content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 Oca

TIR Hikâyesi

Sevgili okuyucular, bu hafta Pazar sohbetinde sizinle Hatay'da yakalanan TIR olayı konusunda dertleşmek istiyorum. Hani halk arasında sık sık söylenen bir lâf vardır: Devletin çivisi çıktı derler.

Gerçekten de bazı olayları görünce aklıma bu çivi meselesi geliyor. Bir haftadan beri medyamız 'Hatay'da yakalanan TIR'ın esrarını ballandıra ballandıra anlatmakla meşgul...

Evvelâ, İslâmî kimliği dolayısıyla hoşlanmadıkları İHH'ya saldırıp uluslararası itibara sahip bu vakfı karalamaya çalıştılar. Vakfın TIRSuriye'deki muhalif İslâmcılara gönderdiğini iddia ettiler. Sonra, TIR'daki MİT görevlisini öğrenince, BM'nin Türkiye temsilcisi edasıyla âdeta Suriye'deki eli kanlı diktatörün sözcülüğüne soyunup Türkiye'yi en ağır şekilde suçlamaya giriştiler.

CHP'nin 'domuzdan yana' Suriye politikasını TIR olayında da tekrarladılar.

***

Halbuki İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın bir cümleyle açıkladığı gibi, TIR Türkmenlere ihtiyaçları olan yardım malzemesini götürüyordu. Defaatle yazdık, söyledik: Suriye'de 3,5 milyon Türkmen yaşıyor ve Esad alçağının esas hedefinde -babası gibi- bu Türkmenlerin etnik temizliği var.

Nitekim, Suriye'nin kuzeyinde sayıları bir milyonu bulmayan Kürtleri el altından destekleyerek özerklik vermeye uğraşırken, görülmemiş baskı ve zulüm altındaki Türkmenleri yok etmeye çalışıyor. Daha geçen gün bir yandan Lazkiye bölgesinde yaşayan Bayırbucak Türkmenlerine saldırırken, Halep Türkmenlerine de varil bombası atıyordu. Buna karşılık Türkiye, Türkmen soydaşlarına gerektiği ölçüde sahip çıkamadı.

Hiç ayırım yapmadan zulme mâruz kalan bütün Suriyelilere kucağını açtı ve yardım etmeye çalıştı. BM ve diğer sözde demokratik ülkeler seyirci kalırken Suriye mültecilerine biz sahip çıktık.

***

Şimdi sizlere soruyorum: Birkaç kilometre yakınınızda soydaşlarınız, dindaşlarınız ve mâsum insanlar en tabiî ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda sürünürken bunlara yardım etmek kadar önemli bir vazifeden nasıl kaçınırsınız?... TIR'ın içinde silâh varmış; varsın olsun. Türkmen kardeşlerimize gerekirse silâh da göndermeliyiz. Ancak, Türkiye Dışişleri Bakanlığı bu iddiayı kabul etmiyor. Bu iddiaların, Türkiye'yi suçlayan Suriye'deki dikta yönetimi tarafından yapıldığı bilinmektedir.

***

Bu olayda beni en çok üzen, yönetimin ve yargının tutumudur. Bir defa, MİT'in olaydaki beceriksizliğini hoş görmek mümkün değildir. Devlet olarak Türkmenlere yardım için Suriye'ye TIR göndereceksiniz ve bu TIR 'yakalanacak'(!) Hiç böyle rezalet olur mu?... Ya Adana Savcısı'na ne demeli? Adam sanki Türkiye'nin savcısı değil de BM'nin denetim elemanı... Bereket versin Hatay Valisi devlete sahip çıkıyor da TIR bırakılıyor. Bu arada bütün dünyada Türk istihbarat teşkilâtının ve Türkiye'nin Suriye'ye silâh gönderdiği propagandası yapılıyor. Türkiye, haksız yere ithama mâruz kalıyor. Sadece bu TIR olayı bile Başbakan Erdoğan'ın son haftalardaki üzüntüsünün ve kızgınlığının ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Lâkin, devleti oluşturan yapının tekrar âhenkli ve etkili şekilde çalıştırılabilmesi için son derece soğukkanlı olarak doğru tahliller yapılması ve erkler arasındaki dengelerin iyi kurulması lâzımdır. 'Kuvvetler Ayrılığı' ilkesini, darbecilerin 1961 ve 1982 Anayasalarında olduğu gibi 'kuvvetlerin infiradı'ndan, 'kuvvetlerin uzlaşması'na götürmemiz ve bu esasa göre yeniden yapılandırmamız gerekir.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank