content

22 Oca

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı (HPV Aşısı) İçin Açıklama Bekliyorum 9

HPV aşılarıyla ilgili sorularıma Türk Jinekoloji ve Onkoloji Derneği’ nin (TJOD) gönderdiği cevaplara karşı görüş ve itirazlarımı sekiz bölüm hâlinde yayınladım (1).

TJOD, bilimsel verilere göre rahim ağzı kanserini veya başka herhangi bir kanseri veya bunlara bağlı ölümleri önlediği ispat edilmemiş olan,  ölüm dâhil sakat bırakıcı çok ciddi riskleri olduğu bildirilen bir aşıyı “okul aşılaması olarak 11-12 yaş arası kız ve erkek çocuklara” tavsiye ediyor.

beklemek-150x150Kanser aşısı olduğunu söyleyenleri bilimsel arenalarda uyardığını söyleyen TJOD, Türkiye’ de kaydı dolayısıyla takibi bile olmadığını söylediği HPV aşısını “ülkemizde görülme oranını 100 binde 4.5, ölüm oranını 100 binde 1.5” olarak bildirdiği bir hastalığa karşı tavsiye ederek kendi kendine tezada düşüyor.

Bilimsel araştırmalar ve ülkemize mahsus sosyal şartlar, HPV aşısının sapasağlam milyonlarca çocuğumuza yapılmasının, mantıksız, mesnetsiz ve onların sağlığını ciddi şekilde riske atabilecek bir uygulama olduğunu gösteriyor.

Ülkemizin alanında en saygın bilimsel derneği olduğuna inandığım TJOD’ un, sekiz bölümden oluşan cevaplarımda dile getirdiğim endişe ve sorunlara bilimsel kaynaklarını da sunarak cevap vererek beni ve kamuoyunu ikna etmesi gerekiyor.

Suskun kalması veya tatmin edici olmayan “baştan savma” cevapları, TJOD’ un en azından itibar kaybına, açıklama ve uyarılarına karşı toplumda güvensizlik duyulmasına yol açacaktır.

Diğer kuruluş ve şahıslar da düşüncelerini açıklamalıdır

HPV aşısıyla ilgili cevap yazılarımı Türk Onkoloji Grubu=Onkoloji Grubu Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Anadolu Tıbbi Onkoloji Derneği, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’ na ve e-posta adreslerine ulaşabildiğim pek çok onkolog, enfeksiyon ve çocuk hastalıkları uzmanına da gönderdim.

Bu konuda mutlaka görüşlerini açıklaması gerekenler arasında Gardasil 9 çalışmasına ülkemizden katılan akademisyenlerin de olması gerekiyor.

Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk’ un HPV aşıları ile ilgili olarak düşünceleri de çok önemlidir çünkü kendisi hem çocuk hastalıkları ve hem de çocuk onkolojisi uzmanıdır ve bu mevzuda konuşabilecek en yetkin kişilerden biridir.

Sitem, HPV aşısıyla alâkalı olarak tüm görüş ve yorumlara açıktır ve hepsi memnuniyetle değerlendirilecektir.

Ülkemizin sağlığa ayırabildiği kısıtlı bütçenin çok dikkatli harcanması ve savurganlık yapılmamasının ne kadar önemli olduğunu da hatırlatarak başta TJOD olmak üzere ilgili tüm kuruluş ve şahıslardan en kısa zamanda cevap bekliyorum.

İlgililer gerekli açıklamaları yapmazlarsa ilgisiz kişilere gün doğar ve o zaman söyleneceklerin de hiçbir değeri olmaz.

Kaynaklar: 

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/kategoriler/yazilar/tip-yazilari/rahim-agzi-kanseri-asisi/

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank