content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

22 Ağu

Rüşvetle Mücadelenin Bedeli Ölüm Oldu

Sanırım, birçok kişi benimle aynı kanıda. İzmir’de  bir devlet kurumu olarak en hızlı modernleşme ve dönüşümü sağlayan SGK oldu.   Bir zamanlar rüşvetin,  ‘Bugün git yarın gel’,  ‘Evrağını üst kata imzalat, alt kata in mühür vurdur’  gibi bürokrasinin  simge yaklaşımlarına evsahipliği yapan SSK; Bağkur gibi kuruluşları bünyesinde bulunduran SGK  büyük bir dönüşüm yaşanırken, bazen bu dönüşümün bedeli “ölüm” olabiliyor.

Yüzlerce trilyon liralık bütçeye hükmeden  SGK Bölge Müdürü Mustafa Keskin de, bu bedelin yakın tanıklarından. Geçtiğimiz Nisan ayında Denizli, Aydın, Uşak, Balıkesir ve Aydın Çine müdürlerinin katıldığı Muğla’daki bölge toplantısında, kardeşim” dediği çalışma arkadaşı, Muğla SGK Müdürü Naci Şahin’i öldüren kurşun, Keskin’in hemen sağından geçti.

* * *
Elim olaya şahitlik kadar, arkadaşını Ankara’dan önce İzmir’e getirdiği, daha sonra terfi etmesinde çaba harcadığı ve Şahin’i Muğla’ya müdür olarak gönderirken, “ Sakın korkma yanlışlıkların üzerine git, rüşvete, tezgaha izin verme” dediği günleri hatırlamak da acısını defalarca katlıyor. 

Keskin, bir süre birlikte görev yaptığı Şahin’i şöyle anlatıyor:
“Onun  İzmir’e gelmesini ben istedim,  referansı benim. Naci, işine aşıktı. Hobisi adeta sorun çözmekti.  Bir süre sonra Ege’deki bazı il müdürlükleri için isim  istendiğinde Naci’yi önerdim.  Kurumu kısa sürede toparlayabilecek yetenekte bir yönetici olacağına inancım tamdı. Bir süre sonra bölge müdürlükleri için tayinler sözkonusu olduğunda Naci’yi yine ben önerdim.  Hakikatten de  Muğla’da 8 ayda müthiş bir değişim yaşattı. Rüşveti bitirdi. Çok daha yükselebilecek bir arkadaşımızdı.”

* * *
Naci Şahin-?Muğla SGK?Müdürlüğü’ne atandığında bir süre sonra katili, Hasan Sünnetçioğlu’nun (H.S)  yanlış hareketlerini fark ediyor.   H.S.  destek hizmetleri şefliği yürütüyor. Burası kurumda paranın asıl döndüğü yer.  HS de hem paradan hem paranın yarattığı  güçten yararlanarak,  taşeronlarla samimiyet kuruyor. Taşeronların çalıştırdığı işçilere patronu gibi davranmaya başlıyor.  Şikayetler yaygınlaştıkça Şahin, nasıl bir tavır izlemesi gerektiği konusunda Mustafa Keskin’den de  destek alıyor.  Keskin,  ‘Senin hakkında birçok şikayet alıyorum ama ben ihtimal vermiyorum, kendine çeki düzen ver’ diyerek onu uyarmasının doğru olacağını söyledim.  O da öyle yaptı. Ancak zamanla şikayetler artıyor,  bazı yanlışlıklar kameralara takılınca  soruşturma başlattı. Biliyor musunuz, Naci bu adama “Hasanım” diye hitap eder,  Sık sık ‘Hasanım kendini düzelt’  derdi.”diye anlatıyor o günleri...

* * *
Lüks yaşama alışmış H.S: şeflikten alınarak, servisini değiştirince  tüm güç kaynakları kesiliyor.  Ardından yaşanan acı son.  Şahin’i öldürmek için özellikle bölge müdürlerinin toplantısını tercih ediyor. Mustafa Keskin, burada “Beni de öldürmeyi düşündüğü için bu toplantıyı beklediğini düşünüyorum.  Kurşunu ilk sıktığında büyük bir kaos ve panik oldu,  ben odadan çktım. Arkamdan ‘Mustafa Keskin nerede, onu da öldüreceğim’ diye bağırıyormuş.” diyor.

* * *
Şimdi bu can yıkıcı olayın üzerinden dört ay geçti. Önceleri bu konuyla ilgili konuşmak istediğimizde gözleri dolan, kelimeler boğazında düğümlenen Keskin,  yaşadıklarını yaptıkları işin bir riski olarak kanıksadığını, Devletin içerisinde rüşvet mekanizmasıyla mücadele etmeyi de bir nevi vatan borcu olarak görmek gerektiğine inandığını söylüyor ve şu örneği veriyor: 
“Göreve geldiğimde emekli olma süresi 10 aya kadar uzuyordu. ‘Daha kısa zamanda emekli olursun ama iki aylığını da alırız’ diyenlerin de olduğu kulağımıza geliyordu. Şimdi emeklilik 20 günde bağlanıyor.  Bu sorunların üstesinden sağlam bir sistemle geleceğiz ama elbette zaman ve  bazen de böyle ağır bedel alacak.”
Şu anda bu olay kayıtlara sıradan bir adli vaka olarak girdi, dava sürüyor...
Naci Şahin’in geride bıraktığı iki çoçuğuna aradaki farkı anlatmak ise yaşadığı sürece Mustafa Keskin’e düşecek.

SGK binası Holding merkezi gibi olacak

Bağkur, SSK, Emekli Sandığını bünyesinde bulunduran SGK’da bir yandan anlayış ve yazılım öte yandan fiziki değişiklikler de sürüyor. Mustafa Keskin İkinci Kordon’da bulunan ana hizmet binasını, bir holding merkezi görünümüne kavuşturacaklarını söyledi. Buradaki arka arkaya iki bina tek çatı olarak düzenlenirken, Keskin, “İlçelerde açtığımız. SGK ofisleriyle merkezdeki iş yükünü oldukça azalttık. Burada tadilat yapabilecek duruma geldik. Altı ay içinde ön bina, bir yıl içinde de tüm tadilat biter. Artık Devlet vatandaşıyla, güzel ve şık ortamlarda buluşabilecek.  Burası tamamen özel sektör mantığıyla dekore edilecek.” diyor.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank