content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

14 May

Sigara Bırakma Polikliniklerinden Haberdar mısınız?..

Sigara çağımızın en ölümcül ama tedavi edilebilen sorunudur. Aktif içiciler kadar, sigara içilen ortamda bulunan pasif içicilerde aynı hastalık riskine maruz kalmaktadırlar.Sigaranın olumsuz etkilerinden kurtulmak için sigarayı bırakmak isteyen kamu personeline ve vatandaşa yönelik hizmet vermek maksadıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Şehzadebaşı, Darulaceze ve Tozkoparan Tıp Merkezlerinde Sigara Bırakma Poliklinikleri açıldı..
.
Sigarayı bırakmak isteyen Tüm İstanbulluların Alo 153 hattından bilgi alarak en yakın Sigara Bırakma Merkezlerine başvurabilirler..
.
Bu tür yeni uygulamaya giren sigara tedavi yöntemleri, insanları sigaradan kurtarmak için bilimsel bir yaklaşımdır…

Ülke geneline adım adım yaygınlaştırılan Sigara Bırakma Polikliniklerinin yepyeni yöntemlerle hizmet verdiğini görmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Bu polikliniklerde, sigarayı bırakmada temel unsur, zihinsel olarak sigara alışkanlığı bulunan kişilerin, kendilerini sigarayı bırakmaya hazırlamalarıyla süreç başlıyor..

Bu nedenle doktorunuz, sizin bu kararlılığı taşıdığınıza karar verirse, sigarayı bırakma polikliniği kapsamına alarak tedaviye başlıyor.
.
Bu kararlılık halinin belirlenmesinden sonra, sigara alışkanlığınızın derecesini belirleyen “Fagerström Nikotin Bağımlık Testi” uygulanıyor. Ayrıca mevcut olan hastalıklar ve daha önce geçirmiş olduğunuz hastalıklar hakkında bilgiler alınarak genel bir muayene yapılıyor. Muayeneden sonra, sizden bazı testler isteniyor. Bu testler, sigaranın size o ana kadar ne ölçüde zarar verip vermediğini belirlemek amacıyla yapılıyor.

Bakın hangi testler uygulanıyor:?

Sigarayı Bırakma Polikliniği’ ne, sigarayı bırakma kararlılığıyla gittiğinizde sizden başlıca su testleri yaptırmanız isteniyor:

- Sigara içme oranınızı gösteren nefes havasında CO ölçümü

- Solunum fonksiyon testleri

- EKG ve bazı kan ve idrar tetkikleri ( şeker, üre, kreatinin, SGOT, SGPT, kolesterol, trigliserid, fibrinojen , tam idrar tetkiki)

Test sonuçlarının alınmasından sonra, doktorunuz tarafından sonuçlar değerlendirilerek, o an herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı belirleniyor. Daha sonra beraberce bir bırakma günü saptanarak tedavi yöntemine karar veriliyor. Tedavide buproprion, vareniclin etken maddeli ilaçlar, nikotin bant , sakızları veya elektronik sigara kullanılması planlanıyor. Bu yöntemler birlikte veya ayrı ayrı kullanılabiliyor.

Sigarayı bırakma gününden sonra düzenli kontroller başlıyor:

Sigarayı Bırakma Polikliniği disiplini içersinde bu tedavi yöntemleri ile, ilk etapta sigarayı bırakma olasılığı yüzde 80 civarında. Bırakma gününden sonra, en geç 1 hafta içersinde hastanede kontrolünüz yapılıyor.
Daha sonra dört ay boyunca 15 günde bir polikliniğe gelmeniz isteniyor. Polikliniğe gelmediğiniz haftalarda ise, telefonla temas kurularak motivasyonel destek sağlanıyor. Takip esnasında isterseniz veya doktorunuz gerekli görürse, sigarayı bırakmak isteyen diğer kişilerle beraber uzman psikolog eşliğinde grup terapisine katılabilirsiniz.

Sigara hakkında yeni öğrendiğimiz gerçekler şöyledir;

* Bir tek sigaranın insan vücudunda 2.5 mgr. C vitaminini yok ettiğini biliyor musunuz?
*Ya da, sigara içenlerin vücudunda 20 yıl içerisinde 7 kg. katran biriktiğini?
*Sigaradan çekilen her dumanın beyninizden 50 bin hücreyi öldürdüğünü?
*Türkiye ‘de erişkin nüfusun % 51 ‘i sigara içtiğini..
*Türkiye Sigara Bıraktırma Polikliniklerinde İzlenen Hasta Sayısı 5700-6000’ a çıktığını..
.
Tıp dünyasının sigara bağımlılığını bir hastalık olarak kabul ettiğinden beri Sigara Bırakma Poliklinikleri ardı ardına açılıyor..

Bize düşen ise, kafamızı şöyle bir kaldırıp duyarlı bir yurttaş olarak, önce kendimizden başlayarak bu hastalıktan kurtulmanın çaresine bakmaktır.

Kendimizi, ailemizi, ülkemizin refahı için, sağlıklı, huzurlu ve mutlu insanlar haydin Sigara Bırakma Polikliniklerine…
Mehmet BALLI Araştırmacı Yazar

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Sigara Bırakma Polikliniklerinden Haberdar mısınız?..”

  1. 1
    alim karaca Says:

    ben sıgaryı bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum bunu defalarca denedim isteklerim sıgara bırakma konusunda mucadele edrken üste geciyor devamlı kendimi erteliyorum 20 yıldır sıgara kullanıyorum artık canm burnuma geldi her sıgara alışımdada vijdan hesabı yopıyorum acaba diyorum çocuklararın hakkınıdamı gasbedip kendime zarar veriyorum diyede vijdan azabı çekiyorum ama karallıyım bıraktığımdan ihdibaren daha da dövbeler olsun içersem hanmda devamlı bana sıgara konusunu gündeme getiriyor benm hatam kendimi erteliyorum bunu nasıl başara bilirim



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank