content

10 Nis

Akciğer Kanseri Tedavisinde Yeni Gen Bulundu

Akciğer Kanserinin Erken Teşhisini Sağlayabilecek Gen Bulundu

Amerika’ da Boston ve Utah Üniversiteleri tarafından yapılan ve Science Translational Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmalarda akciğer kanserli hastalarda PI3K adı verilen bir grup genin aktifleştiğinin gösterilmesi akciğer kanserinin erken teşhisi konusunda umut verdi.

 Bu çalışmalarda sigara içen insanların ana nefes borularından fırçalama yöntemi ile elde edilen hücrelerde hangi genlerin aktif olduğu araştırıldı. Bu genlerden biri, uzun zamandan beri akciğer kanserinden sorumlu tutulan ve PI3K olarak isimlendirilen gen. Burada önemli olan, bu genin aktif hale geçtiğinin akciğer kanserli hastalar dışında displazi olarak adlandırılan kanser öncesi lezyonlarda ve akciğer kanserli hastaların ana nefes borularındaki hücrelerde de saptanmış olması. Araştırmada myo-inositol adı verilen bir madde ile tedavi edilen tiryakilerde PI3K geninin baskılandığı da gösterildi. Buna göre PI3K geni aktifleşen ve akciğer kanseri riski taşıyanlar myo-inositol ile tedavi edilerek akciğer kanseri olmaktan kurtulabilecekler.

YORUM
Elbette sadece bir araştırmanın sonuçlarına bakarak akciğer kanserinin her hastada erken dönemde teşhis edilebileceğini söylemek mümkün değil ama bu sonuçlar gene de umut veriyor.

Akciğer kanseri genellikle çok geç belirti veren ve bu belirtiler ortaya çıktığında ise tedavi şansının çok düşük olduğu bir hastalık. Bu sebeple akciğer kanserini erken dönemde teşhisini sağlayacak bir yöntem birçok hastanın hayatının kurtulmasını sağlayacak.  

Akciğer kanserli hastaların yüzde 90’ ı sigara tiryakisi olmakla beraber sigara içenlerin yüzde 10 kadarında akciğer kanseri gelişiyor. Şu an için bilinmeyen hangi sigara tiryakilerinin akciğer kanseri olacağı. Bu test ile sigara içenlerden hangilerinin kansere doğru gittiklerini de belirlemek söz konusu olabilecek.

Bu araştırmada belirlendiği gibi, PI3K geninin aktifleştiğinin kanser öncesi dönemde ve üstelik de erişimi kolay olan ana nefes borusu hücrelerinde gösterilmesi akciğer kanserinin çok erken teşhisi için çok büyük bir imkân yaratacak. Üstelik PI3K genini baskılayacak myo-inositol gibi tabii bir ürünün olması da daha da sevindirici.

Kaynak: Gustafson AM, Soldi R, Anderlind C ve ark: Airway PI3K Pathway Activation Is an Early and Reversible Event in Lung Cancer Development. Science Translational Medicine  Vol. 2, Issue 26, p. 26ra25.  

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank