content

23 Haz

Tansiyon İlacında Ciddi Risk

Ülkemizde de hipertansiyon tedavisinde kullanılan ve etken maddesi ‘olmesartan’ olan ilacın mide ve bağırsaklarda çok ciddi aksi tesirlere yol açabileceği bildirildi.Mayo Klinik tarafından yapılan araştırma 2008-2011 tarihleri arasında olmesartan kullanan 22 hastada kronik ishal, kusma, bağırsak iltihabı ve kilo kaybı gibi belirtilerin geliştiği ve bunların 14’ ünün hastaneye yatırılmalarının gerektiği ortaya çıktı.

Hastaların bağırsak biyopsilerinde belirlenen iltihabi lezyonlar Çölyak hastalığı ile uyumluydu ama bunların kanında Çölyak’ lılarda görülen antikorlar tespit edilemedi.

Klinik tablo Çölyak hastalığına çok benzediği için hastalar gluten ihtiva etmeyen bir diyete konuyorlar ama bunun bir faydası olmadığı görüldü.

Olmesertan kesildiğinde ise tüm belirtilerin dramatik olarak ortadan kalktığı belirlendi.

Olmesartan nedir?

Olmesartan anjiyotensin II reseptör blokeri olan ve kısaca ARB adıyla bilinen bir ilaç. Tüm dünyada ve ülkemizde de hipertansiyon tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor.

Bu ilacın bizdeki senelik satış rakamları hakkında bir bilgim yok ama FDA’ nın verilerine göre 2010’ da 1.2 milyon Amerikalı bu ilacı kullanmış.

Bu araştırmaya karşı bazı itirazlar var:

Bunlardan biri, ilacın kesilmesiyle belirtilerin geçmesinin bunların olmesartandan kaynaklandığını ispat etmeyeceği ve aynı belirtilerin ilaç tekrar verildiğinde de ortaya çıkması gerektiği.

İkincisi ise, bu belirtilerin ilaçla ilgili olsa bile ihmal edilebilecek kadar seyrek olması.

Ben de bu görüşlere karşı çıkıyorum. 22 hastanın 8’ ine ilaç kesildikten sonra bağırsak biyopsileri tekrarlanmış ve iltihap bulgularının azaldığı görülmüş.

Hastanede yatmayı, bağırsak biyopsisi yaptırmayı gerektirecek kadar ağır bir klinik tablo seyrek görülüyor olsa da bir de bunu o kişilere sormak gerekir.

Bu ilaç Türkiye’de de satılıyor

Ülkemizde içinde etken madde olarak olmesartan bulunan ilaçların piyasadaki isimleri şunlar:

Olmetec, Hipersar, Impreva, Celenda, Olmeday, Olsart, Olymsar.

Gelelim neticeye

Bu araştırma bize bazı önemli gerçekleri hatırlatması bakımından çok önemli.

BİR: Aksi tesiri olmayan bir ilaç yoktur.

İKİ: Yeni ilaç her zaman en etkili ve en az zararlı ilaç demek değildir.

ÜÇ: Tüm ilaçlar -özellikle de yeni piyasaya çıkanlar- aksi tesirleri bakımından dikkatle izlenmelidir; çünkü az sayıda hastada rastlanmayan olumsuzluklar kullanım yaygınlaştıkça görülmeye başlıyor.

DÖRT: Bu aksi tesirin sadece olmesartanla değil diğer ARB sınıfı ilaçlarla da ilgili olabilmesi ihtimaline karşı bu gruptan ilaç kullanan tüm hastalar titizlikle takip edilmelidir.

BEŞ: ARB sınıfı ilaçların çok daha ucuz tansiyon ilaçlarına göre ne gibi üstünlükleri olduğunu ispat eden güvenilir araştırmalar var mıdır, merak ediyorum.

KAYNAK:

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120621130722.htm

http://www.ilacabak.com/etkengoster.php?Id=C09CA08

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank