content

04 Şub

Samsunlu Aşık Kemali Bülbül’de Dünyasını Değiştirdi

Vefatla aramızdan ayrılanların ardından yazmak, görüşlerimi ortaya koymak beni hep üzmüştür, tarifi mümkün olmayan duygulara kapılmışımdır, karmaşık düşünceler beni sımsıkı sararken, nefes alamaz hale gelmişimdir.

Ankara’daki uzun süren yıllarında, hep birlikte olduğumuz, bugün yetişmiş torun sahibi olmuş çocuklarının minik yaşlarından itibaren Samsunlu Aşık Kemali Bülbül dostluğunu yaşamaya başlamış birisi olarak, Kemali Bülbül isminin, imzasının yanında ayrı bir yeri ve önemi olduğunu hep yaşayageldim.

 

Ankara’daki yıllarını tamamlayıp, doğum yeri Samsun’a döndüğü günden itibaren de, hemen her  hafta, hatta haftada birkaç kez telefonla görüştüğümüzü, genellikle benim özel hayıtmda değişiklik olup olmadığını sıklıklı sorduğunu, “Kabahat sende, sen tembel davranıyorsun” diye yorum ve sitemde bulunduğunu hatırladıkça, onun dostluğunun ne kadar önemli ve candan olduğnu görmenin sevinç ve üzüntüsüyle yaşadığımı belirtmek istiyorum. Şimdi, rahmetli Samsunlu Aşık Kemali Bülbül’ün biyografisine bakalım:

SAMSUNLU AŞIK KEMALİ BÜLBÜL

 

Samsunlu Aşık Kemali Bülbül’ün asıl adı Kemal Bülbül’ür. Annesinin adı Zekiye, Babasının adı ise Recep’tir. 10 Mart 1928 tarihinde Samsun’un Kavak ilçesi Kozansıkı köyünde dünyaya geldi. 1939 yılında babasını, 1943 depreminde de birçok yakınını kaybetti. İlkokuldan sonra okuma imkanı bulamadı. Depremin köydeki hayatı alt-üst etmesinden sonra Samsun merkeze geldi.

 

urada Cavit Coşkun dere’nin yayınladığı “Ali Baba” Gazetesinde muhabirliğe başladı. 1946 yılında ilk şiir kitapçığı “Kırık Sesleri” yayınladı. Aynı yıl İstanbul’a giden Kemal Bülbül’ün basın-yayın dünyasıyla ilişkisi artarak devam etti. Burada “Türk Çocuklarına Ahlaki Öğütler-1949) ve “Güzel İstanbul’dan İlhamlar-1950” yayımladı. 1950 yılında “Kore Destanları” adlı kitabını yayımladı. Ocak 1951’de “Torun” adlı iki sayı yanlayabildiği mizahi gazetyei çıkardı. 1951 başlarında Samsun’a geri döndü ve 11 Şubat 1952 tarihinde Hanife hanımla evlendi.

 

Samsun’da yayınlanan “Büyük Cihat” adlı gazetenin sorumlu müdürlüğünü üstlenen, şiir ve yazılarını yayınlamaya başlayan, 1952 yılında Yazı İşleri Müdürlüğünü üstlendiği “Vicdan Sesi” Gazetesinin yayımını başlatan Kemal Bülbül, bazı yazılarından dolayı mahkemelerde yargılandı.

 

1961 yılı başlarında Ankara’ya gelen, bazı gazetelrde çalışan, Kemali Bülbül 1970 yılında Tarım Kredi Kooperatiflerinde çalışmaya başladı. 1972 yılında Emlak Bürosu açtı. 1974 yılında, Halk Ozanlarını Tanıtma ve Eserlerini Yaşatma Derneğinin Kurucuları arasında yeralan Kemali Bülbül, 1975 yılında siyasetle ilgilenmeye başlayarak, Milliyetçi Hareket Partisinin 2. Başkanı, 1974 yılında da MHP’nin Kavak Belediye Başkan adayı oldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde işçi olarak beş yıl çalışan 1993 yılında SSK’dan emekli olduktan sonra tekrar Samsun’a dönen Kemali Bülbül, Türk Kooperatifçilik Kurumu Folklor Araştırmaları Kurumu v e Türkiye İlam ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği başta olmak üzere onlarca kuruluşun üyeleri ve yöneticileri arasında yer alan Kemali Bülbül 14 ayrı kitap yayınladı. Hayatı, sanatı ve şiirlerinin yer aldığı 418 sayfalık Dr. Şahin Köktürk’ün araştırıp yayınladığı “Samsunlu Aşık Kemali Bülbül” adlı kitap da, Kemali Bülbül geniş olarak ve bilimsel açıdan geniş olarak anlatıldı.

 

Samsunlu Aşık Kemali Bülbül, 23 Eylül 2012 tarihinde sabaha karşı Samsun’da vefat etti. Aynı gün 23.09.2012) Samsunda Büyük Camide öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Kıran Köyü mezarlığında toprağa verildi. 

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank