content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 Kas

Seçimin kazananı Dar Gelirli ve Emekli

AK Parti'nin seçim zaferi en çok dar gelirlinin yüzünü güldürecek. Yeni hükümet kurulduktan sonra asgari ücret 1.300 TL'ye çıkacak. Emekliye de bin 200 TL zam yapılacak.
Seçimin kazananı asgari ücretli, emekli, öğrenci, kadın ve çiftçi oldu. AK Parti yeni döneme iddialı bir ekonomi ve yatırım paketiyle giriyor. Yeni

hükümetin, "Huzur ve İstikrarla Türkiye'nin Yol Haritası"nda yaşama geçireceği adımlar şöyle:
İLK İŞ ASGARİ ÜCRET
Asgari ücret bin 300 lira olacak. Gelecek yıl için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na artış için teklif verilecek. Ayrıca işin tehlike sınıfına göre asgari ücrette farklılaşma sağlanacak. Bütün emeklilere bin 200 lira zam yapılıyor. Temmuzda maaşı bin liraya kadar olan emeklilere 100'er lira zam yapılarak gelir düzeltmesi yapılmıştı. Bağ-Kur ve işçi emeklilerine aylık 100 lira zam yapılacak böylece yıllık bin 200 lira ek destek verilmiş olacak.
TOKİ evleriyle emekli ve asgari ücretliler konut sahibi yapılacak. Herhangi bir emekli 250 lira taksitle ev sahibi olacak. Konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktirene yüzde 15 devlet destek verecek. Bütün annelere ilk çocuk için 300, ikinci için 400, üç ve üzeri için 600 lira hediye edilecek. Kadın girişimcilere 100 bin liraya kadar 5 yıllık vadeli kredileri için yüzde 85 oranında kefaret imkânı sağlanacak. Kadınlara çocukları okula başlayıncaya kadar kısmi çalışma hakkı verilecek. İlk çocukta 2 ay, ikincide 4 ay, üçüncü çocukta 6 ay yarım gün çalışacak anneler tam ücret alacak. Günün yarısı işte diğer yarısı çocuklarla geçecek. Bu süreden sonra kadınlar çalışanlar hâlâ çocuklarının yanında kalmak isterlerse çocukların eğitim yaşına kadar yarı zamanlı çalışabilecek.
ÜCRETSİZ İNTERNET
Gençlere sınırsız ve ücretsiz internete erişim imkânı getirilecek. Nerede olursa olsun bundan yararlanabilecekler. Seçilme yaşı 18'e inecek. Kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin liraya kadar karşılıksız destek sağlanacak. Bu yetmezse 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verilecek. Bu kredi içinde yüzde 85 oranında kefalet imkânı sağlanacak. Yeni iş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.
BİR YIL MAAŞ DEVLETTEN
İlk kez iş bulan her gencin maaşı 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Böylece hem işçiye hem de işverene destek sağlanmış olacak. Lise mezunu gençlerin 2 yıl boyunca genel sağlık sigortaları devlet tarafından karşılanacak. Bu sürede gelir testine girmeleri gerekmeyecek. Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilen emeklilerden alınan sosyal güvenlik primi kesintisi tamamıyla kaldırılacak. Esnafa düşük faizli kredi uygulaması sürecek. Evliliği teşvik için çeyiz uygulaması başlatılacak. Emek yoğun sektörlerde sembolik bir kira bedeliyle anahtar teslimi karşılıksız fabrika yapılacak.
DOLAR 2.85'E İNDİ BORSA % 5 YÜKSELİR
1 Kasım seçim sonuçlarının piyasada da olumlu bir hava estirmesi bekleniyor. Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekçen, "Dolardaki açılış yaklaşık 10 puan aşağıdan gerçekleşebilir. Bu da 2.80 seviyelerine tekabül ediyor. 2.80'in olası kırılımı sonrası 2.75'ler dahi gündeme gelebilir" dedi. AZ Notus Portföy Yönetimi Genel Müdürü Murat Sağman borsada yukarı, kurda ise aşağı doğru bir seyir olacağını belirterek, "Piyasalar bundan sonra belirsizliğin ortadan kalkmasını fiyatlayacaktır" ifadelerini kullandı. Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı da piyasaların ilk tepkisinin olumlu olacağını vurguladı. Burgan Securities Başekonomisti Haluk Börümcekçi ise "İlk açılışta borsa yüzde 3-5 yükselebilir" diye konuştu. Öte yandan dolar/TL ilk işlemlerde 2.85'e kadar geriledi. Cuma günü kapanış 2.90 TL'ydi.

Etiketler : , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank