content

02 Nis

Yüksek Doz Vitamin D İşe Yaramıyor

Vitamin D’ nin sağlıklı bir hayat için hastalıklardan korunmak için “elzem” olduğuna hiçbir itirazım yok ama bir vitaminin mesnetsiz olarak göklere çıkarılmasını da anlayamıyorum.

İlla vitamin D hapları içilecek, kandaki seviyesi mutlaka 100’ ün üzerinde olacak diye davul çalanlar bile var.

ilaç-çok-150x150Gel gelelim yüksek doz vitamin D tedavisinin ne kanseri ne kalp hastalıkları önlediğine dair inandırıcı “adam gibi” bir araştırmaya rastlamadım.

Diabetes Care isimli tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada yüksek doz vitamin D’ nin glukoz regülasyonu ve insülin direncini önlemede de işe yaramadığı ortaya çıktı.

Araştırmada bir grup hastaya 8 hafta süreyle haftada bir 30 bin IU vitamin D veya plasebo verildi.

Bu süre sonunda her iki grup arasında birinci ve ikinci faz insülin sekresyonu, insülin duyarlılığı, dispozisyon endeksi ve glisemik kontrolle ilgili hiçbir parametrede bir farklılık bulunmadı.

25 (OH)D’ nin en düşük bazal değerleri ve 25 (OH)D’ de en büyük artışın olduğu subgrup analizlerinde de neticenin değişmediği belirlendi.

Araştırmacılar bu sonuçları “Prediyabetik veya diyetle tedavi edilen diyabetiklerde 8 haftalık yüksek vitamin D tedavisinin beta-hücre fonksiyonları, insülin direnci veya glisemik kontrol üzerine hiçbir etkisi olmadığı” sözleriyle özetliyorlar.

Gelelim neticeye

BİR: Vitaminler sağlıklı bir hayat için elzemdir ama bu hiçbir vitaminin yüksek dozlarda alınması için bir dayanak değildir.

İKİ: Adam gibi beslenen insanlar her türlü vitamin ve minerali yeteri kadar alırlar.

ÜÇ: Çok özel durumlar dışında vitaminlerin hap olarak alınmasını hele de bunların yüksek dozlarını doğru bulmam.

DÖRT: Kanda D vitamini 100′ den yüksek olacak diyenlerle kanda kötü kolesterol 100′ ün altında olacak diyenler “emmioğlu” olurlar.

BEŞ: Evet, fazla vitamin göz çıkarır! (Çıkarmaz diyenler lütfen gözlerine mukayyet olsunlar!)

Kaynak:

http://care.diabetesjournals.org/content/39/3/345.abstract

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank