content

08 Kas

Unlara Folik Asit Eklensin mi Eklenmesin mi?

Spina Bifida Derneği, unlara folik asit eklenmesi için imza kampanyası başlatmak istediğini duyurdu ama bu doğru bir iş mi gelin inceleyelim.

Spina bifida, bebeğin omurgasının anne karnında düzgün bir şekilde kapanmaması sonucu ortaya çıkan bir gelişim bozukluğu.

Bu çocuklarda, bacak kaslarında zayıflık ve bazen felç, havale, mesane ve bağırsak kontrol bozukluğu ile deforme ayak gibi bazı ortopedik gibi kusurlar ortaya çıkıyor.

untitledDerneğin, unlara folik asit eklenmesini istemesinin sebebi, bu gelişim kusurunun gebe kadının folik asit alması hâlinde önemli oranda önlenebilmesi.

Folik asit veya B9 vitamini

Folik asit veya namı diğer B9 vitamini, vücudumuzda yapılmadığı için yiyeceklerle alınması gerekiyor.

Folat, tabii bir vitamin olarak ıspanak, kuşkonmaz, lahana, marul gibi yeşil yapraklı sebzelerde, başta mercimek olmak üzere tahıllarda, narenciyede ve sakatatta var.

Folik asit ise sentetik bir madde ve alındığında karaciğerde folata dönüşüyor.

Folat, vücudumuzdaki hücrelerin çoğalmasında ve hayatlarını sürdürmelerinde gerekli olan bir vitamin; DNA’ nın oluşumunda ve tamirinde de çok önemli rolü var.

Folik asit eksikliğinin anemiye yol açtığı; saç, deri ve tırnak sağlığını olumsuz etkilediği iyi biliniyor.

Diyetlerinde yeteri kadar folat bulunmayan annelerin bebeklerinde spina bifida (omurga açıklığı) ve anensefali (beynin gelişmemesi) gibi ciddi doğumsal kusurlar geliştiği biliniyor.

Bunları önlemek için de, çocuk doğurma çağındaki hanımların günde 400 mikrogram, hamile hanımların günde 600 mikrogram ve süt veren annelerin ise günde 500 mikrogram folik asit almaları gerektiği konusunda hiçbir tartışma yok.

Hatta bu tür kusuru olan bir çocuğa sahip annelerin daha sonraki gebeliklerinde her ihtimale karşı günde 1000 mikrogram folik asit almaları bile tavsiye ediliyor.

Fetüste omurilik ve beyin gelişiminin gebeliğin ilk haftalarında olduğundan ve gebeliklerin pek çoğu da plânlı olmadığından, doğurma çağındaki hanımların ‘her ihtimale karşı’ yeterince folik asit aldıklarından daima emin olmak çok önemli.

Unlara folik asit eklenmeye başladı

Gebelerin her zaman yeterince folat alamayabilecekleri düşüncesiyle spina bifida ve anensefali gibi gelişim kusurlarını önlemek için birçok gelişmiş ülkede “unlara folik asit eklenmeye” başlandı ve nitekim de bu “nöral tüp defektlerinin” azaldığı tespit edildi.

Gelgelelim, bu sefer yeni bir mesele ortaya çıktı.

Unlara folik asit eklenmesiyle “meme, prostat ve kalın bağırsak kanserlerinin” artmaya başladı.

Bu risk artışı hem hayvan deneyleri hem klinik ve epidemiyolojik araştırmalarla net olarak gösterildi ve bu sebeple de birçok ülke bu uygulamadan vaz geçmeyi planlıyor.

Gelelim neticeye

Unlara folik asit ilavesinin nöral tüp kusurlarını önlendiğine şüphe yok ama ben bunu doğru bulmuyorum.

Günümüzde pek çok insan maalesef gerekli olmadığı halde fazla miktarda vitamin ve bu arada tabii ki folik asit de alıyor; buna bir de unla alınacak olan folik asit eklendiğinde kanser riskinin artacağına şüphe yoktur.

Sadece gebelerin ihtiyacı olan bir vitamin için tüm toplumun fazla miktarda folik aside maruz kalması risklidir.

Hedef genç kadınların “folat eksikliği” mevzuunda bilinçlendirilmesi olmalıdır.

Kaynaklar

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/11/05/abur-cubur-ivir-zivir/unlara-folik-asit-eklensin/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/13/yazilar/elestirel-yazilar/alternaif-tip/folik-asidin-de-foyasi-cikti/

http://thepaleodiet.com/flour-fortification-folic-acid-good-idea-bad-idea/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19190501

http://www.cancercouncil.com.au/35607/reduce-risks/diet-exercise/nutrition-advice/other-foods-nutrients/folate-and-cancer-risk-position-statement/

 

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank