content

24 May

Reflü İlaçları Bağımlılık Yapıyor

Tüm dünyada en çok kullanılan ilaçlardan biri de kısaca PPİ adıyla bilinen proton pompası inhibitörleri. Bu ilaçlara bir yılda ödenen para 10 milyar doların çok üzerinde. Midede asit salgısını azaltarak etki gösteren bu ilaçların ülser ve reflü hastalığı olanlarda son derece yararlı oldukları konusunda kimsenin hiçbir şüphesi yok ancak bu ilaçlar tüm dünyada olduğu gibi bizde de neredeyse hazımsızlık ve mide yanması gibi her sindirim şikâyeti olan hastaya leblebi gibi yazılıyor. Çeşitli ülkelerde yapılan araştırmalar bu ilaçların hastaların yüzde 25 ila 75’ i tarafından gereksiz yere alındıklarını ortaya koyuyor. Bu, en azından 3 milyar doların israf olmasından başka bir şey değil.Bir kere bu ilaçlara başlayanlar da kısa zamanda PPİ-bağımlısı olup çıkıveriyorlar.

www.bizimsaglik.com sitesinde yer alan bir habere göre, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı ev sahipliğinde düzenlenen Çapa 9. Gastroenterohepatoloji Günleri’nde konuşan Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu şunları söylemiş:

” Dispepsisi ve gastroözofageal reflüsü olan hastalar yoğun bir şekilde proton pompa inhibitörü kullanıyorlar ve bunun sonucunda mide asidinin salınımı baskılanıyor. Proton pompa inhibitörü ilaçlar, sabah kahvaltıdan önce alındıklarında maksimum etkinliği gösterirler ve gün içinde mide asidinin salınımını önemli oranda baskılarlar. Ancak organizmada vazifesini iyi yapmayan veya yapamayan bir organın çalışmaya başlamasını sağlamak için onu uyaran sistemler vardır. Mide asidinin salınımı bloke edildiğinde, ilacın alınmadığı ertesi gün daha fazla mide asidi salınır, bir rebound etki ortaya çıkar.

Dolayısı ile ertesi gün hasta ilacını almazsa mide daha fazla asit salgıladığından, dispeptik şikâyetler de artar. Hasta bu şikâyetleri kontrol altına alabilmek için ertesi gün proton pompa inhibitörü almak zorunda kalır ve bu hep böyle devam eder. Proton pompa inhibitörü ilaçlara karşı meydana gelen bu alışkanlık, onların sürekli kullanımına sebep olur. Bu alışkanlığı dozu düşük tutarak ve zorunluluk halleri dışında ilaç almayarak yenebiliriz”.

Gelelim neticeye

Her mide şikâyeti olan hastaya PPİ yazan meslektaşlarım inşallah bu yazıyı okuduktan sonra reçete yazarken daha titiz davranırlar.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank