content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

17 Şub

PKK-PYD İş Birliği ve Suriye’de Tehlikeli Gelişmeler

PYD tüzüğünde partinin hedefi şu şekilde açıklanıyor: “Kürt sorununun Batı Kürdistan’da demokratik çözümü, demokratik özerkliğin sağlanması, demokratik ekoloji ve cinsiyet özgürlüğünün ve demokratik sosyalizmin sağlanması, bütün Kürdistan parçalarında demokratik kurtuluş mücadelesinin desteklenmesi ve Kürdistan Ulusal Birliği’nin Demokratik Konfedaralizm sistemi çerçevesinde çözüme kavuşturulması.”

PKK tüzüğü: “Abdullah Öcalan’ı; yoldaşı ve düşüncelerini kendi çizgisi ve “Önderlik Kurumu” olarak kabul eder. Bütün üst yönetim organlarında kadın ve erkeğin en az yüzde 40 temsilini esas alan cins kotası uygulanır.”

PYD tüzüğü: “18 yaşını dolduran kişi Önder Apo’nun demokratik uygarlık çizgisine, parti programına ve yönetmeliğine inanır ve yaşamına uygular.”

KCK Sözleşmesi: “Kürdistan’da doğup yaşayan veya KCK sistemine bağlı olan herkes yurttaştır.” KCK sözleşmesinde bu durum “Kürdistan toplumunun cinsiyet özgürlüğüne ve ekolojiye dayalı demokratik örgütlülüğünü, demokratik konfedaralizm esaslarına göre yaratmak” olarak tanımlanıyor.

PYD- PKK  AYNI HEDEF İÇİN SAVAŞIYOR

İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre, PYD’nin içinde PKK’nın tecrübeli kadrolarının yer aldığı aşikâr. Tespit edilenler arasında “Doktor Şervan” kod adını kullanan Mehmet Şerif Aslan 2006’da Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı’na giderek PKK’nın kırsal alan kadrosuna katıldı. 2008’den bu yana PKK adına PYD içinde silahlı faaliyet gösteren Aslan’ın, PKK’nın HPG Ana Karargah Komutanlığı’nın Rojava birim sorumlusu olarak Serekani bölgesinde sorumlu düzeyde faaliyet gösterdiği ifade ediliyor.

Diğer bir isim “Dilovan” ve “Masiro” kod isimlerini kullanan Bedirhan Abo. 1991’de PKK’ya katılan Abo, Hakkari Yüksekova’nın Dize köyü nüfusuna kayıtlı. Abo’nun PKK’nın Rojava Askeri Kanat Genel Sorumlusu olarak silahlı faaliyeti belirlendi.

PKK içinde Merve Melisa kod isimlerinin kullanan Fatma Demir de diğer iki isim gibi PYD saflarında. 1998’de PKK’ya katılan Demir’in, PYD’nin kadın savaşçılar sorumlusu olduğu biliniyor. Demir’in 2012’den itibaren Suruç’un hemen karşısındaki Aynel El Arab bölgesinde PYD’nin kadın kolları YPJ içinde “sorumlu” düzeyde faaliyet gösteriyor.

HEDEF TÜRKİYE HEDEF KÜRDİSTAN

ABD-Rusya’nın desteğini alan terör örgütü PKK/PYD’nin Suriye’de bahara kadar devlet kurup, ardından tüm güçleriyle Türkiye’ye saldırmayı planladığı ortaya çıktı.

Yabancı ajanların desteğiyle operasyonlara karşı direnmeye çalışan PKK, verdiği ağır kayıplara rağmen, güvenlik güçlerini Türkiye topraklarında oyalayarak Suriye'de terör devleti kurulması için zaman kazanmanın peşinde. PKK'nın Güneydoğu'da sadece üç ilçede bine yakın kayıp vermesine rağmen hala direnmesinin arkasında, 'Baharda Türkiye'ye saldırma planının olduğu ortaya çıktı.

Şehirlerdeki saldırıları yönetmek üzere dağ kadrosundan gelen teröristler, verilen kayıpların ardından Kandil'e hendek siyasetinden vazgeçilmesini önerdi. "Gerekirse ölün ama teslim olmayın. Yaralıları da ambulanslara vermeyin. Baharda Irak ve Suriye'den 10 bin PKK'lı Türkiye'ye gelecek" talimatı veren Kandil şehirdeki teröristleri ölüme terk etti.

İstihbarat yetkililerinden alınan bilgiye göre, PKK'lıların hendek siyasetindeki amacı Kürtlere özgürlük getirmek değil, yeni Suriye haritası çizilirken Türkiye'nin masada olmasını engellemek. Plana göre Türkiye şehirlerdeki hendeklerle uğraşırken, Suriye'nin kuzeyine bir güvenlik operasyonu düzenleyemeyecekti.

Örgütün iç haberleşme trafiğine göre, elebaşları şehirlerdeki teröristlere 'Çok kayıp verseniz bile devam edin, karşılığında ödüllendirileceksiniz' mesajını iletti. ABD'de ve Batılı ülkelerden gelen 'PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz' açıklaması bu ödülün bir parçası oldu. PKK'nın PYD üzerinden legalleşeceği ve Suriye'nin kuzeyinde fiilen özerk bölge yönetimlerine kavuşabileceği dile getiriliyor. İki terör örgütü bu çatı birlikteliğini resmen kabul ediyor.

HDP PKK VE PYD DEYE AÇIKTAN DESTEK VERİYOR

Türkiye'nin Cerablus'ta oluşturulmasını istediği güvenlik bölgesi, Türkiye ve Avrupa'ya yönelecek yeni yüz binlerce mülteciyi önlemenin yanı sıra, Suriye'nin Akdeniz'e açılan bir PKK koridorunu da kesecek. Türkiye, hendek terörüyle enerjisi alınmak istense de, bölgede yaşayan halkın da desteğiyle PKK'ya yönelik operasyonlarda başarı sağlayarak koridor planının önüne geçti.

Cizre ve Sur'da dağ kadrosundan geriye kalan az sayıda teröristin belli evlerde sıkıştırıldığı ortaya çıktıktan sonra HDP, buradaki PKK'lılara destek olmak için "Üç gün hayatı durdurma eylemi başlattı. HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı otobüsler kontak kapattı, çöpler de toplanmadı. Şehrin en işlek caddelerinde bile çöp dağlarının oluşması, Diyarbakırlıların tepkisine yol açtı.

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin lideri Salih Müslim, YPG güçlerinin büyük bölümünün, DAEŞ'e karşı mücadele eden ABD öncülüğündeki koalisyonun koordinasyonu olmadan Fırat'ın batısına geçmeyeceğini söyledi. Amerika'nın Sesi'ne açıklamalarda bulunan Salih Müslim, en büyük endişesinin Türkiye'nin savaşa katılması olduğunu kaydetti.

SURİYE DE TEHLİKELİ GELİŞMELER

Koalisyon güçlerinin bombaladığı yerlere Kürt Birliklerinin yerleştiğini kaydeden Suriye Türkmen Kitlesi Genel Koordinatörü Samir Hafez, "Asıl yapılmak istenen Akdeniz'e kıyısı olan bir Kürt devleti kurmaktır. Tel Abyad'ın yüzde 80'ı Araplardan ve Türkmenlerden oluşmasına rağmen IŞİD'in boşalttığı yerlerde Kürt birlikleri kontrol sağlıyor. Kuzey Irak'tan 2 bin 700 aile Tel Abyad'ın Kürtleştirilmesi için yerleştirildi. Hatta Türkiye'ye sığınan 20 bine yakın Kürt asıllı mülteciler de geri dönecekler." dedi.

Irak'ın Kuzeyi'nden sonra Suriye'nin de Kuzeyi'nde denize açılan bir Kürt devleti kurulmasının planlandığını kaydeden Hafez, "Bu bölgenin Doğu'dan Batı'ya doğru en son halkası Türkmenlerin yaşadığı Bayır Bucak'tır. Amaç Bayır Bucak'ı alıp Akdeniz'e inmektir. Böylece hem Kuzey Irak'ın hem de Suriye petrolünü Bayır Bucak üzerinden Akdeniz'den geçirmek istiyorlar. Böylece Kuzey Irak'ın ve Kürtlerin Türkiye'ye olan bağımlılığını azaltmak istiyorlar. Ayrıca bundan gelir de sağlamayı hedefliyorlar" dedi.

Iraklı Kürt yöneticiler de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani'nin "iki yıl içinde bağımsız Kürt devleti ilan edeceğiz" şeklindeki açıklamasına atfen, şiddete başvurmadan Bağdat yönetimi ile anlaşma çerçevesinde bir Kürt devleti ilan etme planlarını gizlemiyorlar. Öte yandan, Suudi Arabistan ile İsrail'in Türkiye ve İran karşıtı bir cephenin temellerini atıp, bağımsız bir Kürdistan projesine yeşil ışık yakmaları da ABD menşeli Kürt devleti projesinin bir diğer parçası olarak yorumlanıyor.

PYD'nin bu planıyla, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı ve bu hattın dışında bitmek üzere olan ikinci petrol boru hattı ile Irak petrolünün dünya pazarlarına açılmasına olanak sağlayan Türkiye'nin de devre dışı bırakılmasını amaçladığı öğrenildi. PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin bu kozunu Türkiye'ye karşı pazarlık unsuru olarak da kullanmak istediği bildirildi.

AMAÇ KÜRDİSTANI  KURMAK

Milli Güvenlik ve Strateji Uzmanı Mesut Ülker: Suriye'nin kuzeyinde bir yapı oluşuyor. Burada amaç Kürdistan'ın bir parçasını daha oluşturup pazılın bir parçasını daha yerine koymak. Irak'ın kuzeyindeki zengin petrol ve enerji kaynakları Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak koridor ile Akdeniz'e taşınmak isteniyor. Bunun için Suriye'nin kuzeyinde de bir uydu devlet için düğmeye basıldı. Amaç güçlü bir Türkiye yerine güçsüz bir yapıyla muhatap olmak.

Bu durumda Türkiye devre dışı bırakılmış olunacak bu büyük ülkelerin işine gelecektir. Suriye'nin kuzeyinde bu Kürdistan parçası oluşturulurken, büyük devletlere mecburiyet ve mahkumiyetleri oluşacak. Bu mahkumiyetler tabi ki büyüklerin işine gelir. Büyük ülkelerin önceliği zengin enerji kaynaklarını bu uydu devletler üzerinden bizim gibi dik duran ülkeleri devre dışı bırakarak Akdeniz'e yani kendi havuzlarına aktarmaktır.

Suriye sınırındaki gelişmeleri değerlendiren ORSAM Ortadoğu Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şahin, yaşananlardan kaygılı. Doç. Dr. Mehmet Şahin, 'PYD, PKK'nın koludur. Özerklik elde etmesi Türkiye açısından ciddi sorunlar doğuracak potansiyeli taşıyor. Suriye'nin bir anlamda Afganistanlaşması, Türkiye sınırını da Pakistanlaştırır. Bu proje ileriye dönük bir proje. Bunun ne anlama geldiğini zamanla göreceğiz' .

İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre, PKK kadrolarında yer alan bazı üst düzey isimlerin PYD içinde görev alması, bu birlikteliğin en önemli işareti olarak göze çarpıyor.

ABD’nin, PKK’nın Suriye kolu olarak bilinen PYD’ye desteğinin süreceğinin açıklanması, hem dış hem de iç siyasette yankı bulmaya devam ediyor.

İstihbarat raporlarına göre 35-38 bin civarındaki PYD’linin 7 bini PKK’lı. PKK’nın 53 tepe yöneticisinden 17’si Suriye’de bulunuyor. Mustafa Karasu, Sofi Nurettin ve Bahoz Erdal da bu isimler arasında yer alıyor. Bu isimlerin dışında PYD’de çatışmaları yöneten ve Türkiye’de sözde eyalet komutanlığı görevlerinde bulunan 109 PKK’lı görev yapıyor. Bunlardan 9’u PKK’nın Avrupa kadrolarında görev yaparken Suriye’ye geldi. Bu 109 PKK’lıdan sadece 27’si Suriyeli. 16’sı İranlı geri kalanı ise PKK’nın Türkiye kadrolarından.

Sonuç olarak ifade etmek gerekirse Suriye ve Ortadoğu da tehlikeli gelişmeler cereyan ediyor. İç çekişmeleri bırakıp güçlü bir birliktelik kurmak zorundayız. AB de ve Rusya başta olmak üzere Türkiye’nin bölgede ki hakimiyetini kırmak amacıyla iç çekişmeleri körüklüyor. Yakın tarihte bir Kürdistan devleti kurulma planı adım adım uygulamaya konulacak. Ortadoğu ve İslam Coğrafyası alev almış yanıyor. İslam coğrafyasının karışmasında hem elleri var hem de emelleri…

Türkiye bölgede  güç kazanmak Ortadoğu ve Türk İslam coğrafyasında söz sahibi olmak zorunda. Bu amaca hizmet etmek üzere Türk İslam Birliğinin kurulması ve Türk dünyasının yeni bir güç oluşturması için hızlı ve acil  dev adımların atılması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu doğrultuda yoğun çaba göstermesi etkili netice verecektir diye düşünüyoruz. Mevla tüm İslam coğrafyasına uyanmayı ve kendi davalarına sahip çıkmayı nasip eylesin.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank