content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Şub

Rusya Amerika Anlaştı Manipülasyonunun Amacı ne?

Siyasi iktidarın, Suriye’de, yeniden Amerika ile birlikte hareket edebilmenin yollarını aradığına dair, birçok işaret ortaya çıkmaya başladı.

Birinci kıyamet; Rus uzmanlarının Suriye adına küstahça hazırladıkları Suriye Anayasa taslağından çıktı. Gerçi Irak Anayasasını Amerika hazırlarken kimse karşı çıkmamıştı ama…

Aşağıdaki cümle anayasa taslağında yer aldı.

"Kürt kültürel özerkliğinin hükümet kurumları ile örgütlenmelerinin Arapça ile Kürtçeyi eşit olarak kullanması gerektiğinin"

Esas meselenin Anayasa mı olduğu, yoksa Esad’ın Suriye devlet başkanı olarak kalması mı olduğu, bir birine karışarak, Rusya Türkiye arasında gelişen iyi ilişkileri bozmak için, Amerikancılara büyük fırsat kaynağı oldu. CIA ve İngiliz entelijansıyası fazla mesaiye başladı.

İkinci ve daha önemlisi Rusya ile Amerika Suriye’de Kürt devleti kurulmasında anlaştı.

“Rusya Amerika anlaştı” ifadesi Türkiye’nin yeri Amerika’nın yanıdır ifadesiyle eşdeğerdir. Madem Rusya ile Amerika Kürt meselesinde aynı düşünüyor, o zaman bizim de, eskiden beri beraber olduğumuz, “Amerika’nın yanında olmaya devam etmemiz gerekir düşüncesi” olağanlaşmaktadır.

Rakka’da Amerika ile beraber savaşmaya hazır olduğumuza göre, Türkiye Amerikan birlikteliği Rusya’ya karşı birliktelik olarak da sürdürülebilir.

Trump ile görüşmeden kalkıp, Türkiye’ye gelen İngiliz Başbakanına İstihbarat Anlaşması ve savunma sanayi sözü verilmesiyle beraber, Amerika Rusya anlaştı ifadesi tavan yapmaya başladı.

Rus yetkili ağızları Suriye’de Amerika ile bir anlaşma yok dese de “Amerika Rusya anlaştı” ifadesi öyle manipülasyon gücüne ulaştı ki, zaten kararsız bir zeminde yol alan Türk Rus ilişkileri, yeniden Rus uçağının düşürülmesi noktasına geldi.

Fırat Kalkanı Harekatıyla kazanılan Suriye topraklarını, Türkiye toprağı sanma ve Amerika’nın onayını alma ümidi, bizi felaketlere sürükleyebilir.

Rusya’nın ikide bir; Suriye’deki Türkiye varlığının Suriye devleti ile anlaşmalı yürütülmesi talebi de, akıldan çıkarılmamalıdır.

Suriye devleti ile anlaşmamak; Amerika ile yeniden birlikte olmayı kabul etmek anlamındadır.

Suriye ile anlaşmayan Türkiye Rusya ile hiç anlaşamaz. Bu da bizi Amerika’nın kucağına iter.

Gelelim asıl meseleye, yanı Amerika Rusya ile anlaşabilir mi?

Amerika’nın İkinci Dünya savaşından bu yana hiç yapmadığı kadar askeri yığınağı, Rusya sınırlarında yapıyor olması, Rusya ile Amerika’nın anlaşmaya varması için daha çok yolun olduğunu gösterir.

Amerikan emperyalizmi en büyük ulus devlet olan Rusya’yı parçalamadan hiçbir şekilde yoluna devem edemeyeceğini görmemiz gerekir.

Güney Çin Denizinde, her ay Çin ile birlikte askeri tatbikat yapan Rusya’nın Trump’ın bir iki cilalı sözüne kanacağını sanmak aymazlıktır. Emperyalizmi ve tarihi bilmemek anlamına gelir.

Amerika Rusya anlaşmazlığı stratejiktir. Taktik anlaşmalarla giderilemez. Amerika Çin çatışması da öyledir. Çin ile Amerika arasındaki bu kadar ticarete rağmen, her an, ateşli ve hatta nükleer savaşa yakındır.

Rusya Amerika anlaştı ifadesi yeni bir Amerikan projesidir.

Bülent Esinoğlu
bulentesinoglu@gmail.com

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank