content

13 Nis

Zeytin Katliamına Mahkeme Kararı

Geçtiğimiz günlerde Çukurova Üniversitesinde Zeytin Katliamı başlığı ile yazdığımız yazıda Çukurova Üniversitesindeki zeytin ağaçlarının dikili olduğu araziye Adana İl Özel idaresinin okul yaptırmak için zeytinleri sökmeye başladığını yazmıştık.

Adana idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.  Hani derler ya; ‘’ Yanlış hesap Bağdat’tan döner‘’ Yanlış hesap Bağdat’ta şimdilik durduruldu.

Çukurova Üniversitesince gen bankasına dönüştürülen zeytin ağaçlarının dikili olduğu alan Belediye tarafından sessiz sedasız daha önceden imar değişikliği ile gen bahçesi okul alanına dönüştürülmüş.

Ağaçlar sökülmeye başlayınca konudan haberdar olan sivil toplum kuruluşlarından Adana Ziraat Mühendisleri Odası’nın Adana İdare mahkemesi nezdinde açtığı davada verilen ara karar gereğince yürütmeyi –şimdilik- durdurma kararı verildi.

Mahkeme verdiği ara karar gereğince taraflardan Adana Valiliğinin 30 gün süreli savunması beklenecek. Bu savunma süresi ve yeni oluşacak karara kadar okul ile ilgili herhangi bir işlem yapılamayacak.

Bilindiği üzere devlet üniversitelerinin kuruluşu esnasında veya daha sonradan üniversite lehine maliye’ye ait hazine arazileri tahsis edildiğinde daha sonradan maliye veya başka kurumların tasarruf hakları bulunmamaktadır. Belediyenin yaptığı imar değişikliğine Üniversitenin zamanında itiraz etmemiş olması hukukun esasını değiştirmediğinden idare mahkemesi davayı kabul etmek anlamına gelen ‘’ yürütmeyi durdurma kararı ’’ nı önemli bir aşama olarak kabul edilmelidir.

Bilindiği üzere hazine arazilerinin kontrolü, tahsis yetkisi Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Müdürlüklerindedir. Üniversite kurulması, turizm teşvikleri, özel orman yapımı gibi sebepler ile ikinci şahıs veya kurumlara Milli Emlak Müdürlüklerince süreli veya süresiz tahsis yapılabilmektedir. Tahsis amacının dışında bir kullanım tespit edildiği takdirde Milli Emlak Müdürlüğünce tahsis geri alınabilmektedir.

Bu olayda da Çukurova Üniversitesine tahsis edilen arazisinin imar geçirilip kısmen tahsis iptali gibi bir durum idarece oluşturulmuştur.

‘’Ben yaptım oldu ‘’ durumuna Adana Bölge İdare mahkemesi şimdilik dur demiştir. Yürütmenin durdurulduğu sürede Adana Valiliği’nin savunmasını ‘’ imar mevzuatına zamanında itirazın yapılmadığı ‘’ na dayandırmaya çalışacaktır.

Bahse konu araziyi tahsiste yetkili olan Milli Emlak Müdürlüğü’nün imar geçmeden önce daha önce lehine tahsis yapılmış olan Çukurova Üniversitesine ‘’ tahsis amacının dışında kullanım’’ gerekçesi ile tahsisin kısmen (zeytinlik arazisinin) iptal edileceğinin ihbarnamesinin yapılmış olması gerekirdi. Kaldı ki İçerisinde Ziraat fakültesini barındıran bir üniversitedeki ‘’ zeytin’’ liğin gen kaynaklı olmasa da eğitim-öğretim amaçlı olduğu apaçık meydandadır. Ziraat fakültesi için zeytinlik yapılmış olması o arazinin tahsis amacına yönelik kullanıldığının göstergesidir.

Bu nedenler ile dava da yürütmeyi durdurmadan sonra davanın esası görüşülürken bu hususların dikkate alınacağını umulmaktadır.

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

Etiketler : , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Zeytin Katliamına Mahkeme Kararı”

  1. 1
    tin şirinşerafet Says:

    duyarlılığını tebrik ediyorum allah sana yardım etsin



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank