content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

26 Tem

Sigara Yasağı İle Ne Değişti

Sigara yasağının kapsamını genişleten düzenlemenin 19 Temmuz 2009 tarihinde  yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklandı.   Yasağa uymayanlara 69 TL, uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere ise 500 TL'den 5 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek.

TBMM'de 3 Ocak 2007'de kabul edilen ve sigara yasağıyla ilgili hükümlerinin bir bölümü 19 Mayıs 2008'de yürürlüğe giren 5727 sayılı Kanun uyarınca 19 Temmuzdan itibaren konutlar hariç tüm kapalı alanlarda sigara içilemeyecek.

ŞİMDİ BU YASADAN SONRA 19 TEMMUZDAN İTİBAREN 

BUGÜNE KADAR SİGARA YASAĞI İLE NE DEĞİŞTİ

Acaba; Tamam, oh aman ne güzel artık sigara içen azaldı mı diyorsunuz?

Yoksa:  “Bırak canım sende istedikleri kadar yasak getirsinler, ne ben sigaradan, nede sigara benden vazgeçebilir” mi diyorsunuz. Baksanıza kar kış demeden insanlar titreye titreye soğuk ve buz gibi havada sokakta sigara içmeye devam ediyor. Ne oldu ki, sigara içen yine içiyor. Bana kalırsa yasaklar arzu uyandırdığına göre yaşamımız boyunca bilindiği gibi her konuda yasaklarla bir sonuç alınamaz diye düşünüyorum. Bir çocuğa şu oyuncağa uzanma yasak dediğimizde o oyuncağın yere düşüp kırılacağını göze alarak yüksekte olsa bile, sandalyeye çıkıp ne yapar yapar o oyuncağı alır. Çünkü o yasaklanmıştır daha çok almayı arzular.

Ben sigara tiryakisi değilim ama sağlığıma zarar verse de yanımda sigara taşırım.  Öyle bir an gelir ki haftalarca içmem, öyle bir an olur ki bazen gamdan, kederden, bazen ise sevinçten ard arda içerim. Şimdi Sayın Yetkililerimiz bu yasa çıktı diye sigara tiryakileri sigarayı bırakacak sanıyorlarsa kesinlikle yanılıyorlar diye düşünüyorum. Çünkü sigara içmek isteyen yine ne yapıp yapıp bir ortam bulup sigarasını içmeye devam ediyor, bu kaçınılmaz gerçektir. Ancak, olan yine zavallı vatandaşımıza oldu. Masa başında memuru, amiri işyerlerinde sorumlu kişiyi, esnaf, memur, işçi birçok görevliyi anında yerinde bulamıyor.. Dolayısıyla iş ve zaman kaybı kesinlikle var.. Hatta sigara içmeyenler sigara içenler işe ara veriyor diye içmeyenlerde işe ara veriyor, işten kaçıyor.Sonuç ise çok vahim:

İŞ KAYBI VE İŞİ SUİSTİMAL VAR..

SİGARA YASAĞI İLE SİGARA BIRAKTIRILMAZ

Bundan on beş yıl önce benim emekli olduğum işyerim bir kamu kuruluşu idi. Ufak bir anıyı sizlerle paylaşacağım. Cuma günleri Cuma namazı saatinde birçok erkek mesai arkadaşlarım Cuma namazına camiye gitmek için Müdürümüzden izin alıyorlardı. Cuma namazına gitmeyen erkek mesai arkadaşlarım ise baktılar ki o saatlerde bütün işler onlara kalıyor onlarda her Cuma namazı vakti izin alıp, Cuma namazına gidiyoruz diye işyerinden Cuma namazı vakti gidiyorlardı. Böyle olunca işyerinde birkaç erkek  dışında  tüm işler bayanlara kalıyordu. Bu durumda işler aksıyor iş takibi için gelen vatandaşlar haklı olarak  söylenmeye başlıyordu.  Bir gün Müdürümüz Cuma namazına gitmemiş, kahvelerde personel aramaya başlamış. Bir bakmış ki personelin çoğu kahvede okey oynuyor. Şimdi sigara içenler işinin başından ayrılıp dışarı çıkınca sigara içmeyenler oturur mu yerinde. Elbette bir bahane bulup oda işe mola vermenin bir yolunu bulacaktır. Hal böyle olunca da iş ve zaman kaybı, işi aksatma, vatandaşa hizmette aksaklık kesin olacaktır diye düşünüyorum.

Sigaraya böylesine katı ve acımasız yasaklar değil,  eğitime ağırlık verilmesi daha kalıcı ve sağlıklı sonuçlar getirir.

Başta okullarda genç kuşaklara her fırsatta sigaranın sağlığa zararlı olduğunu belirten eğitimlere ağırlık verilmeli, yazılı ve görsel basın da sık sık bu konuyu gündeme getirip, halkımız ikna edilmeli, İlgili yetkililerce sigaranın zararlarının anlatıldığı broşürler dağıtılmalı, katılımcı ve dinleyici yoğunluğunun sağlandığı seminerler verilmelidir bence... Her şeyden önce sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bile bile içen herkes bu konuda ilkönce ikna olmalıdır.

İkna olmayan, o bilinci taşımayan her kim olursa olsun, her türlü yasaklar getirilirse getirilsin sigara içmeye devam edecektir. Her şey beyinde biter, yasakla bitmez. Zayıflamak için ekmek yasak ise ekmek yemek istersiniz,   Şeker hastası (Diabet) iseniz baklava yemek istersiniz. Bilhassa lokanta ve kahvelerde mutlaka sigara içenlere göre uygun mekân olmalı, onlarında müşteri kapasitesi düşünülmeli öyle ya. Vatandaş yemek yerken birasını, sigarasını içmesin mi? Lokantalara, kahvelere v.s kilit mi vurulsun? Onlarda ekmek parası kazanıyor. Tamam, sigara içmeyenler sigaradan etkilenmesin, o halde uygun mekânlar yapıp,  sigara içenlere de, sigara içmeyenlere de saygı duyalım.

Kısacası sigara yasağının yararlı olacağına inanmıyorum. Tam tersine hem iş ve zaman kaybına, hem de sigara içenlerin artmasına neden olacaktır diyorum. Çünkü işi bırakma, işe ara verme çalışana cazip gelecektir. Üstelik insan haklarına da uygun değildir diyorum. Altını çizerek tekrarlıyorum evet sigara tiryakisi değilim, sigarayı sevmem ama bence sigara kullananlara yapılan bu acımasız ceza doğru değildir. Hiç değilse tüm işyerlerinde ve kapalı tüm mekânlarda içenlere ayrı, içmeyenlere ayrı mekân yapılsın. Bence en adil olanı ve doğrusuda budur.. Zorla, yasaklarla yanlışlar düzeltilemez. Önemli olan verilecek eğitimle o yanlışı anlatıp o bilinci kazandırmaktır diyorum.

Bana gelince itiraf edeyim mi bu yasadan sonra sağlığıma da çok zararlı biliyorum ama sanki içimden sigara içmek geldi hayret, hani yasak ya, sanırım ondan mı acaba.?

Eskiden sigarayı çok içtiğim zamanlarda sağlığımı bozan beni astım hastası yapan sigaranın zararlarını anlatmaya çalıştığım GİT BAŞIMDAN SİGARA başlıklı şiirimi sizlerle paylaşmaktan onur duyacağım.

Kim bilir bu şiirimi okuyunca sigaradan iki dakikada olsa uzaklaşırsınız belki.

GİT BAŞIMDAN SIGARA

Bir zaman dost idik dostça beraber

Yüzümdeki çizgi bu harabeler

Sağlık gitti elden senden ne haber

Durma git başımdan git be sigara

*****

Mevsimler değişti bense karardım

Derdime bin türlü çare aradım

Defolup git diye az mı yalvardım

Durma git başımdan git be sigara

*****

Kapanmaz bir daha açtığın yara

Hem sağlığım aldın hem cepten para

Umutlarım artık dünyam kap kara

Durma git başımdan git be sigara

*****

Nefretim sözüm çok tarif edemem

Eşime dostuma gelme istemem

Artık dayanamam kahrın çekemem

Durma git başımdan git be sigara

*****

Bir zaman su diye zehir içerdin

Gençliğimi alıp benden geçirdin

Sihirbaz mı nesin nasıl becerdin

Durma git başımdan git be sigara

*****

Duysun cümle âlem duysun erenler

Şu yalan dünyadan gelip geçenler

Beni ibret alsın zehir içenler

Durma git başımdan git be sigara

 Sabiha SERİN

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank