content
23 May

Sürü Geri Dönünce, Topal Koyun Lider Olur!

Sürüyü Çevirirsen Ters Yöne; Topal Koyun Geçer En Öne…
Sürünün elemanları kimler? Koyunlar; koyunlar içinde kösemen koyun (sürünün önünden giden sürüyü peşine takan koyun, genelde yaşlı çelimsiz huysuz geçimsiz), çoban; sopası, kepeneği, azığı, kavalı… çoban köpeği…ve kurt.

Kösemen koyun sürüyü peşine takar gider. Sürü psikolojisi gereği ilk koyun nereye giderse diğerleri de peşinden gider. İlk giden koyun ne menem bir şeydir bilinmez. Neyi neden yaptığı öngörülemez. Tavır ve davranışlarına pek de güvenilemez. Yaşlıdır hırçındır sinirli ve agresiftir, biraz keçilik bulaşmıştır pek de tekin sayılmaz aslında. Ama yine de sürü için olmazsa olmazdır… ta ki…

Çoban köpeğinin görevi çobana yardımcı olmaktır. Eğer ki aklı başında “köpek gibi köpek” ise… Çobanın ıslığı yada sözü sesi ile koyunları çeker çevirir, yönlendirir. Asla ve asla çobanın ileri görüşlülüğü vs… en iyi çoban köpeği dahi… evrimleşerek çoban olamaz.

Çoban; azığı, kepeneği, sopası, kavalı ile bir bütündür. İyi çoban vardır, kötü çoban… İyi çoban liderdir, ileri görüşlüdür, “sürü”süne sahip çıkar, gezdirir dolaştırır, hasta olanına bakar, yeni doğan kuzuları kucağına alır… sürünün iaşesinden de tehlikelerden muhafazasından da sorumludur. Diğer çobanlar ve diğer “adırs”larla da irtibat halinde de olabilir; sürünün bulunduğu bölgenin “jeostratejik” özelliklerine göre “tek tabanca” da takılabilir…
Koyun, çoban, çoban köpeği, kurt denkleminde bizi şaşırtmayacak olanlar “koyunlar ve kurtlar”dır sadece. Koyun koyundur, kurtsa kurt.

Çoban köpeği, çoban köpeği vasfı taşıyamayacak herhangi bir köpek olabilir. Görevinin, işinin hakkını veremeyecek konumda olabilir. İhanetinden şüphe duyulabilir mi çoban köpeğinin? İradi olarak hayır tabii çoban köpeği, çoban köpeği vasfını haiz ise. O vasıflara sahip değilse; durum baştan bellidir.

Çoban için ilk başta şu söylenebilir. Ya sürünün hem çobanı hem sahibidir; o durumda gözlenebilecek olumsuz durumlar, “sahip”tir, ama “çoban” değildir çobanlık vasıflarına sahip değildir, çoban köpeği de kendi ise… yazık oldu sürüye. Kendi sürüsüne bilinçli ihaneti söz konusu olmasa da bilinçsizce sürüye zarar verebilir. Çoban sürünün sahibi değilse; sadece çobanlık yapan ama çobanlık vasıflarına sahip olmayan biri ise… iş çoban köpeğine düşer… köpeği de kendi gibi ise… yazık oldu sürüye. Çobanlık vasıflarına sahip değilse, köpeği çoban köpeği vasıflarına sahip ise… önce o köpeğe sonra da… yazık oldu sürüye. ( çobanlık, Peygamber mesleğidir, sürüye ihanet, emanete ihanet söz konusu değildir) Neden önce köpeğe yazık oldu? Eğer bilinçli bir ihanetten söz edeceksek; çobanın ilk işinin ya “adam gibi adam olan” çoban köpeğini değiştirmek, belki öldürmek, belki pasifize etmek, belki ahlakını değiştirmek gibi bir takım operasyonlar yapacağını, görev alanı dışına sürgüne v.s göndereceğini rahatlıkla düşünebiliriz.

Sürü üzerinde “karanlık bir el” operasyon düzenlediğinde ne olur? Olanlar olur…

Çoban, çoban köpeği denklem dışı bile değil; birer tehdit unsuru olmuşlardır. Operasyonu düzenleyen çoban ise; zamana yayılan bir operasyon düzenlenir. Ortada şok edici bir şeyler yoktur. Sürü ne olduğunu anlayamadan, anlamaya fırsat bile bulamadan… ( doğru bu noktada haklısınız; sürünün özgür iradesi yoktur… abartmayalım neticede onlar sadece birer “koyun” ajitasyon yapmayalım) filan değil; hayat normal şartlarda devam ederken olanlar olur. ( bu noktada ne oldu diye sormayın; yeminlen alınırım!)

Operasyonu düzenleyenler “çobanlık vasfına sahip olmayan çoban” dışında birileri ise… ( otomatikman çoban ve köpeği denklem dışında tutulduğunda), operasyonun hedefi bellidir… kösemen koyun.

Kösemen koyun yaşlı agresif keçi tavırlı önden tek başına giden olduğu için “güçlü” gözükmesine önder, lider olmansa göre “açık hedef”tir, kolay yemdir. Kösemen koyun alt edildiğinde sürü önce bir panik hali yaşar… sonra da gerisin geri kaçar… yaşasın yeni lider; çok yaşasın “topal koyun”…

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

3 Kere Cevaplanmış to “Sürü Geri Dönünce, Topal Koyun Lider Olur!”

  1. 1
    Ramazan DOYUK Says:

    "Sürüyü Çevirirsen Ters Yöne; Topal Koyun Geçer En Öne…" den "Sürü Geri Dönünce, Topal Koyun Lider Olur!" anlamı çıkartan sayın editör! lütfen başlıklarımla oynamayınız... beni kendi halime bırakınız... en derin hörmetlerimle:)

  2. 2
    admin Says:

    Uzun başlık yazıp ta teknik olarak başlığını kırptığımız yazarlarımız(dan biri)
    Lütfen yazı başlığı belirlerken, üst başlık alt satıra geçmeyecek şekilde 6 sözcüğü geçmeyecek bir başlık yazınız, başığınız uzun olmak zorunda ise, bir çok yazarımızın uyguladığı gibi, alt başlık kullanarak bu ihtiyacınızı gidermenizdir.

    Yerimizde olsaydınız, ortadan kesip atmak yerine benzer bir çözümlemede bulunurdunuz.

  3. 3
    dr. ahmet fidan Says:

    Son on beş yıldır, dile getirdiğim, çokça dertli olduğum konuya değinmişsin Ramazan Kardeş. Geçenlerde koyun temalı Hafize Hanım da bir makale yazmıştı.

    Ama senin dilinden ve tarzından okumak bir başka zevk. Parantez içlerine bile girmeksizin bu dozayda siyasi bir yazıya az kalsın sansür uygulayacaktık.)))) Haa, siyasetin s si bile yok yazıda diyebilirsin, biz de hı hııı deriz.)))

    Kalemine sağlık.
    Editörle didişme bu arada. Başlık sistemimizi başlık uzadıkça puntonun otomatik küçüleceği şekilde ayarlamadık. Ayarlamayı da düşünmüyoruz. Gazetenin genel ahengi bozulmasın diye. Yazarlarımıza kısa üst başlık yazmalarını salık veriyoruz.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank