content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

30 Haz

Yetimlerin Feryadını Yadigar Başkan Duydu

Son birkaç yılda, başta engelli yurttaşlarımıza evde bakım parası, 2022 engelli maaşı bağlanması, sosyal güvenceden mahrum dul kadınlara (eşi vefat eden kadınlar) aylık bağlanması gibi engelli ve muhtaç vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini artıran çok sayıda yasal düzenleme yapıldı. Şimdi de oğlu askerde olan muhtaç ailelere maaş bağlanmak suretiyle yardım başlatıldı.

Engelliye, yetime, öksüze, mazluma ve muhtaç düşküne ram olan, en çok desteğe ihtiyacı olan bu gruba hizmetkar olduğunu ifade eden, her gün böylesi sıkıntılara düçar olmuş engellilerin yaşam kalitesini artırmak için, "ne yapabilirim, garip-gurebanın haklarını nasıl artırır ve mağduriyetlerini gideririm" muhasebesini yapan bir Başbakana sahibiz. Ak Parti iktidarı döneminde sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuya ilgi göstermesi ve takipçisi olması nedeniyle engellilerin bir çok sorunu çözüme kavuşturulmuştu.
2011 yılında bu köşeden "Yetimlere Nasıl Kıydınız" başlığıyla bir yazı kaleme almış, aradan bir sene geçmesine rağmen SGK'nın engelli vatandaşlarımıza eziyeti sürdürmesi üzerine "Özürlüler SGK'nın Kıskacında" başlığıyla ikinci bir yazıyı ağlayarak kaleme almış ve engellilerin sesini duyurmaya çalışmıştım. Yazıda sadece sorunu dile getirmemiş çözüm önerisini de o dönem SGK Başkanı olan ancak zamanla Tiran'laşan Fatih ACAR'a söylemiş idim.
SGK Başkanlığından alınarak Çalışma Bakanlığı Müsteşarlığına kaydırılan Fatih ACAR' a engellilerin sesini duyuramamış olsam da şimdi SGK Başkanı olan, şefkat ve merhametini, insaniyetini uzaktan takdir ettiğim, daha önce SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü de yaptığı için engellilerin halinden anlayan Yadigar GÖKALP İLHAN Hanımefendi sesimize kulak verdi ve engellilere yardım elimi uzattı.
Engelliye zulüm bitiyor
Olay kısaca şuydu. Babası daha doğmadan vefat etmiş olan doğuştan mental özürlü Mersin'li Bilal kardeşimiz, malul olduğu için 45 yaşına kadar sigortalı annesinin üzerinden sağlık yardımı almayı sürdürmüş idi. Annesinin vefatı sonrası hem öksüz hem yetim kalan Bilal kardeşimiz yakınları aracılığıyla SGK'ya yetim aylığı başvurusunda bulunmuş, daha önce malul olduğu SGK tarafından tespit edilmesine rağmen yeniden Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edilmiş, hastane % 70 rapor vermesine rağmen (%60 ve üzeri malul demektir) SGK Bölge Sağlık Kurulu, engellilik derecesini % 60 altına düşürüp malul saymamış, itirazlarından da sonuç alamayan Bilal kardeşimizi bir avukata vekalet vermek üzere Noter'e gmtüren yakınları asıl sürprizi Noter'de yaşamıştı. Zira Noter, Bilal'in mentar özürlü olduğunu bu nedenle cezai ehliyetinin olmadığını belirterek vekalet vermesine müsaade etmemiş, mahkemeden vasi tayini istemişti. SGK Bilal Karseşimize yetim aylığı bağlamadığı için haklı davası devam ediyor.
Dönemin SGK Başkanı Fatih ACAR için Bilal ve Benzeri durumundaki engellilerin sorunu önemli değildi ve sorunu çözmek için kendisine yol gösteren SGK Başkanı Dr Mustafa KURUCA ve Genel Müdür Cevdet CEYLAN'ın çırpınışları da fayda etmemişti. Fatih ACAR önce bu sorunuözmek için Kanunda değişiklik yapalım dedi. Kanun tasarısı hazırlandı ama bu kez de vaz geçerek sorunu Yönetmelikle çözelim dedi. Bu arada iki yıl geçti ama engellilerin sorunu ne hikmetse bir türlü çözülemedi. Her çözüm önerisi Fatih ACAR'ı aşamadı.
Neyse ki; SGK'nın çiçeği burnunda başkanı bu sorunu görmezden gelmedi, konuyu önemsedi. Sorunu bir Genelgeyle çözdü. SGK'nın Yadigar GÖKALP İLHAN'ın imzasını taşıyan 22.6.2013 tarih ve 2013-26 sayılı Genelge hükümlerine göre;
“Sigortalının/emeklinin sağlığında bakmakla yükümlü olduğu malul çocuğunun mevcut sağlık kurulu raporu var ise ve malul çocuğun ana/babanın ölümü sonrası yetim aylığı talebinde bulunması halinde, raporun hangi tarihte alındığına bakılmaksızın, yetim aylığı bağlanacak ve daha önce malullüğü tespit edilen yetim çocuklardan yeni bir rapor istenmeyecek.”
Sevinçle belirtmeliyim ki; bu düzenlemeyle Fatih ACAR'ın inatla ve ısrarla mağdur ettiği yetim/öksüz malul çocuklar artık rahat bir nefes aldı. Bunun için SGK Başkanı Yadigar GÖLALP İLHAN başta olmak üzere SGK Başkan Yardımcısı Dr Mustafa KURUCA ile SGK Genel Müdürü Cevdet CEYLAN' a müteşekkirim. Burada Müsteşar Fatih ACAR'ın günahı kaç okka çeker onu da Allah bilir.
****
Atasözü: Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste.
*** 
twitter/resulkurt34

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank