content

15 Tem

Ahmet Sevgi’den: Çağdaş Batı Medeniyetinin doğuşu ve bugün

Ahmet Sevgi, eğitimci,şair,yazar ve araştırmacı.TSM ile yakından ilgileniyor. Bu konuda araştırmaları ve yayınları var.O, birbiri ardına yayınladığı kitaplarıyla da dikkat çekiyor.Yenilerde bir kitabı daha bana ulaştı Ahmet Sevgi’nin.Merkezi Ankara’da bulunan Yıldızlar Yayıncılık yayınları arasında 336 sayfayla gün yüzü gören kitapda kültür yazılarıyla şiirler yer alıyor.

Ahmet Sevgi,gözü ve gönlünün zenginliğiyle,kültür ağırlıklı dünyasıyla bilinen,alkışlanıp takdir edilen bir arkadaşımız olarak,önemli hizmetlerin altına imza atıyor.Bu hizmetlerin bir bölümü yayınladığı kitaplarının  ilgili sayfalarında yer alıyor.Elimizde,masamızda bulunan son yayınladığı,”Çağdaş Batı Medeniyetinin Doğuşu ve Bugün-Kültür ve Edebiyat Yazıları ile Şiirler-3”de kalıcılığı fazla olan  araştırma ve şiirler yer almakta.

Kitap içinde, klasik Türk musikisi alanında gerçekleştirilen araştırmaların bulunması, kitabın önemini bir kez daha artırıyor.Dede Efendi,Itri,Ali Ufki bey,İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın kuruluş öyküsü, gibi başlık altında  yayınlananlar,vermek istediğimiz örneklerden birkaçı olarak görülüyor.

Kitabın içindekiler bölümünde yer alan diğer başlıklardan bazıları ise şöyle sıralanmakta: Hikaye ve hikaye yazma üzerine,Cengiz Dağcı ve Romanları üzerine,Yılmaz Öztuna’yı anma günü,Eğitimci Müjgan Dericioğlu,Bosna-Hersek katliamı ve bir şiirin öyküsü,Kadri Şarman, Özgen Gürbüz, Şentürk Deveci üzerine,Klasik Türk Müziği üzerine,Kütüphaneci Mustafa Yeşil,Şiir ve musiki günleri(İsa Kayacan),Martıların kanadıyla(İsa Kayacan)Şiir ve musiki ziyafeti(Gülsün Polat),Eğitimci Hüseyin Aktuğ,Bestekar Mustafa Ünal Yılmazer,Ahmet Sevgi’ye ait şiirler vd.

Ahmet Sevgi imzalı bir sayfalık önsözün bir yerinde;”Bu kitapta; Genel kültür yazıları, birkaç klasik Türk müziği ile Türk  sanat müziği bestekarları üzerine  denemeler, şiir ve şiirler üzerine yazılan yazılar,İslam’ın şiire bakışını ortaya koyan Şair Kaab adlı,Türk ve Batı edebiyatından bazı şahsiyetler ve eserleri hakkındaki yazılar,yazarın öteki kitaplarında yer almayıp çekmecesinde biriken şiirleri ve dörtlükleri var”denilerek, kitap hakkında özet bilgi ortaya konuyor,sayfalara aktarılıyor.

Bu satırların yazarının,Ahmet Sevgi Kültür Evi’nde yapılan şiir ve musiki toplantılarıyla ilgili  değişik gazetelerde yayınlanan yazısıyla,Eğitimci Ahmet Sevgi’nin Martıların kanadıyla adlı kitabı için yazılıp,yine değişik gazetelerde yayınlanan iki ayrı yazısının fotoğraf ve metinleriyle yayınlanması, Ahmet Sevgi kadirbilirliğinin  örneği olarak görülmesi bakımından anlam taşımaktadır.Teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Sayfa 295’de başlayan Ahmet Sevgi dörtlüklerinin ilki olan ‘Bir demet sevgi kalır’başlıklı olanıyla  noktamızı koyalım istiyorum:

Benden beş-on kitapla,yüzlerce dergi kalır,

Şiirlerle dörtlükler,yazımda bilgi kalır,

Kültür Evi’nde dostluk,raflarda dörtbin kitap,

Bir beden Ahmet gider,bir demet Sevgi kalır.

Sanki bir özetleme yapıyor, gelecekte kendisiyle ilgili nelerin kalabileceğini, hatırlanabileceğini  hassas bir terazi özelliğiyle duygularını ortaya koyuyor Ahmet Sevgi hoca. Allah geçinden versin,ama sonuç söylendiği,anlatıldığı gibi olacak.Sağlıklı günlerde,huzur ve mutluluk içinde kültürel etkinliklerinin ve kitap yayınlarının devamını diliyor,sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.

***

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank