content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Kas

Sahi, Alkollü İçki ve Sigara Kime Yasaktı?

Saygıdeğer okurlar, alkollü içki ve sigara ülkemize kime yasak kimlere serbest! Daha doğrusu yasak mı değilmi! Hep bir ağızdan olur mu öyle şey, bu konuda geleceğimizin teminatı olan gençleri korumak ve kollamak adına günlerce haftalarca, hatta aylarca meclisten çıkmadan gece gündüz uykusuz uykusuz çalışılarak vekillerimiz tarafından onlarca kanun çıkartıldı. Alkollü içki ve sigaranın dünya sağlık örgütü tarafından yapılan araştırma ve inceleme sonuçlarına göre kullananlardan ziyade kullanmayanları daha çok etkilediği kanıtlandığı için tabiî ki yasak diye haklı olarak haykırabiliriz! Ama bu kanunu uygulayacak olanların büyük bir bölümü kendileri kanuna uymazda yasayı ve yasağı delerler ise tüyü bitmemiş yavrular ne yapsınlar! Aileler ne yapsınlar, evde o yavrudan başka sigara almaya gönderebilecekleri kimseleri yo ki. Alkollü içki ve sigara yasağını delenleri görenlerin sayısı her geçen gün çığ gibi büyüyor ama elerlinden gelen bir şey yok Çünkü Anan kadı sevmiş. Kimi kime şikâyet edeceksin tedirginliği ile ezile büzüle yaşamayı ve ömrünü doldurmayı sürdürüyor.

Bunu sadece biz değil bizim dışımızda bizzat canlı canlı gören ve dolayısıyla çaresizlik içersinde en yapacağını kimi kime nasıl şikâyet edeceğini bilemeyip kara kara düşünen onlarca duyarlı insanımız var. Alkollü içki ve sigara yasağının çıkarılan onlarca kanunla hayata geçirildiği günden buyana geçen zaman içersinde yasak var mı yok mu? Bilen gören ve duyan varsa bize de söylesin, boş yere kafamızı ve kafanızı yormayalım!

Kanunun hayata geçmesinden buyana “Eski Hamam, Eski Tas” işler kaldığı yerden azalarak değil artarak aynen devam ettiğine göre anlaşılan o ki sorumsuzluk ve sorumsuzlar adına ne yapsan ne etsen durumda değişen herhangi bir şey olmadığını gördükçe, onlarca gece uykusuz kalarak meclisi haybeye yere işgal ederek yasaklara ilişkin kanunları uygulatamayacaksanız çıkarmanızın ne âlemi var diyesi geliyor insanın!
Hani alkollü içki ve sigaranın her türlü reklamı yasaktı! Kanun uyarınca tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünleri teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek. Bu mamulleri üreten firmalar, hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin markalarını kullanarak destek olamayacak.

Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların isimleri, amblemleri veya ürünlerinin marka ya da işaretleri, bunları çağrıştıracak kıyafet, takı ve aksesuar taşınamayacak.

Firma araçlarında da markaların tanınmasını sağlayacak uygulamada bulunulamayacak. Firmalar, üretilen ve pazarlaması yapılan tütün ürünlerini bayilere veya tüketicilere, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon ve yardım olarak dağıtamayacak. Tütün ürünlerinin isim, logo ve amblemleri kullanılarak bildirim yapılamayacak, basın-yayın organlarına ilan verilemeyecek.

Sinemalarda, Filmlerde ve TV’lerde yayınlanan dizilerde gösterilmeyecekti!
Televizyonda yayınlanan programlarda, dizilerde, filmlerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülere yer verilemeyecek. Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde de tütün ürünleri satılamayacak.

Çocuklara sigara satanlar şöyle dursun, ailesi bile çocuğunu sigara aldırmaya gönderemeyecekti!
Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. Çocuklar tütün işinde çalışamayacak. Tütün ürünleri sadece yetkili satıcılarda satılabilecek. Tane ile satış yapılamayacak.

Otomatik makinelerde satış yapılamayacak. Telefon ve internetle sipariş yapılamayacak. Tütün ürünleri çocukların doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülebilecek şekilde satışa sunulamayacaktı. Bütün bunları biz değil kanunlar söylüyor. Ama alkollü içki ve sigara yasağı öncelikle yasayı uygulayacaklar tarafından delinmiş ve delinmeye pervasızca devam edilmektedir diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Sahi, Alkollü İçki ve Sigara Kime Yasaktı!

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank