content

10 Nis

Yumurta Diyabeti Önlüyor

Büyük Kolesterol Yalanları kitabım daha geçen hafta piyasaya çıktı ama çok kısa zamanda kitabın ikinci cildini de çıkarmam gerekeceğini düşünüyorum.

Kolesterol yalanlarını ortaya koyan araştırmalara her gün bir yenisi ekleniyor.

Yumurta-yerken1-150x150Finlandiya’ da yapılan bu yeni araştırmada da haftada 4 yumurta yiyen erkeklerde diyabet riskinin haftada bir yumurta yiyenlere göre daha düşük olduğu belirlendi (1).

Araştırma İngiliz basınında “Yumurta ve tam yağlı süt ürünleri yemek diyabet riskini azaltıyor” (Eating eggs and high fat dairy products reduces diabetes risk) başlığı ile haber oldu (2).

42-60 yaş arasındaki 2332 erkeğin ortalama 20 sene takip edilmeleri suretiyle gerçekleştirilen araştırmada 432 kişide diyabet geliştiği, diyabet riskinin en fazla yumurta yiyenlerde en az yiyenlere göre yüzde 38 daha düşük olduğu görüldü.

Bu ilişkinin fiziksel aktivite, vücut kitle endeksi, sigara ve meyve-sebze tüketimi gibi faktörler hesaba katıldıktan sonra da devam ettiği, 4‘ ten fazla yumurta yemenin ek bir faydasının olmadığı görüldü.

Metabolik risk belirteçleriyle yapılan analizler de ensülin ile değil ama  açlık kan şekeri ve CRP ile ters bir ilişkiyi ortaya koydu.

Kolesterol alımı ile tip 2 diyabet, serum glukoz, ensülin ve CRP arasındaki ilişkiler, özellikle de yumurta tüketimi dikkate alındığına anlamlı bulunmadı.

Araştırmanın başlangıç verileri kısa adı KIHD (Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor) olan araştırmanın 1984-1989 seneleri arasındaki kısmından elde edildi.

Diyabet teşhisi, hem hayat tarzı ve beslenme ile ilgili sorgulama yapılarak hem açlık kan şekeri bakılarak, şeker yükleme testi yapılarak ve hastane ve sigorta kayıtları incelenerek kondu.

Yumurtada bulunan birçok besin ögesinin glukoz metabolizmasını ve enflamasyonu etkilediği düşünülüyor.

The American Journal of Nutrition isimli dergide yayınlanan araştırmanın uzmanları “Bu sonuçlar, yumurtanın genel nüfus için sınırlandırılması tavsiyesinin kolesterol gibi tek bir besin ögesine dayandırılmaması gerektiğini düşündürüyor” diyor ve ekliyorlar:

Tip 2 diyabet gelişmiş olanlar kalp krizi riskini artıracağı için fazla yumurta yemekten kaçınmalıdır”.

Yumurta diyabeti önlüyor

Araştırmacıların yumurta diyabet riskini azaltıyor dedikten sonra “gelişmiş tip 2 diyabet hastalarına yumurtayı yasaklamaları” anlaşılır gibi değil.

Diyabeti önleyen bir gıdanın kalp krizi riskini artıracağı iddiası da “büyük kolesterol yalanlarından” biridir.

European Association for the Study of Diabetes 2014 Toplantısı’ nda sunulan raporda, yumurtanın tip 2 diyabet hastalarında kolesterol seviyelerine kötü bir etkisi olmadığı bildirildi.

3 ay süreyle yumurtadan zengin diyetin daha iyi iştah kontrolü sağladığı ve daha fazla tokluk hissi yarattığı, diyabet hastalarının her gün 2 yumurtayı rahatlıkla yiyebilecekleri vurgulandı (3).

İsveç’ de Lund Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada da, tam yağlı süt ürünleri tüketiminin tip 2 diyabet riskini yüzde 23 nispetinde azalttığının tespit edildiğini de hatırlatmak isterim (2).

Gelelim neticeye

Kalp damar hastalıkları, obezite ve diyabetin sebebi fazla yenen doymuş yağlar da ilaç endüstrisinin iddia ettiği gibi “vücudumuzdaki ilaç eksikliği” de değildir.

Bu hastalıkların sebebi “işlenmiş şeker ve un ile trans yağlar” dır.

Hem kalp-damar hem diğer hastalıklardan korunmak için yani sağlıklı yaşamak için yeteri kadar “yağ yememiz gerekiyor”.

Bu yağlar hayvansal doymuş yağlar ve doymamış yağlardır; zararlı olan “margarin ve hidrojenize bitkisel trans yağlar“dır.

Yumurta (fabrika yumurtasından söz etmiyorum elbette) dünyanın en sağlıklı ve üstelik de en lezzetli gıdalarından biridir ve mutlaka her gün herkes tarafından yenmelidir.

Yarın sabah ilk işiniz “rafadan yumurta” yemek olsun.

Kaynaklar

1. http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/04/01/ajcn.114.104109.abstract

2. http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/eating-eggs-and-high-fat-dairy-products-reduces-diabetes-risk-10155460.html

3. http://www.medscape.com/viewarticle/832832

 

 

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank