content
21 May

Yolsuzlukların Nedeni Nedir?

Yolsuzluklar, bugün Türkiye'nin en önemli sorunlarından biridir. Ancak, yolsuzluklar bir sonuçtur. Yolsuzluklara neden olan, Türk Kamu Yönetiminin yapısının iyi analiz edilmesi gerekir.Kamu yönetiminde olması gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik gibi ilkeler olmazsa ne olur? Kamu kaynaklarının özel, bireysel yarar için kullanılması anlamına gelen yolsuzluk olur. Yolsuzluk, aslında çok kapsamlı bir kavramdır.

Teoride daha kapsayıcı anlamda siyasal yozlaşma(political corruption) kavramı kullanılmaktadır.

Kamu yönetiminde olması gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik gibi ilkelerin hayata geçirilmesi ise, siyasal sistemde, yolsuzlukla mücadelede tarih boyunca sınıfta kalan siyasal iktidarları, bir rant dağıtma mekanizması olmaktan çıkarır.

Türk kamu yönetiminde, kamu yönetiminin kararlar almasında ve kararları uygulamasında, katılımcı demokrasi anlayışı benimsenmediğinden,  saydamlıktan söz edilemez. Yönetilenlerin bilgisi olmadan, kamu yönetimi kararları alır ve uygular.

Türk kamu yönetiminde, kamu yönetiminin tarafsızlığı kamuoyunu tatmin edecek düzeyde değildir. Kamu yönetiminin tarafsızlığının olmadığı yerde doğal olarak siyasal yozlaşma vardır.

Türk kamu yönetiminde, kamu yönetiminin dürüstlüğü ve hesap verebilirliği de kuşkuludur.

Halk, kamu kurum ve kuruluşlarında, hizmet alırken insan onuruna yakışır bir şekilde muamele görmek ister. Halk, “iş takipçiliği” veya “aracılığı” kendisine meslek edinmiş insanlara emanet edilemez.

 Güler yüzlü kamu görevlilerinin olduğu, vatandaşın insanca muamele gördüğü bir kamu yönetiminde; “iş takipçisi” veya “aracı“ olarak tanımlanan şahıslara gereksinim olmaz.

Türkiye’de yolsuzlukla mücadelede, CHP Grup Başkan Vekili olarak görev yapan ve CHP Kurultayı’nda Genel Başkanlığa aday olan Kemal KILIÇDAROĞLU’nun ismi ön plana çıkmaktadır.

Kamu Yönetimine İlişkin Politika Önerileri:

1-)►►Türk kamu yönetimi, kamu yönetiminde olması gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik gibi ilkelerin hayata geçirilmesi için bilimsel ilke ve esaslara göre yeniden yapılandırılmalıdır.

2-)►►Türk kamu yönetimi, insan odaklı olmalıdır.

3-)►►Türkiye’de Yönetsel Yöntem Yasası bir an önce çıkarılmalıdır.

4-)►►Türk kamu yönetimi bilgi teknolojilerinde yeterli düzeyde yararlanmamakta olup, biran önce Yönetim Bilgi Sistemleri(MIS) hayata geçirilmelidir.

 5-)►►Türk kamu yönetiminde görev yapan tüm personel daha etkin ve verimli hizmet verebilmesi için sürekli eğitime tabii tutulmalıdır.

 6-)►►Türk kamu yönetiminde görev yapan personelin özlük haklarında gerekli iyileştirmeler yapılmalı ve ücret dengesizlikleri giderilmelidir.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

2 Kere Cevaplanmış to “Yolsuzlukların Nedeni Nedir?”

  1. 1
    ugurozaltin Says:

    Yolsuzlukların en büyük sebebi siyasetin ve siyasetçilerin çirkefliğidir rezilliğidir

    Siyasetçilerin mıçıp batırmadıkları yer kalmamıştır

    Ticaret rant mafya çete sokaklarında bir tür şebekleşmiş bir türdür siyasetçi

    Tüm becerisi sorun çözmek değil SORUN ÇIKARTMAKTIR

    Akıllı vicdanlı insanların siyaset havuzuna girmemeleri için onları oradan uzaklaştırmak kaçırtmak için siyaset havuzunu bataklığa çevirmişlerdir kendilerini fıtratlarına uygun hale getirmişlerdir kendileri de zaten timsahtırlar ve timsah gözyaşları bunların özelliğidir

  2. 2
    Mustafa KARAATMACA Says:

    Makale de, yolszuluklarla ilgili daha kapsayıcı olan siyasal yozlaşma kavramının kullanıldığı belirtilmektedir.Ancak, yolsuzluğun aktörleri kadar yolsuzluğun oluşmasına imkan veren kamu yönetim yapısının eksiklikleri de görmezlikten gelinemez.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank