content

01 Şub

Tamiflu Döktüm Yollarına

Muteber tıp dergilerinden British Medical Journal’ in (BMJ) son sayısında Zosia Kmietowicz imzalı haberi okurken Tarkan’ ın bir zamanlar çok meşhur olan ‘Gül döktüm yollarına’ şarkısını hatırladım. Habere göre, İşçi Partisi milletvekili Paul Flyyn, 20 ocakta Avam kamarasına bir önerge vererek domuz gribi paniğinden geriye kalan Tamiflu tabletlerinin buzlu yollara dökülmesini teklif etmiş.

Flyyn haksız değil. Sadece İngiltere’ nin değil neredeyse tüm ülkelerin ellerinde milyonlarca doz Tamiflu var. Bundan 4 sene önce yaratılan kuş gribi paniğinde birçok ülkenin çok miktarda Tamiflu almaları sağlanmıştı. Geçen sene de bu sefer domuz gribi paniği ile Tamiflu tabletleri adeta kapışıldı ama görünen o ki korku ticareti ile satılan Tamiflu tabletleri ülkelerin ellerinde kaldı.

DSÖ, son bir hamle ile miadı dolan Tamiflu tabletlerinin 2 sene daha kullanılabileceklerini bildirdi ama anlaşılan, bu bile stokların eritilmesini sağlayamadı.        

Flyyn, BMJ’ de geçtiğimiz aylarda yayınlanan ve Tamiflu’ nun sağlıklı erişkinlerde faydası olmadığını ileri süren iki bilimsel araştırmaya da atıfta bulunuyor. İngiltere’ de domuz gribinden ölen 350 kişide altta yatan ciddi sağlık problemleri olduğunu, DSÖ’ nün tahminlerinin ve korku ticareti yapan medyanın H1N1 gribinin risklerini önemli ölçüde abarttığını söylüyor.

İngiltere’ de 2005’ den beri grip aşısı, antibiyotik ve antiviral ilaçlar için 1 milyar paund harcandığını vurgulayan Flyyn’ in bu önergesi ile aşı ve ilaç endüstrisi tarafından maniple edildiği konusunda iddialar da dile getirilen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile dalga geçiyor.

 Gelelim neticeye

Bizim Sağlık Bakanlığının elinde de çok miktarda son kullanma tarihi dolan veya yakında dolacak olan Tamiflu tabletleri var. İşçi Partisi milletvekilinin önergesi dikkate alınır mı tartılır mı bilemiyorum ama onu ben de destekliyorum. Milyonlarca Tamiflu tabletini buzlu yollara dökmek çöpe atmaktan çok daha akıllıca. Böylece ziyan olup gidecekleri anlaşılan bu tabletler belki birkaç aracın kaymasına mâni olarak bir işe yaramış olurlar.

Etiketler : , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Tamiflu Döktüm Yollarına”

  1. 1
    Uğur ÖZALTIN Says:

    Sağlıkta, eğitimde, dinde, güvenlikte TİCARİ düşünülemez diyorum yıllardır ama dinleyen yokki

    Bu alanlarda kar-zarar fikrni önde tutarsanız işte böyle korku ticaretiyle her hapı yuttururlar

    Güzel yzıydı kutlarım



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank