content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Eyl

Yeni Sisteme Göre Öğrenci Yerleştirme Uygulaması

 Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilk olarak farklı bir uygulama başlattı. Otomatik Yerleştirme Sistemi nedeniyle liseye bu yıl başlayan öğrenciler evlerinden kilometrelerce uzak yerlerde okumak zorunda bırakıldı. Hatta Adana’nın Çukurova ilçesinde oturan bir öğrenci Ceyhan’daki okula, Kozan’da yaşayan bir çocuk Adana Seyhan’dakine yerleştirildi. İnsanları zora sokan bu uygulamaya yol yakınken son verilmelidir.

Eskiden evimizin yanındaki bir okula bile kayıt yaptırırken elektrik, su, telefon faturaları; oturduğumuz ev kira ise kira kontratı, mülkse evimizin tapusu; ikametgâh ilmühaberi; nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, belli sayıda vesikalık fotoğraf derken bir çanta evrakla gidiyorduk. Öğrenciyi kaydettirebilmek için bunlar yetmezse anamızın kızlık soyadı, babamızın sünnetçisinin adı da sorulabilirdi belki... Hadi daha da yetmediyse aklından bir sayı tut, yarısını suya at, tuttuğun kadar da benden al gibi bilmecelere cevap vermemizi istemedikleri bir de amuda kalkmadığımız kalırdı. Yine de halimize  şükrederdik.

Evin yanındaki okula değil de karşısındakine yazdıracağımız zaman zinhar olmazdı. Hangi mahalleye kayıtlıysak ancak oraya kayıt yaptırabilirdik. Kayıt zamanları hepimiz için bir kâbus gibiydi. O günleri arayacağımız asla aklımıza gelmezdi oysa atalarımız “Beterin beteri var.” Sözünü boşuna söylememişler! Şu an beterin beterini yaşıyoruz. Otomatik yerleştirme de ne yerleştirmeymiş haniAdana’da yaşayan lise bir öğrencisi Yumurtalık’a, Karataş’a, Ceyhan’a, Kozan’a neden gitsin?

Bir de kız çocukları okusun diye kampanyalar yapılıyor. Adam kızını evine yakın bunca okul varken neden uzakta bulunan komşu ilçelerde ve maddi sıkıntılar yaşarken nasıl okutsun? Aynı yıl liseye başlayan kardeşleri düşünelim. Biri Ceyhan’a diğeri Yumurtalık’a verilmişse aile ne yapsın?

Zaten halkımızın çoğunluğu geçim sıkıntısı içinde… Çocuklar okullarına genellikle yürüyerek gidiyorlar. Belediye otobüsüne binmek için bile bütçesi olmayan insanlarımız merkez ilçe dışındaki okullara öğrencileri nasıl yollayacaklar? Bu öğrencilerin ulaşımı devlet tarafından mı sağlanacak? Sanmam ama böyle olduğunu varsayalım. Yol parasını veli vermeyecek diyelim. Bu çocuklar çok uzaklardaki okullara gitmek için sabahın köründe aç susuz yollara dökülecekler. Saatler yollarda harcanacak. Kışın günler kısa… Çocuk akşam eve döndüğünde aç, susuz, yorgun, bitkin olacak. Sabah da gereğinden çok daha erken kalkmak zorunda olduğu için derslerine çalışamadan uyuyup kalacak. Öğretmenler de bu çocuklardan başarı bekleyecekler haklı olarak… Velhasıl hangi noktadan bakarsak bakalım yanlış bir uygulama bu!

Atalarımız “Yanlış hesap Bağdat’tan döner.” demişler. İlgililere sesleniyorum. Umarız veliler ve öğrenciler daha fazla üzülmeden bu durum düzeltilir. Yeni Eğitim Öğretim Yılı herkese hayırlı ve uğurlu olsun.

HARİKA UFUK

ADANA

6 EYLÜL 2014

SAAT:12.24

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank