content

30 May

Televizyon Depresyona Sebep Oluyor

Çocukların uzun süre televizyon seyretmelerinin yol açtığı zararlar her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Amerikan Tıp Derneği tarafından yayınlanan The Archives of General Psychiatry isimli derginin şubat sayısında yer alan bir araştırmaya göre gençlerin televizyon başında geçirdiği saatler uzadıkça depresyon riski de artıyor.

Çocukların uzun süre televizyon seyretmelerinin yol açtığı zararlar her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.

Geçtiğimiz aylarda Fransa’da televizyon ve radyo programlarını denetleyen Yüksek Görsel-İşitsel Konsey, televizyon kanallarının 3 yaşından küçük çocuklara yönelik TV şovları yayımlamasını, gelişim sürecindeki çocukları olumsuz etkilenebilecekleri gerekçesiyle yasaklamış, ebeveynleri uyararak bebeklerini Baby TV, BabyFirst TV gibi yurtdışından yayın yapan kanallardan uzak tutmalarını istemişti.

Bu hafta televizyonun zekâ gelişimini, ruh ve sinir sağlığını olumsuz etkilediğini gösteren verilere bir yenisi daha eklendi.

Amerikan Tıp Derneği tarafından yayınlanan The Archives of General Psychiatry isimli derginin şubat sayısında yer alan bir araştırmaya göre gençlerin televizyon başında geçirdiği saatler uzadıkça depresyon riski de artıyor.

Depresyon belirtileri göstermeyen ergenlik çağındaki 4 bin 142 genç üzerinde yapılan araştırmada 7 senelik bir takip sonunda bunların yüzde 7’ den fazlasında depresyon ortaya çıktığı belirlenmiş.

Bir günde 3 saatten az televizyon seyredenlerin yüzde 6’ sında depresyona rastlanırken günde 9 saatten uzun süre televizyon seyredenlerin yüzde 17’ den fazlasında depresyon semptomlarının ortaya çıktığı görülmüş.

Bu ilişkinin sosyo-ekonomik ve eğitim durumu ile ilgili olmadığını ve depresyon riskinin erkek çocuklarda kızlara göre daha kuvvetli olduğunu da belirtelim.

Araştırmanın önemli bir bulgusu da bilgisayar oyunları, video veya radyo ile depresyon arasında bir ilişkinin olmadığının saptanması.

Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar uzun süre televizyon seyretmenin depresyon riskini artırmasını çeşitli sebeplere bağlıyorlar.

Gençlerin zamanlarını sosyal, entelektüel veya fiziksel aktiviteler gibi zevkli işlerle veya arkadaş ve aileleri ile geçirmek yerine televizyon başında çakılı kalmalarının önemli bir etken olduğu düşünülüyor.

Uzun süre televizyon seyretmenin uyku düzenini bozması ve olumsuz film veya haberlerin depresyona zemin hazırlaması da ihtimal dâhilinde.

Depresyonu kolaylaştıran faktörlerden biri de reklamlar. Çünkü reklamlarda gerçek hayatta çok ender rastlanan mükemmel insanlar var ve hepsi de inanılmaz derecede mutlular. Birçok reklam da eğer şu marka arabanız veya bu marka telefonunuz yoksa ne kadar zavallı olduğunuz tezini beyinlere kazıyor. Tüm bunlar da gençleri depresyona sokmaya yeterli oluyor.

Anne ve babalara tavsiyeler

Çocuklarınıza televizyon seyretmede mutlaka bir sınırlandırma getirin. Haftanın belirli günlerinde belirli bir sürenin dışına çıkılmasına izin verilmemeli.

Çocuğunuzun odasına televizyon koymayın.

Çocuğunuzu kabiliyetine göre müzik, resim, spor gibi aktivitelere yönlendirin ve teşvik edin.

Çocuğunuza mutlaka zaman ayırın. Beraber yürüyüş yapın… top oynayın… resim yapın… maça, konsere gidin.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank