content

07 May

Vefat Eden Üyeleri İçin İLESAM Yönetiminden Beklenilenler

Vefatla bu dünyadan ayrılmak,dünyamızı değiştirmek hepimiz için geçerli.Ama,geride kalanların vefasızlığı sonucu unutulmak ayrı buruklukların ortaya koyucusu.Vefat edenlerin sağlığında etrafında dönerek, sun’i gösteriler yapmak insan olma, vefalı olma gerçekleriyle bağdaşmıyor.Vefat işlemlerinin,cenaze törenlerinin  toprağa verilişlerin ardından unutmaların,hatırlamamaların başlaması,giderek artması,sürüp gitmesi çok acı.Ama bizim Türk toplumu olarak genel yapımız bu!.

VEFAT SONRASI UNUTULMA BAŞLAMAMALI

Zengin ve ünlü kişilerin ölüm yıldönümlerinde anılmalarının altında da yine bir gösteriş bulunduğunu görüyoruz. Ancak,bazı evlatlar,eş ve dostların vefat eden yakınlarıyla ilgili ölüm yıldönümlerinde düzenledikleri içten gelen anma toplantıları azda olsa bizleri sevindiriyor.

Kuruluşlarımızın üyeleri olan vefat edenler için hatırlamaların, anmaların fazla olduğunu söylememiz mümkün değil.Merkezi Ankara’da bulunan,kısa adı İLESAM olan,Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği yönetiminin bu konuda,yani vefat eden üyelerinin unutulmamaları,hatırlanmaları için yapması gerekenler vardır.

İLESAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’la,vefat eden üyelerin bir düzen çerçevesinde hatırlanmaları için programlar başlatılması yönündeki hatırlatmam üzerine;”Vefat eden üye sayımız çok fazla”cevabını alınca, şöyle bir öneri de  bulundum:

ANMA TOPLANTILARI YERİNE HATIRLAMALAR

Anma toplantılarının uzun süreceği ve vefat eden  İLESAM üyelerinin fazlalığı nedeniylede, “İLESAM  Cumartesi sohbetleri ve şiir dinletisi” görüntülerindeki bazı zaman değişiklikleriyle, her Cumartesi için 4 veya 5 vefat eden üye listeye alınır. Bu üyelerin şiirlerinden veya İLESAM bilgisayarında kayıtlı kısa  biyografilerinden birer örnek  çıkarılır. Varsayalım ki o  Cumartesi için;

-Ahmet Tufan Şentürk, Halil Soyuer, Hüseyin Yurdabak, Rıza Akdemir, Coşkun Ertepınar, isimleri gündeme alındı. Yada bu isimlerin, ölüm tarihleri, İLESAM kurucularına kadar inen bir bakışla tespit edildiler. Bu isimlerin, doğum  ve ölüm tarihleri-yılları İLESAM kayıtlarından alınır. Bulunabiliyorsa bu isimlerin şiirlerinden bir veya iki örnek çıkarılır. Bir hafta ya Cumartesi sohbetleri kaldırılır, yada şiir dinletisi kaldırılır. Şayet şiir dinletisi yapılıyorsa, bu dinletisini varsayalım Cemal Tuzcuoğulları, Murat Duman, Durak Turan Düz veya Orhan Vergili yada bir başkası yönetiyor.

Onlara; ”Sen bugün kendi şiirinden örnek verme, okuma. Vefat eden şu üyemizle ilgili,  birkaç cümle söyle, şu şiirini de oku, doğum  ve ölüm tarihlerinden kısaca bahset. İşte bilgiler”denir. Geride kalan 4 kişinin bilgileri, salonda bu konulara yatkın olanlara verilir. Bir düzen içinde vefat eden üyelerin, kısaca hatırlanılmaları, varlıklarından söz edilmeleri sağlanmış olur. Bunun süreklilik haline dönüştürülmesi gerekmektedir.

Örneğin, Ahmet Tufan Şentürk için;”1924 yılında, Konya Ermenek ilçesine bağlı Esentepe köyünde doğdu.9 Mayıs 2005 tarihinde vefat etti. Bu büyük ustanın,’ Barışa Özlem’adlı şiirini sunmak istiyorum”.

            Sonraki günlerde, Cumartesi programlarıyla ilgili yapılan haberler arasına, sohbetten veya şiir dinletisinden söz ettikten  sonra,“İLESAM üyelerinden vefat eden (şu şu isimler) hakkında kısa bilgi sunuldu ve şiirlerinden örnekler verildi” denilmesiyle, hatırlama vefasının tüm üyelere duyurulması sağlanmış olacaktır.(07 Nisan 2014)

Not: Hayrettin İvgin arkadaşımızın dediği gibi;vefat eden üyelerin tümüyle ilgili standartlaştırılacak bilgilerin yer alacağı “Vefatla aramızdan ayrılan İLESAM üyeleri”adlı bir kitabın, Kültür Bakanlığından destek sağlanarak yayınlanmasının mümkün olabileceği de düşünülmelidir.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank