content

04 Mar

Sütün Kimyasını Değiştiren Müthiş İcat

Gıda endüstrisine bugüne kadar çok verdim veriştirdim, attım tuttum ama bu sefer beni mahcup ettiler.

Bundan hiç gocunmam, yeri geldiğinde şimdi olduğu gibi özür dilemeyi de tebrik etmeyi de bilirim; yeter ki hep önce kâr değil önce sağlık demeye devam etsinler.

donkey-business1Efendim, mesele şu: Amerika’ da, bir taraftan çocuklardaki obezite artarken diğer taraftan süt tüketiminin giderek azalması kimseyi değil ama gıda endüstrisini dertlendiriyor.

Nasıl yapalım ne edelim de hem obeziteyi önleyelim hem çocukların daha fazla süt içmelerini sağlayalım diye düşünüyor taşınıyorlar ve sonunda akıllarına harika bir fikir geliyor.

Kısa adları IDFA ve NMPF olan Milletlerarası Süt Ürünleri Birliği (International Dairy Foods Association) ve Milli Süt Üreticileri Federasyonu (National Milk Producers Federation) 2009 senesinde FDA’ ya başvurarak süt ve süt ürünlerine suni bir tatlandırıcı olan ‘aspartam’ ilave edilmesi için izin istiyorlar.

Bu kuruluşlar, FDA’ ya sade sütten hoşlanmayan çocukların şekerli çikolatalı sütleri severek içtiklerini ama bunun obeziteye yol açtığını; aspartam ile tatlandırılacak sütlerin çocuklar tarafından tercih edilmesiyle süt tüketimi artarken obezitenin de azalacağını bildiriyor.

Bunların, sütte sadece ‘besleyici tatlandırıcılara’ müsaade eden FDA’ dan bir küçük ricaları daha oluyor:

“Aman diyorlar, hem sütte hem de sütten üretilen 17 üründe aspartam bulunduğunu etiketinde belirtme mecburiyeti olmasın hem de kutusunda ‘düşük kalorili’ veya ‘diyet süt’ gibi itici ibareler de konmasın”.

Endüstrinin beni ve eminim ki sizleri de çok duygulandıran bu asil davranışı, FDA’ nın süt endüstrisinin dört sene evvelki bu başvurusunu halkın görüşüne sunmasıyla yeni ortaya çıktı (1).

Bazı kendini bilmezlerin itirazları var

FDA bir ‘aksilik’ çıkarmazsa yakın bir zamanda içinde aspartam bulunan ama tüketicinin bundan haberinin olmadığı ‘harika sütlerin’ piyasaya çıkacağını ve kapış kapış satılacaklarını tahmin ediyorum.

Muhtemeldir ki FDA onaylı bu sütler çok gecikmeden bizim marketlerimizin raflarını da süslemeye başlayacaktır.

Bu arada, süt tüketimini artırmayı ve obeziteyi önlemeyi hedef alan bu ürünler için bazı ‘endüstri düşmanları’ tarafından ‘akla hayâle gelmeyecek suçlamalar’ da başladı.

Endüstrinin şevkini kırmamak, FDA’ nın etkilenmesini önlemek, çocuklarımızın ağzının tadını kaçırmamak için bu iftiraların görmezden gelinmesi gerektiğine inanıyorum.

Gelelim neticeye

Dilerim ki, halkın yararına olan böyle bir isteği 4 sene hasıraltı ederek zaten yeterince suçlu duruma düşen FDA, inşallah kendi bilmez kişi ve grupların iftiralarına kanmaz ve bir an önce ‘aspartamla tatlandırılmış sütler’ için gereken onayı verir.

Ama olur da FDA’ dan ‘aspartam suni bir tatlandırıcı, bunun tabii bir içecek olan süte eklenmesi uygun değildir’ şeklinde bir cevap gelirse, endüstri hiç endişe etmesin, bunun da çaresi var.

İneklerin yemine aspartam katılarak tabii aspartamlı süt’ elde edilebilir ki buna da inekler dışında kimsenin bir şey demeye hakkı yoktur.

Gıda endüstrisini bu ‘akıl almaz icatları ve insan sağlığına verdikleri önem’ için tebrik ediyor, ‘aspartamla tatlandırılmış sütlerin’ tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum.

KAYNAK

1. https://www.federalregister.gov/articles/2013/02/20/2013-03835/flavored-milk-petition-to-amend-the-standard-of-identity-for-milk-and-17-additional-dairy-products

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank