content

29 Tem

Yaylalar kenti: Rize

İlkelerimizle ilgili yazılarımızın sayısı bir hayli arttı. Fırsat buldukça illerimizle ilgili değerlendirmelerimizi sürdürüyoruz. Rize Gazeteciler Cmeiyeti Başkanı ve Zümrüt Rize Gazetesi yöneticisi Faik Bakoğlu dostumun gönderdikleri yayınlar var Rize’yle ilgili. Bunlardan biri Rize gezi rehberi, ikincisi Yağmurun ülkesi Rize Cd ve üçüncüsü Yaylalar kenti Rize, adlarının taşıyıcıları.

Yaylalar kenti Rize 144 sayfalık bir kitapçık. Kaçkar Turizm Birliği tarafından renkli, pırıl pırıl bir baskı ile yayınlanmış. Ersin Demirel yayına hazırlamış. Fotoğraflar da Ersin Demirel’in. İlyas Karahasan, Ozan Yıldırım, Selçuk Arslan, Serdar Galipoğlu, Uğur Biryol katkıda bulunmuşlar. Rize Valisi Nurullah Çakır imzalı önsöz dikkat çekiyor.

Vali Nurullah Çakır, önsözünün bir yerinde; “Yayla denilince akla ilk olarak Karadeniz, özellikle de Rize gelir. Doğu Karadeniz Dağlarının eteklerine öbek öbek konumlanan iki yüzden fazla yayla ve mezrasıyla  Rize Valisi Nurullah Çakır imzalı önsöz dikkat çekiyor.

Vali Nurullah Çakır, önsözünün bir yerinde; “Yayla denilince akla ilk olarak Karadeniz, özellikle de Rize gelir. Doğu Karadeniz Dağlarının eteklerine öbek öbek konumlanan iki yüzden fazla yayla ve mezrasıyla Rize doğal bir cennet gibidir” diyor.

İçindekiler bölümünde, Bulutlarla dans eden mekanlar, Rize yaylaları, Fındıklı, Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Güneysu, Merkez ilçe, İkizdere gibi başlık altında verilenler yayının içeriğini oluşturuyor.

Doğu Karadenizde yaz ve kış aylarında yayla şenlikleri geçmişten günümüze halen sürdürülmektedir. Yayla şenlikleri arasında tarihselliği ile Vartevor ön plana çıkmaktadır. Bu sözcük ‘Gül Bayramı’ anlamına gelmektedir.

Doğa, kültür ve turistik bilgileriyle Rize gezi rehberi, Rize İl, Kültür ve Turizm Müdürlüğünce 146 sayfayla yayınlanmış. Her mevsimin kenti Rize için, Çay önemlilik içindedir. Rize ile bütünleşmiş bir görüntüsü vardır çayın.

1.Dünya Savaşının ardından dünya genelinde yaşanan ağır ekonomik bunalım, Rizeden de göç dalgasını hızlandırır. Bu süreçte kentte, devlet desteğiyle çay üretimine başlanması kararlaştırılır. 1924 yılında “Rize ve Borçka’da Narenciye ve Çay Ziraatının Tatbiki” hakkında bir yasa çıkarılır. 1951’den itibaren çaylık alanlar kademeli olarak genişletilir. Bugün Türkiye’deki çay yetiştirme alanların yüzde 60’ı Rize ili sınırları içerisindedir.

            ***

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank