content

31 Mar

Vitamin C’ den Zengin Diyet Kataraktı da Önlüyor

Sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak daha fazla sebze ve meyve yemek diğer yararları yanında katarakt gelişimini de önlüyor.

Vitamin C’ den zengin diyetle beslenenlerde katarakt riskinin yüzde 33 nispetinde azaldığı bildirildi.

King’s College London uzmanları tarafından 2054 ikizden oluşan TwinsUK kohortunda katarakt ölçümleri olan 324 ikiz (151’ i tek 173’ ü sebze-2-150x150çift yumurta ikizi) üzerinde gerçekleştirildi

Ophthalmology’ de yayınlanan çalışma genetik ve çevresel faktörlerin katarakta etkilerinin belirlenmesi amacıyla planlandı (1).

Katarakt, katılımcıların lenslerinin dijital Scheimpflug imajları ile kantitatif olarak değerlendirildi, diyetle ilgili bilgiler de EPIC gıda anketiyle belirlendi.

Vitamin C’ den zengin diyetle beslenenlerde hem kataraktın ve hem de kataraktın ilerleme riskinin 10 senelik takipte daha az vitamin C alanlara oranla yüzde 33 az olduğu tespit edildi.

Araştırma, katarakt oluşumunda çevresel faktörlerin rolünün yüzde 65 genetik faktörlerin rolünün ise yüzde 35 olduğunu da ortaya koyuyor.

Araştırmanın sadece 60-70 yaş arası kadınlarda yapılmış olduğunu hatırlatalım.

Vitamin hapları işe yaramıyor

Araştırmanın başı olan Kate Yonova-Doing “İnsan vücudu vitamin C sentez edemediği için bunu yiyeceklerle almak zorundayız. Vitamin tabletleri alanlarda anlamlı bir risk azalışı tespit edemedik. Sağlıklı bir diyet vitaminlerden daha iyidir” diyor (2).

Antioksidan bir madde olan vitamin C’ nin lensin oksidasyonunu engelleyerek bulanıklaşmasını önlediği düşünülüyor.

Katarakt nedir?

Yaşlanmanın tabii bir sonucu olan katarakt gözlerdeki merceğin (lens) oksidasyon ile bulanıklaşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır ve tüm dünyada körlüğün önemli sebeplerinden de biridir.

Tedavisi merceğin ameliyatla değiştirilmesidir.

Gelelim neticeye

Bu araştırma da sağlıklı olmanın yolunun tıp olmadığını, hastalıklardan korunmak için vitamin haplarının bir işe yaramadığını gösteriyor.

Adam gibi beslenenin” doktorlardan uzak kalın.

Kaynak:

1. http://www.aaojournal.org/article/S0161-6420(16)00114-7/abstract

2. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160323220408.htm

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank