milyon içinde akıllı kişiler bunlarsa, vay halimize.. Osmanlı dibâcesi, medeniyetin gözesi Bursa’dan kimse yok.
Hûzûri’nin bir dörtlüğü aklıma geldi:
Değerliler bir kenarda yapyalnız,
Değersizler elde gezer tertemiz,
Alan kör, satan kör, kantar ayarsız,
Saman pahasına buğday satılır.
Hûzûri kalksa da halimizi görse… “Kargalara kalan dünya” diyenler haksız mı?
GÜL DİKENİ kabul edilirse, yazımı şöyle bitirmek istiyorum:
“AKİL ADAM” DEDİLER,
ETİMİZİ YEDİLER.
MİLLETE SÖZ VERDİLER,
MURADINA ERDİLER.

 

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank