content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

11 Eyl

Tasavvuf’la Bir Nefes

TYB den Ücretsiz Tasavvuf Okulu …  

Bir lokma bir hırka değildir TASAVVUF; kalbi saf yapmak, kötülüklerden temizlemek demektir. İnsanın kalbini, Allahü teâlânın muhabbetine bağlamak, Resûlullahın söz, hareket ve ahlâkına uymak, yolundan gitmektir.

İslam Mistizmi diye de bilinen Tasavvuf;Batı ve Hint Mistizm'inden farklı kendi Sufiizm'ini ortaya çıkarmıştır. Tasavvuf da;  Sûfî hem vecd ehli, hem de ilim talibidir. Zikir ve şeyh ile birlikte bulunarak (sohbet esasıyla)  İnsanı kamil derece/mertebelerini aşarak rûhun arıtılıp Hakk'a vuslata erdirilmesidir.

Bir işin edebini bilmek, o işi başarmak için gerekli olan inceliği bilmek demektir. Yani işin kendine has sırrını, püf noktasını bilmektir.  

Bir insanın, tek başına Allahı’ın muhabbetine kavuşması çok zordur, kolayı ise rehber edinmektir. Bir mümin kendi başına fenafillaha ulaşamaz ama tıpkı Mevlana'nın güneşi Şems gibi .... Allaha ulaşmanın kolay ama meşaggatli ama tatlı olan tasavvuf yolu Hz. Ali Efendimizden başlayarak devam etmektedir. 

Tasavvuf yolu aşk yoludur, O’nla birleşme yok olma yoludur.

Her konuda olduğu gibi güzel ahlak da işin ehlinden öğrenilir, yani bilenden değil yaşayandan öğrenilir. Çünkü şeytan da biliyor ve çok şey biliyor amma bildiği hiçbir işe yaramamıştır.

Hele de bugünün kirlenmiş dünyasında! …

Mümin Hak adamıdır. Hak bütün hal ve hareketlerini hak terazisinde ölçmektir. Hak, Cenâbı Hakk'ın sevdiği ve razı olduğu şeydir. Hakkı öğrenmenin tek yolu Kur'an'ın ayetleri ve Hz. Peygamber'in (s.a.v) sünnetidir.

Ancak Cenâbı Hak, Müminler içinden bir grubu özel olarak yakınlığına seçmiştir. Onlar gerçek takvaya Ulaşan ve 'mukarrabûn' makamına çıkan salihlerdir.

Resulullah (sav) onları 'vârisim, halifem ve ehlim' diye tanıtmıştır. Allahü teâlâ müminlere onlarla beraber olmayı emretmiştir.

Bunlar Allah dostları Velilerdir.

İşte bu veliler insanları irşat etmekle görevlidir. Ümmetin terbiye edilmesi görevini onlar üstlenmişlerdir. Kalpleri tedavi ile memurdurlar. Hidayet yolunda rehberlik, takva işinde önderlik yaparlar.

Onlar yeryüzünde Allah'ın şahitliğini yapan Rabbani alimlerdir. Bu yüzden onların veli olduğu bellidir, çünkü irşatları açıktır. Kendileri de halk da onların Allah'ın dostu olduğunu bilir. Cenâbı Hak onları özel olarak seçer, olacak kimseleri onlara sevk eder destekler irşat sever.

İlahi sevgiyi tatmak ve Allah dostlarını tanımak için özel olarak dua edip Yüce Allah'tan yardım istemeli. Allah dostlarının sevgisinin kazanılması sadece akıl ve ilim ile olmaz. Akıllıyım diyen nice insanlar, Yüce Allah'ı tanımadan, iman ile şereflenmeden ölüp gitmişlerdir. Dünyadaki keskin zekaları, ahirette kendilerine bir fayda kazandırmamıştır.

Allahu Teala'yı tanımak ve arifleri sevmek tevazu ve edep ister. Kendisini beğenen kimse Allah'ı tanıyamaz. (Marifetullah) Bu yolda benlik işe yaramıyor. Hep 'ben ... Ben! .. "diyenler Allah'a ulaşamazlar.

Kötülüğü emreden, insanı kötülük yapmaya sevk eden ( nefs-i emareden) nefsle mücadele etmekle başlar.

Yeryüzünde Melekleri görmek istiyorsanız çocuklara bakınız. Çocuklar akil baliğ olana kadar tertemiz kalple büyürler. Büyüdükçe kalpleri kirlenir, kirlenen kalp Allah sevgisi ve muhabbetinden uzaklaşır. İşte tıpkı çocukluğumuzdaki "melekliği" sürdürenbilmenin tek yolu Allah yoluna, "O'nun kapsama alanına" girmekle olur. Bu yol da "Tasavvuf yolu"dur.

Günümüzde en çok merak edilen; Tasavvuf, Veli, Tarikat, Kalp, Nefs, Mürşid, Mürid ya da Ruh, Aşk, Edeb, Seyr u Sülûk, İlham, Kerâmet, İrfan, Vahdet-i Vücud (Hazerât-ı Hamse) gibi kelimelerin ne anlama geldi bilinmesine rağmen, bu derunde konuların uygulanabilirliliğinde, işin ehlini bulmak zor ve sıkıntı varidir. Eski dilde anlatılanları öğrenme güçlüğü çeken yeni nesle bu Tasavvuf ilmini anlatacak yetişmiş ilim erbabı güzel insanlarımız var artık.

İlk defa, İstanbul’da önemli Sivil Toplum Kuruluşlarından olan Türkiye Yazarlar Birliği, Tasavvuf Okulu açıyor. Aziz dostlarım, Yazar Mehmet Davut Göksu (anlatımı) nefsi ve Neyzen Ender Doğan nefesi ile siz Güzel İnsanları doyuracaklar. 

Gönül dostlarına aşağıdaki bilgiyi aktarıyor ve  yolunuz aşk’la dolu Allah yolu olsun ...

 “Tasavvuf Okulu,  TYB İstanbul Şubesi’nde 6 Ekim’de başlıyor:

TASAVVUF’LA BİR NEFES “Tasavvuf Okulu” Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde Ekim ayında başlıyor. Geçen yıl tasavvufun temel kavramlarının öğretildiği proje  bu sonbaharda çok daha kapsamlı bir yapıda gerçekleşecek.

Tasvvuf ilmine kafa yoran alanında uzman olan Yazar Mehmet Davut Göksu yönetiminde gerçekleştirilen Tasavvuf Okulu bu yıl iki ayrı kademede gerçekleştirilecek. Tasavvufun temel kavramlarının ele alındığı derslerin Divan- Kenzi’l- Maarif okumaları da yapılacak. Her ayın ilk çarşambası ise Neyzen Ender DOĞAN ile, Tasavvuf divanlarından şerhlerin yapıldığı “İlahi Nefesler” başlıklı meşk etkinliği gerçekleştirilecek.

 “TASAVVUF OKULU” BU SENE İKİ SINIF OLACAK  Arayışlarını doğru yollarla sürdürmek isteyenlere bir kılavuz sunmanın amaçlandığı Tasavvuf Okulu 6 Ekim Cumartesi günü başlayacak ve 2 dönem sürecek. Geçen yıl başlayan katılımcıların devam derslerine katılacağı Tasavvuf Okulu bu yıl 2 ayrı kademe olarak devam edecek.

 Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde başlayacak olan “Tasavvuf Okulu”na bu yıl ilk defa katılacak olanlar için “Tasavvuf Kavramları” dersi olacak. Bu derste pek çok önemli kavram ele alınırken, temel tasavvuf öğretisi gerçekleştirilecek. Derslere ilk defa katılanlar Tasavvuf, Tarikat, Kalp, Nefs, Mürşid, Mürid ya da Ruh, Aşk, Edeb, Seyr u Sülûk, İlham, Kerâmet, İrfan, Vahdet-i Vücud (Hazerât-ı Hamse) konuları ele alınacak.   

Kavramlar dersinin yani sıra İbrahim Halil Efendi’nin eseri Kenz-i Şumûs okuma ve sohbetini içeren “Divan&Kenzi’l-Maarif okumaları (Osmanlıca)” yapılacak.

 KAMİL İNSANLARIN ESERLERİ OKUNACAK   Sonbahar döneminde “Temel Kavramlar” dersine katılanlar ikinci kademe  “Tasavvuf Klasikleri –Tasavvuf Divanları” ve “Divan&Kenzi’l-Maarif okumaları (Osmanlıca)” derslerine devam edebilecek.  

Tasavvuf ilmine dair en sağlam öğrenim yollarından biri kâmil insanların eserleri. Tasavvufun içinden gelen zâtların bu ilme dair anlatım ve izahları önem taşıyor. “Tasavvuf Klasikleri –Tasavvuf Divanları”  dersinde, Tasavvufun temel kitaplarının tanınması ve tanıtılması hedefleniyor. Kitapların genel özelliklerinin yanı sıra bazı bölümler okunup incelenecek. Söz konusu kitaplar arasında; Kûtu’l-kulûb, Kuşeyri, Avârif, İhyâ, Sülemi’nin risâleleri, Keşfu’l-Mahcûb, Taarruf, er-Riâye gibi eserler bulunuyor.  Kenzi’l-Maarif okumaları ise; İmanın altı şartına ilişkin olarak bilinmesi gereken temel doğruların muhtasar şekilde anlatılması ve işlenmesini içeriyor. Okumalarda Tasavvufun temelini teşkil eden imanın doğru anlaşılması ve bilinmesi hedefleniyor.

TASAVVUF MUSIKISI İLE MEŞK   Ender Doğan ve Mehmet Davut Göksu yönetiminde Tasavvuf Okula katılan öğrencilere özel olarak her ayın ilk çarşambası tasavvuf musıkisi eşliğinde Tasavvuf divanlarından şerhlerin yapılacağı meşk programı “İlahi Nefesler –Meşk…” etkinliği gerçekleşecek. 

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi  Kızlarağası Medresesi’nde Ekim  ayından itibaren olarak başlayacak olan “Tasavvuf Okulu”na kayıt için  tasavvufokulu@gmail.com  ’a Geniş Bilgi İçin Tel: 0 212 527 75 17 Adres: Kızlarağası Medresesi, Divanyolu, Hoca Rüstem Sokak No:6 Sultanahmet/İSTANBUL”

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank