content

09 Ara

Türkiye; İmgiliz Milletler Topluluğu Üyesi mi

Dış politikaya ilişkin alınan hemen her karar öncesi Türkiye cumhurbaşkanlarının veya başbakanlarının, İngiltere ile gizemli görüşmeleri yapılıyor.

 Türkiye bağımsız mı? İngiliz milletler topluluğu üyesi mi?

Türkiye cumhurbaşkanı, İngiltere adına genel vali midir?

Commonwealth, Britanya İmparatorluğu'nun diğer adı iken, Commonwealth of Nations, İngiliz Milletler Topluluğu, yani pakt'tır.

 Osmanlı imparatorluğunu, Balkanlarda ve Ortadoğu'da Fransa ile birlikte dağıtan İngiltere, işgalinde olan İstanbul'dan, boğazlardan ve Marmara bölgesinden ancak 1936 yılında çekildi. O tarihlere kadar İngiliz-Fransız işgali devam etti. İngilizler neden çekildi?

 İngilizler, Fransızlar ve İtalyanlar hangi anlaşmalar sonucu çekildi?  

Sonra neler oldu? Churchill ile İnönü, 1939 yılında, Adana anlaşması yapar ve Türkiye, İngiliz ve Fransızlarla birlikte Almanya'ya savaş ilan eder.

İngiltere, Kıbrıs'ta bulundurduğu iki üsle; Akdeniz'i, Türkiye'yi, İsrail'i, Mısır'ı, Suriye'yi ve Ortadoğu'yu kontrol ederken, Türkiye'nin önemli dış politika da karar alma merkezi olmasını sürdürmeye devam ediyor.

 Başbakan Menderes; 1959 Kıbrıs anlaşmasını, Yunanistan ve İngiltere ile yapar.

Başbakan Ecevit; 1974 Kıbrıs askeri müdahalesine öncesi hemen Londra'ya gider.

 İngiltere kraliçesi Türkiye'yi ziyaret ettiğinde, bulunduğu savaş gemisi, işgal sırasında Dolmabahçe'de demirleyen savaş gemisinin aynı yere demirler ve uluslararası hukuku hiçe sayarak kendi suları ve egemenlik alanı imiş gibi Türk bayrağı asmaz. Türkiye cumhurbaşkanı eşi ile Türk bayrağı ve cumhurbaşkanlığı forsu olmaksızın gemide bulunur.

 Türkiye'de 14 Mayıs 2008'de; Kraliçe, İngiltere'ye önemli hizmetler yapmış, adanmış kişilere takılan Büyük Şövalye Nişanını "Knight Grand Cross of the Order of the Bath" nişanını Cumhurbaşkanı Gül'e takar. Bu nişan, üç kraliyet tacı ve "Üzerinde güneş batmayan İmparatorluk" ifadesini hatırlatan güneş sembollerinden oluşur..

 İngiltere'de 9 Kasım 2010'da; Kraliçe, Cumhurbaşkanı Gül'e Chatham House yani Kraliyet Uluslararası İlişkiler ödülü verir. Tören, İngilizlerin Çanakkale Boğazı'nı işgal ettiği ve İskenderun'a asker çıkardığı 9 Kasım 1918'e denk getirilir.

 İngiltere'de 21 Kasım 2011'de; Cumhurbaşkanı Gül, Londra'da düzenlenen şatafatlı kabulde, Kraliçe ve kraliyet yetkililerince iltifatlarla ağırlanır.

 Türkiye'de 27 Kasım 2011'de Cumhurbaşkanı Gül, Chatham House (Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) İstanbul 2. Yuvarlak Masa Toplantısı'na basına kapalı katılır.

1900'lerin başında oluşturulan ancak 1920'de resmiyete dökülen kuruluşun ilk adı Yuvarlak Masacılardı. Bu masa, İsrail devletinin kuruluşuna öncülük etmiş, Osmanlı'yla, Orta Doğu'yu ilk parçalayan Sykes-Picot haritalarını çizmiş ve Sevr'i yapmıştı.

Sonra bu masa, resmi bir kuruma dönüştürülerek, Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstütüsü adı verilmişti. Kuruluşun en önemli özelliği ise, dünyada meydana gelen sorunları, savaşları tartışıp yönlendirmesi olmuştur. Bu kuruluş aynı zamanda Exeter Üniversitesi'yle bağlantılıdır. Abdullah Gül ve Fehmi Koru'nun eğitim gördüğü Exeter, 2006'da Gül'e, 2007'de de İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'na doktora payesi vermişti.

2004'te Chatham House adını alan kurum, Chatham House Ödülü vermeye başladı.

Türkiye'yi yönetenler; İngiltere'nin Ortadoğu coğrafyası için eski imparatorluk dönemi stratejisini, 100 yıl öncesinde Ortadoğu'yu İngilizlerden korumak için nasıl mücadele ettiğini, bölgeyi İngiliz ve Fransızlara vermemek için verilen şehitleri biliyor mu?

100 yıl öncesinde, atalarını katleden, 400 yıllık egemenliği kaybettiren İngiltere'nin nişanlarını göğsünde gururla taşımak ve olağanüstü ağırlanmak neyin habercisi?

Günün Sözü: Gerçekleri yok sayanların akibeti yaşananların tekrarına muhatap olmaktır

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank