content

04 Eki

Uzun Yaşamak İsteyen Herkesi “Kolesterol Hapı” İçmeye Davet Ediyorum

Bıkmadan usanmadan kolesterol haplarının (statinler) olumsuz taraflarından bahsedenleri mahcup edecek bir araştırma yayınlandı.

Evet, bu sefer sizlere “statinlerin insan ömrünü uzattığını ortaya koyan bir meta-analizden bahsedeceğim.

BMJ Open isimli tıp dergisinde yayımlanan makale, takip süreleri 2-6.1 sene arasında değişen 6’ sı untitledbirincil korunma (primary prevention) ve 5’ i ise ikincil korunma (secondary prevention) için düzenlenen toplam 11 randomize araştırmanın değerlendirilmesiyle hazırlandı (1).

Birincil korunma ifadesi, hâlihazırda herhangi bir kalp hastalığı olmayan ama riski yüksek olanlara ilaç verilmesi, ikincil korunma ifadesi ise koroner kalp hastalığı olan ve bunun tekrarlaması için ilaç verilmesi anlamına geliyor.

Analizlerde, tüm sebeplere bağlı ölümün birincil korunma için statin verilenlerde 3.2 gün (yani 3 gün 5 saat) ve ikincil korunma için statin verilenlerde ise 4.1 gün (yani 4 gün 3 saat) geciktiği hesaplandı.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, statin kullananların kullanmayanlara nispetle daha uzun yaşadığını açık ve net olarak ortaya koyuyor ve bana bile diyecek bir söz bırakmıyor.

Kolesterol hapları hakkında atıp tutanların, statinlerin insan hayatını belirgin şekilde uzattığını ispatlayan bu meta-analiz karşısında artık söyleyecekleri hiçbir şey inandırıcı olmayacak.

Ben de bundan sonra 2-6 sene süreyle her gün bir hap içerek 3-4 gün daha uzun yaşamak isteyen herkese bu ilaçları tavsiye edeceğim.

Statinlere “ölüme meydan okuyan ilaçlar” denilmesini teklif ediyorum.

Kaynak:

http://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118.full

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank