content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

23 Eki

PKK Terör Yöntemini de Kullanan Siyasi Hareket İse IŞİD ne?

Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi, CNN TÜRK’te Ahmet Hakan Coşkun’un Tarafsız Bölge programında “PKK, bir terör örgütü değildir” dedi ve Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirildi. Ve serbets bırakıldı.

Elçi, PKK’nın terör örgütü

olmadığını ise şöyle açıklıyordu. “Bazı terör eylemleri terör niteliğinde olsa da PKK bir siyasal harekettir.”  Ve devam ediyordu. PKK’nın hem siyasal talepleri olduğunu hem de çok ciddi bir toplumsal desteğe sahip olduğuna vurgu yapıyordu.
****
Aynı Elçi, Diyarbakır Baro Başkanı olarak fikirlerini açık açık söyleyen bir hukukçu. Aynı zamanda PKK’da dahil kimseye de eyvallahı olmayan bir aydın.
7 Haziran seçimlerinden sonra devam eden çatışma döneminde, PKK’nın hedeflerine ve  yaptıklarına sert eleştiriler yapıyor. Güneydoğu’da PKK tarafından kazılan hendek kazılımlarına ve özyönetim ilanlarına da karşı çıkıyor.
Tahir Elçi aynı zamanda Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını ve savaş koşullarının bulunmadığını ifade ederek, PKK’nın Temmuz ayında ilan ettiği ‘devrimci halk savaşı’nın Kürt halkına zarar verdiğini belirtiyor.
“PKK bir terör örgütü değildir” sözü üzerinden linç edilmeye kalkışılan ve eski Türkiye’nin yöntemleriyle gözaltına alınan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin sözlerine katılmayabilirsiniz. İsyanda edebilirsiniz, tüyleriniz diken diken de olabilir. Bilin ki, terörü, (şiddeti) bir yöntem olarak kullanan tüm örgütler yeryüzünün her yerinde siyasi yapılardır. Bu gerçek siz öyle değil dediğiniz için değişmez…
Terör yöntemlerini kullananlar aynı zamanda siyasi organizasyonlardır. Bu üç beş kişinin bir araya gelerek kurduğu çeteler değildir ki… Aynı zamanda siz bunları çetede görebilirsiniz ki, bu gerçeği değiştirmez.
****
DHPK’C'de böyledir, MLKP’de, TKP-ML – TİKKO’da böyledir… Ve aynı zamanda IŞİD’de, EL KAİDE’de böyledir. Yani silahlı yöntemleri ve terörü kullanan siyasi yapılardır. Kiminin toplumsal desteği PKK gibi ciddidir, kimilerinin de MLKP gibi marjinaldir.
****
Bu ülkedeki Kürt Sorunu (ki, sürekli yazıyorum. Kürtler bir sorun değildir) bir vatandaşlık sorunudur. Bu ülkenin tüm yurttaşları eşit ve ayrımsız haklara kavuşabilmelidir. En başta da bu tartışmasız ana dilde eğitim hakkıdır.
Kürt meselesi, demokrasi sorunudur. Ve bir Türk sorunudur.
Çözüm ise açıktır: Eski Türkiye devletinin merkezi yapısının parçalanarak adem-i merkeziyetçi bir yönetim şekline dönüştürülmesi ve bunun demokratik bir anayasa ile güvence altına alınmasıdır.
Bu yapıldığında zaten Türkiye 21. yüzyıl paragdigmasına uygun yeniden yapılanmasını gerçekleştirmiş olacaktır. Birilerinin dediği yeni Türkiye’nin asıl anlamı budur.
****
Böyle bir idari sistemin uygulanması ise paranoyak haline dönüşmüş bölünme korkularını da ortadan kaldıracaktır.
Demokrasi eşit ve ayrımsız ifade özgürlüğünü teminat altına alır.
Sadece sizin değil… Sadece benim değil… Tüm ötekilerin haklarını ayrımsız garanti altına alır.
Devletin yetkilerini yerelle paylaşması ise Türkiye’yi kendi coğrafyasında örnek bir model ülkeye dönüşterecektir.
****
Tahir Elçi’nin gözaltına alınmasının üzerinden yeniden sesli olarak tartışılması ve üzerinde düşünülmesi gereken ise şudur;
Şayet PKK silahlı mücadeleyi, şiddeti ve terör yöntemlerini kullanan bir siyasi hareket ise, IŞİD nedir?
Bu topraklar üzerinde IŞİD’in hedeflediği siyasi hedefleri savunabilmek bir vatandaşlık hakkı mıdır? Yanıtınız ‘hayır’sa PKK’yı, DHKP-C’yi, TİKKO’yu, MLKP’yi savunan silahlı mücadeleyi ve devrimci şiddeti savunanları ne yapacağız?
Yanıtınız ‘evet’se ne denileceği önemlidir. Ve terörle mücadelenin nasıl yapılacağına vereceğimiz yanıtlar; demokratik hakların ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılması anlamına gelmediğini, gerçekten demokrasi isteyenlerin idrak etmesi gereken ana meseledir.
****
Aynı zamanda IŞİD’in terör eylemlerine karşı çıkarken, aynı yöntemleri kullanan Türk ve Kürt siyasi hareketlerinin terör eylemleri karşısında “… ama onlar sivil hedefleri vurmuyorlar, askeri ve polis hedeflerine yönelik eylem yapıyorlar”  diyerek aklamaya  çalışmak da bir aymazlık ve alçaklık olduğunun özellikle altını çizmek isterim.
****
Tahir Elçi gibi adamlara ihtiyacımız var… Çünkü onun gibi insanların katkılarıyla, tüm farklılıklarıyla bu topraklarda ancak eşit ve ayrımsız bir demokrasinin temellerini atabiliriz.

Son söz: Bu topraklarda terör ve şiddete başvurmadan öz yönetim, federasyon ve ayrılma haklarını savunmanın da bir demokratik hak olduğunu ve bunları duyduğumuzda yerinden zıplamamayı da öğreneceğiz.İmamoğlu’ndan yazımıza yanıt var!

Pazartesi günkü “Vira İstanbul’a Beşiktaş yakışmış!”  başlığı ile yazdığım köşe yazısına aynı gün Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan yanıt geldi. Açıklamanın noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyorum.“20.10.2015 tarihinde “Vira İstanbul’a Beşiktaş yakışmış”  başlıklı köşe yazınızda dikkat çektiğiniz uyarılarınız için öncelikle teşekkür ediyorum. Bu hususta hassasiyetle hareket edeceğimizden şüpheniz olmasın.

Ancak konuyla alakalı tarafınıza bilgilendirmede bulunmak isterim. Şöyle ki; 15.10.2015 tarihinde Beşiktaş’ta gerçekleşen “Vira İstanbul Projesi Lansmanı” proje ortağı olduğumuz “Gül İnşaat”  tarafından inşaat sektörü alanında faaliyet gösteren medya kuruluşları, emlak sektörü yatırımcıları ve finans kuruluşlarını bilgilendirmek amacıyla düzenlenmiştir. Programa, şahsım da konuşmacı olarak davet edilmiştir.
Yazınızda kaleme aldığınız gibi Beylikdüzü’ne büyük bir değer katacak “Vira İstanbul Projesi” ile alakalı belediye olarak hem siz değerli basın mensuplarını hem de ilçe halkımızı bilgilendirmek amacıyla doğru zaman diliminde çok daha geniş kapsamlı bir lansman düzenleyecek, siz değerli gazeteci dostlarımızı da davet edeceğiz.
Saygılarımla…”
Not: “Vira İstanbul’a Beşiktaş yakışmış” yazımı http://www.gazetemistanbul.com/vira-istanbul-a-besiktas-yakismis-makale,1283.html adresinden okuyabilirsiniz…

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank