content

22 Şub

Yeterli Uyku ve Egzersiz Felçleri Önlüyor

Uzun yaşama ve hastalıklardan korunmanın tıpla değil tamamen sağlıklı hayat tarzıyla alakalı olduğu iddiama yeni bir destek daha geldi.

American Stroke Association’ nın Uluslararası İnme Konferansında felçlerden korunmak için ne kadar süre uyunması ve ne kadar egzersiz yapılması gerektiği açıklandı.

Langone Medical Center uzmanları 288.888 erişkinin sağlık ve hayat tarzı bilgilerini analiz ettiler.

untitledKatılımcıların uyku süreleri ve yaptıkları egzersizin (yürüme, yüzme, bisiklet, bahçe işleri) felç riskini ne ölçüde etkilediği araştırıldı.

Günde 7-8 saat uyuyanlarda felç riskinin yüzde 25 daha az olduğu, iyi bir gece uykusu olanların ve haftada 3-6 gün 30-60 dakika egzersiz yapanların felç risklerinin daha da azaldığı belirlendi.

Günde 7 saatten az uyuyanlarda felç riski yüzde 22 daha yüksek iken, gecede 8 saatten uzun süre uyuyanlarda risk yüzde 146’ ya çıkıyordu.

USA’ da her sene 795 bin kişi felç geçiriyor ve 129 bin kişi de bu sebeple hayatını kaybediyor.

Felç USA’ da en çok ölüme yol açan hastalıklar sıralamasında beşinci sırada geliyor.

Dinlendirici bir uyku uyunmadığı zaman stres hormonlarının arttığı, damarların daraldığı ve tansiyonun yükseldiği biliniyor.

Egzersiz ise damarları genişletiyor, kan basıncını ve kolesterolü düşürüyor.

Çok uyuyanlarda felç riskinin artması, bu kişilerde obezite, diyabet, ateroskleroz gibi felç riskini artıran diğer hastalıkların bulunması ve bunların daha az egzersiz yapmalarıyla ilişkilendiriliyor.

Gelelim neticeye

Hastalıklardan korunmak için ilaç içmenize, aşı yaptırmanıza gerek yok, bunları ticari tıbbın pazarlama numaralarından başka bir şey değil.

Bunun için yapmanız gereken sağlık hayat tarzının icaplarını yerine getirmekten ibaret:

BİR: Adam gibi beslenmek

İKİ: Yeteri kadar hareket (Sakın ağır spor yapmayın)

ÜÇ: Sigara alkol kullanmamak

DÖRT: Yeteri kadar gece uykusu

BEŞ: Stresten uzak kalmak ve inançlı olmak

Kaynak:

Azizi Seixas, Ph.D., Center for Healthful Behavior Change, NYU Langone Medical Center, New York City; Daniel Lackland, Dr.P.H., professor, neurology, Medical University of South Carolina, Charleston, S.C., and spokesperson, American Stroke Association; Feb. 18, 2016 presentation, American Stroke Association annual meeting, Los Angeles.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank