content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

08 Ağu

Ramazan Bayramı Sevinci

Zaman nehri, yine önünde her ne varsa sürükleyip bir büyük boşluğa bıraktı. Vakit su gibi aktı, mübarek ramazanı uğurlayarak bayrama “Merhaba” dedik. Ramazan boyunca Rabbimize şükür ve taatte bulunduk. Ona iyi bir kul olmak için gecemizi gündüzümüze kattık. Nefislerimizi açlıkla terbiye ettik. Şimdi gönüllerimiz bayram coşkusuyla kıpır kıpır…

Ramazan Bayramı’nın hadislerde geçen asıl adı, “İydü’I-fıtr” yani “Fıtır Bayramı”dır. Müslümanlar bayram namazından evvel bir anlamda “bedenin zekâtı” olarak fıtır sadakası verirler. Fıtır sadakası “Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadet”tir. Bu sadakayı verenler, ramazan boyunca bilerek veya bilmeyerek söyledikleri boş ve kötü sözler için Allah’tan af talep ederler. Allah da onların bu talebini karşılayarak oruçlarını kabul eder, onları kabir azabından korur.

Bayram sevinci ve coşkusu arife gününden başlar. Çarşı pazarda bir hareketlilik kendini hissettirir. Vitrinler çeşit çeşit şekerlerle doldurulur. Bazıları Ramazan bayramına “Şeker Bayramı” dese de bu ifade, bu bayramın ağırlığını düşürür. Bir bayramı sadece şeker yemekle özdeşleştirip içini boşaltamazsınız. Hem bu bayrama “Şeker Bayramı” demek oruç tutan kişileri de hafife almaktır. Bütün Müslüman âleminin bayramı olan “Ramazan Bayramı”nı  “Şeker Bayramı”na dönüştürenler yarın bir gün “Kurban Bayramı”na da “Et Bayramı” derseler şaşmayın. Bu gibi kavramlarla oynamak, onları değiştirmek hafifliktir.

“Bayram” sözcüğünde bir farklılık, ağırlık ve bir başka tılsım vardır. Bayramlar bizi coşturur ve heyecanlandırır. Bu durum büyüklerde de, küçüklerde de görülür. Hatta çocuklar bayramlarda daha çok mutlu olurlar. Çocukların bayram hazırlığı birkaç gün öncesinden başlar. Bayram günü giyecekleri elbiseleri ve ayakkabıları özenle hazırlarlar; karyolalarının altına koyarlar. O gece çocukların gözlerine sabaha kadar uyku girmez. Gün açar, sabah olur… Büyüklerinin ellerini öpen çocuklar bayramlık harçlıklarımı ceplerine indirirler.

Bayram günlerinde her evde tatlı bir telaş ve heyecan yaşanır. Evler günler öncesinden yeniden temizlenir, silinir, süpürülür. Uzaktan ve yakından gelecek misafirler için tatlılar, börekler ve çörekler açılır; sarmalar sarılır, dolmalar doldurulur. Bayramlarda eş dost bir araya gelince anılar tazelenir. Sohbetler iyice koyulaşır.  “Âh o eski bayramlar…” diye söze başlanılarak nostalji rüzgarları estirilir. Ortak dostlardan ahrete göçenler rahmetle yâd edilir.

Bayramlar bize dinî ve millî duygularımızı, örf ve ananelerimizi hatırlatır; hatırlatmakla da kalmaz bunlar bizzat bayramlarda tatbik edilir. Bu zaman dilimlerinde birlik ve beraberlik duygularının en güzel örnekleri sergilenir. Müslümanlar bu kutlu günlerde ümmet olduklarını, din kardeşi olduklarını hatırlarlar. Dargınlıklar unutulur, barış duyguları hayata hâkim olur. Sevenler bir araya gelir. Çocuklardan diğer zamanlarda uykudan kalkmayı bilmeyenler bile bayramlarda erkenden kalkarlar. Çocuklar ev ev dolaşarak büyüklerle bayramlaşır, parası olan para, olmayan şeker verir kapıya kadar gelen çocuklara; çocuklar eli boş döndürülmez. Çocukların bilinçaltına yerleşen güzel bayramlar kolay kolay unutulmaz.

Bayram sabahında güneş doğmadan evvel erkekler bayram namazına koşar. Çocuklar alışsın diye yanlarında da erkek çocuklarını götürürler. Camiye vardıklarında bütün safların nur yüzlü müminler tarafından doldurulduğu görülür. Bu görüntü sanki mahşer meydanının provasıdır. Bu mecliste olanların ruhları bayram sevinciyle adeta bir kuş olup uçmaktadır. Bayram namazı sonrasında cami avlusunda bayramlaşma kuyrukları oluşur. Eve dönüldüğünde aile fertleriyle bir bir bayramlaşılır. Namaz kılındıktan sonra sofralar kurulur, ramazan sonrasının ilk kahvaltısı ailece yapılır. Daha sonra komşular gelir veya komşulara gidilir. Yaşlılar ve hastalar bir bir ziyaret edilir. Ebediyete göçen insanlar hatırlanır, mezarları ziyaret edilir; ruhlarına Kur’an-ı Kerim okunur, kurtuluşları için Allah’a dua edilir.

Ramazan Bayramı’nın ülkemize ve dünyaya barış ve huzur getirmesini diliyorum.

- See more at: http://www.61haber.com/yazi/532-ramazan-bayrami-sevinci.html#sthash.QqtlWn7Y.dpuf

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank