content

04 Kas

Sağlık Bakanlığı’na Bir Tavsiye

Önümüzdeki birkaç sene içinde şimdi kullanılanın yerine ‘yeni grip aşıları’ piyasaya çıkacak ve bugüne kadar bir takım profesörler tarafından ‘Yüzde 100 etkili’ diye reklâmı yapılan aşılar ise tarihe gömülmüş olacak.

Bu yeni aşıların fiyatlarının 60 seneye yakın geçmişi olan grip aşılarına göre birkaç misli pahalı olacağını söylemek için kâhin olmaya gerek yok.

Peki ama bu yeni aşılar eski aşılara göre gerçekten farklı mı, verilen paraya değecek kadar etkili mi diye soracak olursanız bunlara şu an için aşıyı üretip satacak olan firmalar bile ‘Evet’ diyemiyorlar.

Yüksek doz aşılar

Bu yeni aşılardan biri dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaya başlanan ve içinde mutat grip aşısına göre 4 misli fazla antijen bulunan ‘yüksek doz aşılar’.

Sanofi Pasteur Inc tarafından özel olarak 65 ve üzeri yaşlarda olanlar için üretilen Fluzone High-Dose bunlardan biri.

Bu aşı için Amerika’ nın meşhur Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) internet sayfasında şu bilgileri veriyor (1):

“Fluzone (mutat aşı) ve Fluzone High-Dose’ u 65 ve üzerindeki yaşlarda olanlarda kıyaslayan klinik çalışmaların verileri, Fluzone High-Dose ile aşılananlarda daha kuvvetli bir bağışıklık cevabı geliştiğini (yani daha fazla antikor düzeyleri oluştuğunu) gösteriyor.

Fluzone High-Dose ile aşılamadan sonra ortaya çıkan bu artmış bağışıklık cevabının gribe karşı daha iyi koruma sağlayıp sağlamadığı henüz belli değildir.

Gribe karşı korunmada Fluzone High-Dose’ un etkinliğini Fluzone ile kıyaslayarak belirlemek için düzenlenmiş olan çalışma hâlen sürmekte olup 2014-2015’ de tamamlanacaktır.”

FDA’ nın internet sayfasında Sanofi Pasteur’ un Fluzone isimli grip aşılarına ait 25 mayıs 2011 tarihli prospektüste şu bilgiler var (2):

“Fluzone High-Dose’ un onayı Fluzone’ a göre daha fazla olan bağışıklık cevabına dayanmaktadır.

Fluzone High-Dose ile aşılamadan sonra grip hastalığının azaldığını gösteren bir veri mevcut değildir.”

Bu bilgiler, ‘yüksek doz aşının mutat aşıya göre daha etkili olup olmadığının en erken 2-3 sene sonra belli olabileceğini’ gösteriyor.

Hem etkinliği belli değil hem de aksi tesirleri daha fazla

Aynı kaynakta ‘Fluzone High-Dose güvenli midir?’ sorusuna verilen cevap da şöyle:

“Fluzone High-Dose aşısının emniyet profili mutat aşınınki gibidir fakat mutat aşıdan sonra da görülen aksi tesirler Fluzone High-Dose ile aşılamadan sonra daha sık bildirilmiştir.”

Gelelim neticeye

Grip aşısı üreticileri –tıpkı domuz gribi salgınında olduğu gibi- uzun zamandan beri doktorları değil ülkelerin Sağlık Bakanlıklarını hedef alıyorlar.

Böylece tek tek doktorları kafaya alacağız diye uğraşacaklarına bir anda milyonlarca doz aşıyı pazarlamış oluyorlar.

Üretici firmaların ‘yüksek doz aşılarını’ pazarlamak için çoktan faaliyete geçmiş olduklarını, bizim Sağlık Bakanlığımız ile de temas kurduklarını tahmin ediyorum.

İşte bunun için de Sağlık Bakanlığına, üretici firmanın bile ‘etkili olup olmadığını bilmediği, üstelik yan etkilerinin daha sık olduğunu bildirdiği’ yüksek doz aşılara kanmaması tavsiyesinde bulunuyorum.

Sürekli olarak değişen yüzey antijenlerinden hazırlanan aşılardan üretici firmalar dışında kimseye bir hayır gelmez!

KAYNAKLAR:

1. http://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/qa_fluzone.htm

2. http://www.fda.gov/downloads/biologicsbloodvaccines/…/ucm195479.pdf

ORİJİNAL METİNLER:

1 numaralı kaynaktan:

Does the higher dose vaccine produce a better immune response in adults 65 years and older?

Data from clinical trials comparing Fluzone to Fluzone High-Dose among persons aged 65 years or older indicate that a stronger immune response (i.e. higher antibody levels) occurs after vaccination with Fluzone High-Dose. Whether or not the improved immune response leads to greater protection against influenza disease after vaccination is not yet known. An ongoing study designed to determine the effectiveness of Fluzone High-Dose in preventing illness from influenza compared to Fluzone is expected to be completed in 2014-2015.

Is Fluzone High-Dose safe?

The safety profile of Fluzone High-Dose vaccine is similar to that of regular flu vaccines, although adverse events (which are also reported after regular flu vaccines) were reported more frequently after vaccination with Fluzone High-Dose.

2 numaralı kaynaktan:

Approval of Fluzone High-Dose is based on superior immune response relative to Fluzone. Data demonstrating a decrease in influenza disease after vaccination with Fluzone High-Dose are not available.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank