content

04 Nis

Saman Fiyatları Nereye Koşuyor?

Hayvancılık sektöründe saman kalitesiz bir kaba yemdir. Her yıl kış aylarında saman fiyatları pike yapar.  ‘’ Koyunun bulunmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi ‘’ denilmesi kaliteli kaba yem üretim politikalarının yetersizliği hayvancılık sektörünü kalitesiz kaba bir yem olan samana mahkum ediyor ve Bingöllü hayvancılık sektörü mensupları ‘’ saman fiyatlarına devlet el koysun ‘’ feryadını haykırıyor.  Devletin saman fiyatlarına değil kaliteli kaba yem üretiminde politikasını değiştirmesi gerekiyor.

Haziran ayında tahıl hasadının  başlaması ile saman üretim müteahhitleri de o bölgeden biçerdöverler çıkar çıkmaz balya saman, balya sap, balyasız saman üretirler. Balya samanı ve balya sapını üreten makinelere balya makinesi, saman üreten makinelere da patoz denilir. Kaliteli kaba yem olmaz ise her büyük baş hayvan başına 60-80 adet balya saman veya sap tüketilir. Küçük baş hayvanlar ise kaliteli kaba yem olmayınca kalitesiz kaba ye olan samanı tüketirler.

Bu yıl Çukurova’da balya saman maliyetleri çiftçimize ahır teslimi 2 TL/balya idi. Bir balya aşağı yukarı 23-25 kilograma denk gelmektedir. Kilogramı 8 kuruş.

Gıda Tarım ve hayvancılık bakanlığı uzmanlarının sözlü bildirimlerine göre Ülkemizin kaliteli kaba yem olan  mısır silajı, yonca vb. yem ve çayır bitkilerinde ihtiyaç 50 milyon ton.  Üretilen miktarın ise 35 milyon ton olduğunu ifade etmektedirler. Bir bakıma % 30 oranında kaliteli kaba yem açığı olduğunu ileri sürmekteler. Ülkemizin hayvan varlığını sayamayanların kaliteli kaba yem ihtiyaç miktarını tespit edebilmesi mümkün değil.  Dolayısı ile kaliteli kaba yem açığı da doğru tespit edilemez. Kaliteli kaba yem üretim politikaları doğru saptanamaz. Bingöl’de olduğu gibi saman fiyatları tonda 700 TL’ye çıkınca ülkemizin  hayvan sahipleri kışın ortasında saman fiyatlarına devlet el koysun der. Çünkü 1 kg saman 1 kg fabrika yemine eşitlenmiştir.

Çiftçilerimiz hayvan sahipleri için veya hayvan sahipleri kendi ihtiyaçları olan kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını niçin kapatmıyorlar, kapatamıyorlar sorusunun cevabını her zaman söylediğimiz gibi çiğ süt fiyatlarının olması gereken değerlerde tutulmaması sebebi iledir. Çiğ Süt üretenler ürettikleri çiğ sütten para kazanabiliyor olsalardı ülkemizin kaliteli kaba yem açığı olmazdı. Hayvancılık sektörü, hayvanlar samana muhtaç hale gelmezdi.

Geçtiğimiz yıl endüstriyel süt sektöründe ambalajlı süt ve süt üretenlerin iç üretim ve ihracatta büyüdüğü ifade ediliyor. Süt ürünleri fabrika sahipleri büyür iken, fabrika üstüne fabrika kurarlarken 4-5 yıl öncesinde 20 ineği olanlar inek sayısını bir tane bile artıramıyorlar.

Süt sanayicilerini büyüten, çiğ süt-damızlık üreticilerini karın tokluğuna çalıştıran bu sistemi kim sağlıyor?

Et Balık Kurumu’nun adı Et Ve Süt Kurulu  olarak değiştirilmesi konusundaki kanun tasarısı kimin için hazırlanıyor? Süt ineği sahiplerinin bir ineğine bir inek daha katmak için mi sistemi devam ettirmek için mi ? Süt sanayicilerinin çiğ süt piyasasında daha iyi hakim kılmak için mi?

Müstakbel Et ve Süt Kurumu’nun süt ve süt ürünleri ile ilgili fabrikalar kurmayacağı, fiyat istikrarı için süt tozunu özel süt tozu fabrikalarına ürettireceği  ifade ediliyor.

Tüm düzenlemeler sanayiciler için ve onların kontrolünde yapılırken üreticilerin salası okunduğunu duyar gibi oluyoruz.

Ey Çiğ Süt Üretenler! Kazancınızdan memnun musunuz?

Ey kutu süt tüketenler. Üreticilerin 80 kuruşa satmak zorunda bırakıldığı pastörize sütleri 2,2 TL’den market raflarında görmekten memnun musunuz? Memnun değil iseniz aracıları kaldırınız. Gerçek piyasa ancak aracısız, endüstriyel sektörsüz kurulabilir.

Rakibi olmayan süt sanayicilerinin karşısında Müstakbel Et Ve Süt Kurumu’nun süt ve süt ürünleri fabrikalarını kurması ile gerçek rakip ortaya çıkarılabilinir. Gerçekçi rekabet düzeni ancak o şekilde sağlanabilir.

Müstakbel Et Ve Süt Kurumu süt ve süt ürünleri fabrikaları kurmaz ise et ithalatına devam demektir. Hayvancılık desteklerinde hayvan sahipleri destekleniyor görüntüsünde endüstriyel süt sanayinin desteklenmesine devam edilecek demektir.

Ey üreticiler ve tüketicilerimiz siz buna razımısınız, layıkmısınız?

http://groups.google.com/group/cigsutureticileri?hl=tr_TR

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank