content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

25 Eyl

1 Kasım’da Sandıktan Tek Parti İktidarı mı Yoksa Yine Koalisyon mu Çıkacak?

7 Haziran 2015 tarihinden önce herkes oyum boşa gitmesin diye 13 yıl boyunca tek başına iktidar olan Recep Tayyip Erdoğanlı Ak Partiye oy veriyordu. 13 yıl boyunca tek başına iktidar olan Erdoğan Cumhurbaşkanı olmak istedi ve yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda oyların yüzde 51,8'inikazanarak Türkiye'nin İlk kez hal koyu ile seçilen 12. cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ise boşalan koltuğunun yerine Ahmet Davutoğlu’nu işaret etti.

7 Haziran 2015 genel seçimlerinin sonucunu hep beraber gördük Ak Parti bu seçimleri birinci parti olarak tamamladı ama 13 yıl sonra ilk kez tek başına hükümet kuramadığı için koalisyon hükümetinin kurulması için AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ilk olarak CHP'nin kapısını çaldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun koalisyon için 14 maddelik listesini Davutoğlu kabul etmedi.

Davutoğlu bu sefer MHP’nin kapısını çaldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin koalisyon için Anayasa'nın ilk dört maddesinin değiştirilmesini Davutoğlu yine kabul etmedi.

Hükümeti kurmak için CHP ve MHP ile anlaşamayan Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na verilen 45 günlük süre dolduğu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçimin 1 Kasım'da yapılacağını resmen açıkladı. 1 Kasım erken genel seçiminde bu sefer Ak Partinin işi çok zor olacak.

Herkes oyum boşa gitmesin diye 13 yıl boyunca tek başına iktidar olan Erdoğanlı Ak Partiyi destekliyordu. Bu erken genel seçimde ben şahsen Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti'yi güçlendireceğini sanmıyorum. Ak Partili seçmende Erdoğan sevgisi var. Ahmet Davutoğlu ile Ak Parti iktidar olmayacaktır. Ak Parti iktidar devri kısmi olarak bitmiştir.

Bu sefer CHP oylarını arttırıp milletvekili sayısını çoğaltacaktır. MHP barajı geçecektir fakat Milletvekili sayısı düşecektir. HDP yine rahatlıkla barajı geçecek.  Fakat yine çoğunluk Ak Partide olacaktır.

Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu CHP ve MHP ile tekrar koalisyon görüşmeleri yapacak. Anlaşamama durumunda bu sefer istikrarsızlık sebebiyle ya asker sesini yükseltmeye başlayacak. Ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan görevinden istifa edip Ak Parti genel başkanı olup tekrar erken genel seçime gidilecektir.

Kurban bayramınız mübarek olsun. Allah kurbanlarınızı kabul eylesin.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank