content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

10 Şub

Temmuz

Bir kızım olsa ona Temmuz derdim.

cehennem kadar sıcak demekmiş eski Türkçe'de.

***

“Atasını tanımayan, it peşinde gezer” sözü aklıma geldikçe gülüyorum.

Gülmek kelimesi gül'den geliyor sanırım. Normal bir suratın gül taç yaprakları gibi açılmasına istinaden söylenmiş olabilir. Gülüyorsam güllüyorumdur.

“İt peşinde gezmek...” sözüne döneyim. Gülüyorum. Son zamanlarda köpeklerin peşinde geziyorum ya, oradan aklıma geliyor. Ben şimdi atamı tanımıyor muyum? O yüzden mi it peşinde geziyorum?

Eski insanlar, haliyle, hayvanlarla daha içli dışlı olmuşlar, onları benimsemişler, hatta birbirlerine çok yakın şekilde uyumuş kalkmışlardır. Eski zamanlar... At kültürü oluşturacak kadar atlarla içli dışlı olmuşlar, davarlarını, bağlarını bahçelerini korumak için köpeklerle yakın olmuşlar, kuşların gelişleri vegöç edişleriyle veya türlü türlü davranışlarıyla doğayı, kendilerine faydası olacak şeyleri okumuşlar... Karıncaların bile, kimbilir, yuva yaptıkları yerlerle ilgili ne çok söylemek istedikleri olmuştur da haberimiz olmamıştır.

Kişinin, atasını tanıması demek, biraz da hayvanları tanıması demektir. Biraz, değil de.. çokça belki. Ata dediğin, hayvana daha yakınmış. Belki de bu yüzden it peşinde gezerek atalarımızı daha iyi tanıyabiliriz, demek istiyorum.

Gereği kadar, gerektirdiği ölçüde atayı tanıdıktan sonra it peşinde gezmenin sakıncası yok.

İlginç sözler, deyimler de var itlerle ilgili. Gereksiz insanların derdine düşenler için “it dertlisi misin!” derler mesela.

Uyuz itin yarası eksik olur mu! da derler. Çocukken çar çamurda oynamayı severdim. Hoplamayı zıplamayı severdim her çocuk gibi. Üstüm başım çok kirlenirdi. Oradan buradan çok düşerdim. Dizimi kafamı elimi kolumu çok yaralardım. Annem de kızar, bana öyle derdi: uyuz itin yarası eksik olur mu!

***

O kadar çok söyleyecek şeyim var ki! Konuşmayı bilmediğimi, tek bir kelime bile bilmediğimi sandıracak kadar bazen. Bu kadar çokun içinde geçip giden bir kelime olduğumu ansızın fark etmek.... İsimsiz olmak. Kelimelerin isimleri yok zaten. Elma kelimesinin ismi nedir? Yok işte. Konuşulan bir şeyimmiş gibi de oluyor bazen. İsmimi bir söyleyen olsa, ona da anlatacak ne çok şeyim olduğunu anlatmaya niyet ettiğimde,daha anlatmaya başlamadan bile bir hiç olduğunu hissetiğinde bu hiçliklerimizden bir şey olur mu? Fakat yine de anlatsam iyi olur. Söylesem o kadar çok şeyi... iyi olur.

Evet.

Temmuz

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank