content

16 Nis

Zehretme Hayatı Bana Cânan’ ım

New York ve Kaliforniya eyaletlerinde gazlı ve şekerli içeceklerin etiketlerine obezite, diyabet ve diş çürüğü risklerini hatırlatan uyarılar konması için kanun teklifi verildi.

Kanun teklifi kabul edilirse, ilave şeker bulunan ve bir kutuda 75 gram veya daha fazla kalori ihtiva eden içeceklere uyarı konması gerekecek.

Buna göre, bu içeceklerin üzerinde tıpkı sigara paketlerindeki sağlık uyarıları benzeri, tüketiciyi koruyan, içtikleri untitledmeşrubatın ne menem bir şey olduğu hakkında bilgi veren etiketler yer alacak..

Alkollü içeceklerde fazla tüketilmemesi, makine kullanılmaması ve gebelikteki tehlikelerini bildiren uyarılar var ama meşrubatlarda bunların hiçbirisi yer almıyor.

Halk sağlığı uzmanları gazlı ve şekerli içeceklere “sağlık uyarısı” konmasını desteklediklerini resmi olarak duyurdular.

Columbia Üniversitesi beslenme uzmanlarından ve halk sağlığı savunucularından S. Akabas “Bunun tüm eyaletleri kapsayan milli bir etiket olmasını diliyorum. Bu etiketler pahalı ve büyük ölçüde önlenebilir hastalıklarla bağlantısı olan ürünlerin tüketiminden caydırıcı olabilir” diyor.

McKinsey Global Institute’ ın bir raporuna göre obezitenin küresel faturası sigara, savaş ve terörizminki kadar yani 2 trilyon $.

Otoriteler, obezite probleminin tek bir çözümü olmadığını, sağlığımızı ve cüzdanlarımız tehdit eden bu problem için tüm dünyanın beraber çalışması icap ettiğini vurguluyorlar.

Hükümette hareket yok

Center for Science in the Public Interest (Kamu Yararına Bilim Merkezi) adlı tüketici örgütünün başkan yardımcısı basın bildirinde şunları dile getiriyor:

Federal hükümetin harekete geçmediği dikkate alındığında, eyaletlerin tüketicilerine bu mesajı vermeleri doğru seçim yapabilmeleri için büyük önem taşıyor.

Gazlı ve şekerli içecekler, pahalı ve sakat bırakıcı hastalıkları teşvik ediyorlar ama diğer yiyecek ve içeceklerin çoğunun aksine bunu telafi edici besin değerleri de yok”.

Gelelim neticeye

Varsın son 10 senede obezite yüzde 44 diyabet yüzde 100 artsın, ülkemizde böyle bir uygulamaya hiç gerek yok.

Bizde bir Canan Karatay var ki bin etikete bin uyarıya bin derneğe bedel.

Baklava börek yiyemez, gazozdan bir yudum içemez olduk.

Ağzımızın tadı kaçtı.

Yeter: “Zehretme hayatı bana Cânan’ ım

Kaynak:

http://www.medicaldaily.com/health-advocates-propose-warning-label-sugary-drinks-over-links-obesity-diabetes-329190

Şarkıyı dinlemek için:

http://www.dailymotion.com/video/xs8y8y_zeki-muren-zehretme-hayati-bana-cananim-tas-plak_music

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank