content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

23 Tem

Trafik Cezalarında Yeni Dönem: Estetik Telafi

Trafik Cezalarında Yeni Dönem: Estetik Telafi

Yaralanmalı trafik kazalarında, suçlu tarafa kazaya maruz kalan mağdurların ÖZELLİKLE ESTETİK TEDAVİLERİnin yüklenmesi yöntemi/düzenlemesi geç kalınmış olsa da çok önemli bir uygulama olacaktır. Çünkü sosyal güvenlik sistemleri hastane masrafları veya tedavilerini sadece zorunlu iyileştirilmeler için kapsama almaktadır. Oysa ki, herhangi bir mağdur, sorumsuz veya kusurlu bir sürücü nedeniyle bir ömür boyu estetik bozukluklara maruz kalabilmektedir.

Estetik bozukluğun kişisel anlamda manevi yıkımının telafi edilmesi şimdiye kadar pek düşünülmemekteydi. Bu yeni uygulama ile mağdurlar en azından teknolojik imkanlar ölçüsünde estetik sorunlarını telafi edebilmiş olacaklardır.

Trafik Cezası Kimin/Neyin İçin, Niye?

Trafik kazalarında öngörülen cezalar bu güne değin  hep devlet adına devlet için kesilmiştir. Bunun bu günkü düzenlemeyle kime ödeneceği hususu en azından kısmen telafi edilmiş olmaktadır. Çünkü, ölümlü ve yaralanmalı kazalar karşısında sigortadan ödenecek bedeller haricinde mal kaybının yaşandığı kazalarda sadece malın telafisi sağlanmaktadır. Diğer hasarlar veya kayıplar (psikolojik çöküntü, zaman kaybı vb) öngörülmek istenmemiştir.

Örneğin:

Pahalı ve son model bir otomobiliyle yolculuk yapan (araç kullanan)  Ruknettin adlı bir sürücü, çok ucuz (düşük değerli) bir otomobiliyle alkollü olarak araç kullanan Abuzittin adlı sürücünün trafik kazası yapması durumunda Ruknettin'in kasko firması her ne olursa olsun (ful kasko yaptırmışsa) bütün hasarı ödemektedir. Yani Ruknettin'in son model otomobiline verilen hasar, parça ve işçilik maliyetinin karşılanmasıyla telafi ediliyor.

Şimdi sorarım size; Alkollü araç kullanan ve yüzde yüz kusurlu olan Abuzittin'in vermiş olduğu hasar kasko tarafından sözde karşılanıyor. Ancak şu maddeler nasıl telafi edilecektir:

1. Son model araç sahibi olan ve kazada sıfır hatalı olan yani hatasız olan Ruknettin'in aracının tamir nedeniyle orijinalliğinin kaybolmasının bedeli kim tarafından nasıl ödenecektir?

2. Bay Ruknettin'in hatasız olmasına karşı otomobiliyle yaptığı kaza ve hasar nedeniyle uğramış olduğu zaman kayıbının parasal karşılığı kim tarafından nasıl ödenecektir?

3. Bay Ruknettin'in kaza veya hasar nedeniyle uğramış olduğu psikolojik yıkımın parasal karşılığı kim tarafından nasıl ödenecektir?

Trafik kanununu düzenleyen, trafik ve kasko poliçe koşullarını düzenleyecek kanun koyucular bu soruları cevaplaması gerekecektir. Tabi ki bu cevapları bana değil de, hasara, yıkıma veya kayıba maruz kalan kişiye ekonomik bedel ödentisi şekliyle mevzuata geçirerek verilmelidir.

İşte "Trafik Cezalarında Estetik Telafi" bu soruların cevaplarının başka bir türevidir. Bir kişinin her hangi bir sorumsuz nedeniyle talihsiz bir trafik kazasında vücudunda kalıcı ve düzeltilemeyen bir bozukluk nedeniyle bütün bir ömrünü geçirecek olmasının çoğu insan için ekonomik bedeli tahmin edilemez. Bu nedenle böylesi estetik mahrumiyetlerin mümkünse tedavisinin değilse tazmininin sağlanması hakkaniyet (kul hakkı) açısından önemlidir.

Dünyada bazı sorunlar sadece ülkemiz açısından değil de bütün bir insanlık tarihi açısından yeni yeni çözülmekte. Bazı konularda yeni güzel çözümlemeler getirilirken yep yeni önü alınmaz sorunlar da kaçınılmaz olarak ortaya çıkmakta.

Ülkemiz için aydınlık yarınlar dileğiyle esen kalınız.

Not:

Bu yazı, www.bilgiagi.net, www.bilgievreni.com, www.gazetecanik.com, www.kamudanhaber.com, www.siyasalforum.net, www.ahmetfidan.com ile, Halkın Sesi, Gazete Canik vb. kağıt  bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın  organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz,  çoğaltılamaz.

Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank