content

01 May

Yrd. Doç.Dr.Sülayman Coşkuner’den: Kaliteli yaşam

Kitaplar, yayınlar bizim için yol gösterici
olmalı.Yararlanmalı,istifade etmeliyiz onlardan. Yrd.Doç.Dr. 21.dönem Burdur milletvekili,kaliteli yaşam uzmanı, hemşehrim Süleyman Coşkuner’in araştırma,inceleme ve değerlendirmeler sonucu ortaya çıkan, 396 sayfalık “Kaliteli Yaşam”adlı kitabı masamda.Bu kitabın sayfalarında  mini bir gezinti yapmak istiyorum efendim:

Kaliteli yaşamla, istediğimiz hayata sahip olunabileceği noktasından hareket edilerek yola çıkılmış Kitap, merkezi Ankara’da bulunan Tutku Yayınevi yayınları arasında yayınlamış. Birinci bölümde, Kalite,toplam kalite,kaliteli insandan söz ediliyor.İkinci bölüm uzunca bir bölüm olarak karşımıza çıkıyor.Bu bölümde kaliteli insan olmayı sağlayan faktörler sıralanıyor.

Mutlu olmanın temel şartının sağlıklı olmaya bağlı oluğundan söze dilerek anlatımlar devam ediyor. Sağlıklı, verimli ve etkin düşünmenin önemi üzerinde durularak, iyiliksever ve yardımsever olmanın koşulları hatırlatılıyor. Sayfa 91 de başlayan, Kaliteli,karakterli ve erdemli olmak başlığı altında, Hz. Muhammed (SAV) ın aşağıdaki sözüyle  başlanıldığı görülmekte:Erdem’in en büyüğü,seninle ilişkilerini kesene iyilik etmen,senden esirgeyene vermen,sana kötülük edeni bağışlayıp,dostluk elini uzatmandır.

Bu bölümün girişi şu cümlelerle başlıyor: Her halde, bir insana yapılabilecek en büyük hakaret,”kişiliksiz”,”karaktersiz” ve “erdemsiz” diyerek, aşağılayıcı ve küçük düşürücü bir davranışta bulunmaktır. Böyle bir yaklaşım, o kişiye, aile ve okul çevresinden, dış çevreden, hiçbir olumlu örnek ve model almamışsın demektir.

Şimdi kitap içinde yer alan bölümlerin girişlerinden nakledeceğimiz bazı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Coşkuner görüşlerine kulak vererek yolumuza devam edelim:

l-Değer kıymetli, önem verilen, arkasından gidilen, emek verilen ve uğruna fedekârlıklar yapılan bir şeydir. Değerlerin hem kişisel boyutu, hem de toplumsal boyutu vardır. Kişisel değerler, sağlık, sevgi, huzur,

güvence, özgürlük,yardım severlik, itibar, ahlak ve dürüstlük gibi değerlerdir. (Syf:138)

2-Azimli, cesaretli ve mücadeleci olmak için, ortaya konulan görüşlerden: Halk arasında, sıkça kullanılan bir söz vardır:”Yürüyen tilki, yatan aslandan evladır”. Azimli, cesaretli, mücadeleci ve hareketli olmak, işin eylem boyutuna işaret eder. Yani eylemin, bir önceki formudur(Syf.177)

3-Bilinç altının gücüne inanmak ve kullanmak.Başlık bu.Altında sıralanan cümlelerden bazıları:Acaba hiç düşündük mü?, Neden,aynı doktor,aynı hastalıktan mustarip iki hastadan birine şifa verirken,diğerine veremiyor?Neden aynı patron,aynı iş yerindeki bir işçisine mutluluk verirken,bir diğerine veremiyor?Neden aynı öğretmen aynı sınıftaki bir öğrenciye iyi öğretirken,diğerine iyi öğretemiyor?(Syf.213)

4-Çalışkan, uygulayıcı ve olumlu sonuç alıcı olmak, başlığı altındakilere bakıyoruz: Yüksek kaliteli insan, her şeyden önce çalışkan olmalıdır. Ne kadar güzel ve etkileyici hayallerimiz, düşüncelerimiz ve fikirlerimiz olsa dahi, bilfiil çalışarak eyleme dökülmez ise,çok fazla bir anlam taşımaz.Faydalı bir şekilde projelendirilip,üretilen her türlü mal ve hizmette çalışma eylemi vardır(Syf.259)

5-Eğer bizler, kaliteli yaşamak için, yüksek kaliteyi sağlayan faktörleri, hayatımıza geçirmek üzere hareket edersek, yüksek kaliteli bir hayat da kollarını açacak, bizlere doğru hızla koşacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın.(Arka kapak)

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank