content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

11 Ağu

Referandum Anayasaya Aykırıdır!

Kısa adı LDP olan Liberal Demokrat Parti 12 Eylülde gerçekleştirilecek olan Referandum’un ertlenemesi için Yüksek Seçim Kuruluna başvurdu.

LDP Yetkililerinin basına yaptığı açıklamada erteleme talebi ile ilgili gerekçeler şöyle sıralandı;

"YSK'ya dilekçe veriyoruz: 12 eylul'de oylanacak anayasa değişikliği kanun metninin son şeklini TBMM değil, Anayasa Mahkemesi belirledi, oysa Anayasanın 7. maddesi "kanunları TBMM yapar, bu yetki devredilemez" diyor. Bu gerekçeyle Yüksek Seçim Kuruluna, yeni metni meclis oylayana kadar "referandum ertelensin" talebimizle dilekçe veriyoruz."

Başvurular yapıldı, ama YSK tarafından kabul edilir mi? Beklemedeyiz..

Millet "evet"çi - "hayır"cı kavgası yapadursun, bu ayrıntıyı gözden kaçırmış. Bu referandum Anayasaya aykırıdır ve ertelenmesi gereklidir, "EVET" veya "HAYIR" diye mührü vurmadan evvel bunu da düşünün.

Ayrıca ,’’YSK bunu iptal etmez, Türkiye yasadışı iş yapılmasına alışık bir ülke, ama pek çok kişinin görmediği bu ayrıntıyı görerek, kabul edilmeyeceğini bile bile büyük bir cesaretle bunun üzerine giden Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem TOKER'i kutluyorum. Millet "EVET" - "HAYIR" - "BOYKOT" kavgası yapadursun, hukukun üstünlüğüne yürekten inanan LDP bu ayrıntıyı da gözden kaçırmayarak, neyin kavgasını yaptığımızı, nasıl bir yanlışın içinde olduğumuzu  bize göstermiştir.’’

LDP'nin Yüksek Seçim Kuruluna verdiği Referandum erteleme talebi dilekçesi aşağıdaki gibidir.

Dilekçenin tam metni;

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına

ANKARA

Konu:

12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulacak olan 5982 sayılı yasanın metnine son şeklini Anayasa Mahkemesi’nin vermesinden dolayı,  Anayasa’nın 7. Maddesinde yer alan “Yasama Yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.” hükmü ile 87. Maddede sayılan Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkilerinin ihlali gerekçesi ile halk oylamasının ertelenmesi talebimiz.

TBMM’de 7/5/2010 tarihinde kabul edilen, 13/5/2010 tarihli ve 27580 sayılı resmi gazetede  yayımlanan 5982 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN, ana muhalefet partisince Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmiş ve Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemeden sonra yasa metninin iki maddesinden bölümler/cümleler çıkartarak yasa metnini değiştirmiş ve belirlediği şekli ile halk oylamasına sunulmasını uygun görmüştür.

5982 sayılı yasanın 26. maddesinde yasanın tümüyle oylanacağı belirtilmesine rağmen Anayasa Mahkemesinin çıkarttığı bölümler sonucu ortaya çıkan metnin referanduma götürülmesi, ilgili 26. maddenin ihlali anlamına gelecektir.

Öte yandan, demokrasinin kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği, referanduma sunulacak metne son şeklini yargının bir ayağı olan Anayasa Mahkemesinin vermiş olması, yasama erkinin yetki gaspı ve anayasal ihlali olacağı düşüncesindeyiz.

Zira ana muhalefet partisi, söz konusu yasayı üzerinde değişiklikler yapılması beklentisi ile değil, Anayasamızın ilgili maddelerini ihlal edip etmediğinin belirlenmesi beklentisi ile Yüksek Mahkemeye iletmiştir. Burada vurgulamak istediğimiz konu esastan veya usulden inceleme yetkisi değil, mahkemenin yasa metni üzerinde değişiklikler yaparak halk oylamasına sunulmasıdır. Oysaki Anayasa Mahkemesi TBMM’nin yerine geçer gibi karar veremez.Yerindelik denetimi yasağı söz konusudur.

Metnin içinden çıkartmalar yapan Anayasa Mahkemesinin ortaya koyduğu metnin TBMM’de yeniden oylanıp kabul edilmeden halk oylamasına sunulması, ileride Yüksek Mahkemeye önüne gelen yasa metinlerine eklemeler yapmak yetkisini de sunmak olacaktır ki, bu uygulama hem anayasamızın hem de kuvvetler ayrımının hassasiyetle vurgulandığı demokratik sistemin ciddi bir ihlaline yol açmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz gerekçeler ışığında, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasamıza uygunluk açısından belirlediği öneriler çerçevesinde ilgili yasaya son şekli TBMM tarafından verilip, yasalarımızın gerektirdiği şekilde oylanmasına ve resmi gazetede yayımlanmasına kadar, 5982 sayılı yasanın 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulmasının ertelenmesi talebimizi anayasal demokrasi ilkeleri çerçevesinde yüksek değerlendirmelerinize sunarım.

Cem Toker

Liberal Demokrat Parti

Genel Başkanı

Etiketler : , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Referandum Anayasaya Aykırıdır!”

  1. 1
    Ahmet Atilgan Says:

    Metin bey iyi günler...
    Liberal demokrat partinin sergilemiş olduğu tutum gerçekten güzel... Ama takdir edersiniz ki artık vesayetçi zihniyetten kurtulmak isteyen bizler bir an önce seçim olmasını ve adaletsizliğin son bulmasını istiyoruz. Referandumun biraz daha gecikmesi sonucunda Hsyk ideoloji değerlendirmesi yaparak bir çok hakim savcımızı görevden alabilir ya da anayasa mahkemesi Şekil yerine Esastan incelediği zaman ki gibi bir hukuk katliamı silsilesiyle başbaşa kalabiliriz.
    Haklısınız düşündüğünüz şeyler konusunda. Bunun da bir hukuksuzluk olabileceğini dile getirceksiniz. Sonuna kadar hak veriyorum ama bizim değişikliğe olan vuslatımız artık son bulsun istemekteyiz. Biz garibin cahilliğini ve vuslatını mazur görün...



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank