content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

24 Haz

Yüzde Ellinin Kodları

Ak partinin, 12 Haziran seçimlerinde yüzde elli oy alarak iktidarını koruması beklenen bir durum olmakla birlikte aslında aydın kesimimiz açısından iktidarın yıpratıcı özelliği dikkate alındığında artırarak yüzde elli oy alması sürpriz oldu. Alttan alta ciddi eleştirilere bakarak Ak partinin bu seçimlerde yüzde kırk beşin üzerine çıkamayacağı kanaatindeydim. 2007 seçimlerinde yüzde elli beklentisindeyken 2011 seçimlerinde bu sonuca ulaşması benim açımdan da sürpriz oldu.
Peş peşe devam eden iktidarlarda gözlenmiş bir kural olarak Ak partinin oy kaybına uğramayıp tam aksine başarı grafiğini sürekli yükseltmesinde elbet bir çok sebep vardır:

1. Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ekstra katkısı: Doğru gördüğünü ve bildiğini yapma ve yaptırmadaki kararlılığı Erdoğan’ı diğer liderlerden ayıran ve ekstra üstünlük sağlayan en önemli özelliğidir.

2. Halkın genel çoğunluğunun en büyük sorunu olan maddi imkansızlık ve sağlık konusunda Ak partinin yaptığı çalışmalar toplum tabanında büyük beğeni bulmuştur. Rahmetli Özal’ın canlandırmaya başladığı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yoluyla yoksul halka devlet el uzatmış, onun zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştır. Bunda artırarak sürekliliği devam ettirmiştir.

Sağlıkta yapılan iyileşmeler ve değişiklikler halkın hastanelerdeki sıkıntılarını azaltmış ve doğal olarak bir rahatlama getirmiştir.

3. “Duyduğuma değil, gördüğüme inanırım” anlayışındaki halk, daha kapsamlıda olsa muhalefetin yoksulluk vaad ve projelerine ikna olmamıştır.

4. Ecevit hükümeti döneminde uygulamaya konulan ekonomik programın başarıyla uygulanması sonucu durdurulan enflasyon canavarı karşısında memur kesimin maaşı erimeyip Türk parasının değerlenmesiyle kazancı korunmuştur. Unutmayın halkı geçmiş ve gelecekten çok yaşadığı an ilgilendirir. Bunun için halk nazarında her zaman son durum geçerlidir.

5. Yüksek enflasyonlu dönemde stok ve yüksek kar marjıyla kısa sürede çok kazanç sağlayan eski esnaf, başlangıçta feryat etmekle birlikte yeni sisteme uymayı sağladıktan sonra mevcut ekonomik sistemin zannettiği kadar kötü olmadığını anlamıştır. Değerli para sisteminde kar her zamankinden daha caziptir.

6. Tarım ve hayvancılıktaki sıkıntılara rağmen hükümetin değişik konularda uygulamaya koyduğu desteklerle tarım ve hayvan üreticilerinin sıkıntıları giderilmeye çalışılmıştır. Tohum ve gübrede dışa bağımlılık devam ettiği sürece bu sektörlerdeki sorunlar her zaman devam edecektir.

7. Kobi’lere verilen eğitim ve maddi desteklerle imalatçı ve sanayicilerin sıkıntıları çözülmeye çalışılmıştır. Bir çok bölgeye sanayi teşvikleri verilmiştir. Zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılması sonrası bu sektörde istihdam edilecek kalifiye eleman sorunu daha da çoğalmıştır. Devlet bu soruna kalıcı bir çözüm getirmelidir. Aksi durumda imalat ve sanayide kalifiye eleman her zaman sorunumuz olacaktır.

8. 28 Şubat sürecinde zorunlu eğitimin sekiz yıla çıkarılması ve mevcut batı eğitim sisteminin uygulanması başarıyla devam ettirilmiştir. Üniversiteyi kazandırmada halkın memnun kaldığı eğitim sisteminin hükümetin uygulamasına güven ve itimat şifre iddialarına rağmen sarsılamamıştır.

9. Başbakan Erdoğan, İstanbul belediye başkanlığı döneminde yaşam tarzına müdahale konusunda güven vermiş; iki dönemlik iktidarında da bunu pekiştirmiştir. Böylece halk Erbakan’ın dini tabanlı partisinden bu yana ‘şeriat gelecek’ korkutmacasından emin olmuştur. Ekonomideki nispi iyileşme ve yaşam tarzında görülen rahatlık dünya hayatı öncelikli geniş halk kitlelerini memnun etmiştir.

10. Laik devlet sisteminin en güzel şekilde uygulanmasıyla laik kesimin Ak parti hükümetinin laikliğinden herhangi bir endişeleri kalmamıştır.

11. Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin eserlerinde ifa ettiği üzere Türk halkı çok dindar olmasa, ibadetlerini düzenli yerine getirmese de başındaki yöneticinin dindar olmasını ve ibadetlerini yerine getirmesini bekler. Namaz kılan bir başbakan dindar ve dindar olmayan Türk halkı tarafından büyük beğeni kazanmıştır.

12. Başbakan Erdoğan, milliyetçilik duygularını öne çıkararak ve Davos ile Obama görüşmeleri benzeri uygulamalarıyla dünya konvansiyonelinde güçlü bir Türkiye ümid ve beklentisi vermesi Türk halkını heyecanlandırıp ümitlendirmiştir. Bu ümitle Türk halkı büyük bir beklenti içindedir.

13. Başbakan Erdoğan, Kuran kursu ve İmam-hatip okullarıyla sembolleşen din eğitimi ile başörtüsü sorununu bir süreç içerisinde çözeceği beklentisi yaratmıştır. Cemaatler destek takviye ve sakinleştirmesiyle şimdilik bu büyük bir sorun olarak beklemektedir.

Ak partinin seçim başarısını bir çok ayrıntıya girmeden bu şekilde özetlemek mümkün. Vurgu yaptığımız üzere geniş halk kitlelerinin ciddi ve büyük beklentileri vardır.

Şayet Ak parti bu üçüncü iktidarı döneminde halkın öncelikli beklentilerine kalıcı bir çözüm getiremez yada bunun çözümü için henüz süreç gerekli önceki teziyle halkı ikna edemez ise elbette ki Anavatan partisi gibi misyonunu bitirip ortadan çekilecektir.

Etiketler : , , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank