content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 Ara

Somya_İle_Mülahazalar

Kanepeler de bir nevi somya aslında. Yayları var fakat somyadaki kadar ağlı mağlı değil. Onun için her kanepeye somya olarak bakmamda sakınca yok. Somyalar artık yok.Güzeldi somyalar. Üzerlerine örtü örtülmeyince, sünger atılmayınca dev bir böceğe de benziyorlardı. Pası örtüye süngere iz yapmasın diye karton da serilirdi. Oyun alanımız da oluyordu. O zamanlar trambolin de yok. Nerde hoplayıp zıplayacaksın. Hele de kış ayları ise her somya trambolin idi her evde.

Bilmiyorum, başka yörelerde de aynı isimle mi anılır, bir oturgaç daha vardı. Mahat. Tahtadandı bu oturgaç. Şimdiki kanepeler gibi eklemli,açılır kapanır türden değildi. Mahat. Mahat; yine üzerine örtü filan serilir, fakat somyanın üzerine konulan süngerlere göre daha az yumuşak minder vb şeyler serilirdi. Kıçı pek olanın aklı da pek olur, diye bir icat mı çıkarmışlardı nedir? Mahatlar sanki daha çok düşünmeye sevk ederdi insanı. Somya gibi rahatlık vermezlerdi insana. Dizin biri bükülür yatırılır, diğeri de bükülüp dikilirdi mahatlarda. Yani sohbetlerde kullanılırdı bir bakıma. Akıl da pekken.

Hatırladım... Pek, pekleşmek. Sertleşmek anlamına da kullanılıyordu. Örneğin; ekmeğin pekleşmesi.

Somyaları severdim. Fakat şimdi pek yoklar. Somyalar şimdi olsa, yani mesela çıkıp gelseler, otur deseler oturmam. Neden? İnsanı rahata sevk ediyorlar. Uyunmak içindi aslında somyalar.

Bizim zamanımızda pek çok çocuk somyaların altına da girmiştir. Gerek oyun olsun diye, gerek sopa yememek için. Oyun maksatlı saklanmaları, kişinin anne rahmini özlediği tahminimle düşünmek aklıma geldi.Biraz mantıklı geliyor bu bana. Buna Freudcu bir yaklaşım diyemesek de, Früdcü yaklaşım diyebiliriz. Eksik gedik, aşağı yukarı, galiba.

Somya ile ne çok mülahazalara dalmışım.

Şimdi, gazetelerde dergilerde broşürlerde konsept konsept oturgaçlar görüyorum. Acaba insan psikolojisini düşünerek mi tasarlıyorlar bu oturgaçları? Çocukların, üzerlerinde zıplayabilirliklerini hesaplıyorlar mı? Ayrıca, çoğunun açılıp da içine girilebilir mekanik düzenekleri olduğu için bir çocuğun içine girmesi biraz zor gibi. Kapandığı zaman kim açacak? Senin geldiğin rahmin doğduğun yerdir artık, daha da gelme konsepti.

Artık gelmese de olur, olmasa da olur somyalar. İşim gücüm yok da bir de somya mı arayayım . Aklımdan çekilebilirsin somya.

http://didimhaber.net

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank