content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

21 Oca

Son Günler

Kimi zaman ülkenin hızla değişen sıcak gündemine dalıp gidiyor, bazen hayatımızı yakından ilgilendiren konuların önemini fark edemiyoruz. İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Engin Bilgili ile konuşurken, tam da böyle hissettim.

Bilgili’ye “Sayın Müdür, yapılandırma çalışmaları nasıl gidiyor” diye sorduğumda yanıtı belki de böyle düşündürdü beni...

“Yapılandırma çok önemli ama ne yazık ki, bu konuyu soran tek gazeteci sizsiniz”

***

Üzerinde konuştuğumuz yapılandırma; kamuoyunda Torba Yasa olarak nitelendirilen ve Eylül ayında yürürlüğe giren 6552 Sayılı yasa ile Sosyal Güvelik Kurumu’nun yeniden yapılandırdığı borçları kapsıyor. Sigorta prim borçları, genel sağlık sigortası borçları, sosyal güvenlik destek primleri ile bu borçlara bağlı gecikme cezaları yeniden yapılandırılıyor ve başvuru süresine az kaldı.

Prim borçları için 02 Şubat 2015 ‘e kadar başvuru yapılması gerekiyor.

Süre uzamayacak. ‘Genel Sağlık Sigortası Primi’ borçları için ise son tarih 30 Nisan 2015.

***

Engin Bilgili, konusuna hakim deneyimli bir yönetici. Ayrıca kamuoyunun aydınlatılması için hayli çaba harcıyor.

Kendisinden bilgi almaya devam ediyorum.

Emeklilik şartlarını yerine getirmiş, ancak prim borçları nedeniyle emekliliğe ayrılamamış sigortalılar, yapılandırmaya girdikleri takdirde emekli olabilecekleri gibi, ilk taksiti ödemelerinin ardından sağlık hizmetlerinden de faydalanacaklar. Yapılandırılan prim borçları peşin ya da istenirse ; 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle ödenebilecek. Türkiye Halk Bankası ile imzalanan protokol kapsamında 36 aya kadar vade seçenekleri ve aylık 0.97 faiz oranıyla kredi imkânı da sağlanıyor.

Kritik bir konu daha var; bilindiği gibi tüm T.C. vatandaşları artık Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında.

Ancak gelir testine girmemiş ya da borçlarını ödememiş olanların borcu sürekli artıyor. Şimdi bir kez daha GSS’ye girme şansı var. Ülkemizde 4 milyona yakın yoksul insanı bu durum yakından ilgilendiriyor. Bu insanların mutlaka başvurularını süresi içinde yaparak gelir testine tabi tutulması gerekiyor. Eğer etrafınızda bu kişiler varsa mutlaka SGK’ya yönlendirin. Geliri belli bir rakamın altında kalanların primlerini devlet karşılarken başvurmayanların borcu ise katlanacak.

***

Ayrıca işten ayrılanlar için de bu yapılandırma önemli. İşten ayrılanlar 99 gün daha kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Ancak süre sonunda GSS primi ödemek zorundalar. Yine aynı şekilde 18 yaşını dolduran erkek çocukları da eğer öğrenim hayatlarına devam etmiyorlarsa ve sosyal güvenceleri yoksa GSS primi ödemek zorundalar.

Bilgili, SGK borcu olan sigortalı ve işverenlerin, bu büyük fırsatı kaçırmamalarını öneriyor.

Ayrıca sağlık sigortası kapsamına hala girmeyenler için bu yapılanma eşsiz bir önem taşıyor. Yoksa geçmişten daha yüklü ve cezalı ödemelerle karşılaşmak kaçınılmaz.

Önemini anlatabildiysem ne güzel, detaylar için www.sgk.gov.tr adresine başvurmak yeterli.

Sistem ne kadar doğru, dar gelirli vatandaşların ödemeleri gereken rakamlar neler, bir başka yazı konusu ancak şimdilik zamanın gittikçe daraldığını söylemekte yarar var.

Yeter ki, duymadığı için kimse zarar görmesin.

 

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank