content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

26 Eyl

Patates Ödülü

Helal kazanç benim için her şeyden önemli, yaşama sebebim gibi bir şey. İnancımız gereği alınteri ile kazanmamız ve şüpheli şeylerden uzak durmamız gerekiyor. Kimilerinin yaptığı yanlışları mümkünse elimizle düzeltmemiz, değilse dilimizle uyarmamız, hiç olmazsa düzelmesi için kalbimizle dua etmemiz gerekiyor, inançlarımız böyle söylüyor.

Malum hayallerimiz var, ideallerimiz var, adanmışlığımız var, meydanı boş bırakacak halimiz yok. Hayatını yanlışlar üzerine kurmuş insanları görünce geri adım atmak bize yakışmaz. Bu anlamda Hazreti Allaha teslimiz ve kimseden korkumuzda yok hamdolsun.

Helalinden kazanalım diye bir sürü arayış içerisindeyim. Bir konuda adım attım: Yeşilce’de patates yetiştiriciliği.

Mesudiye Yeşilce’de patates üretmek için yola çıktım, yer de buldum. Ancak dikimi için bu sene için biraz gecikmişim. Patatesle ilgili çiftçilerimizle, tohum üreticilerimizle, üniversiteden hocalarımızla görüştüm, konuyla ilgili tüm bilgileri derledim. Bu konuda Yrd. Doç Dr. Özbay DEDE başta olmak üzere yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.

Bu arada patatesle ilgi yaptıklarımızın çoğunun yanlış olduğunu üzülerek öğrendim.

KISACA ÖZETLEYEYİM

  • Patates toprağı çok yorduğundan üç yılda bir dikilmesi gerekiyor, malesef buna uymuyoruz, aynı tarlaya her yıl dikiyoruz, tabiki verim düşüyor.
  • Patates tohumunun yıl boyu en fazla 5 derecede saklanması gerekiyor, malesef buna da uymuyoruz, dolayısıyla verimsiz tohum verimsiz üretimi doğuruyor.
  • Patatesle çok iyi münavebe olan bitkiler var, mesela yayla kuşağı için yayla pancarı ve fasülye. Fasülye patatesin tam tersi, yani patatesin topraktan aldığı besinleri azotu münavebe yılında tekrar toprağa kazandırıyor, dolayısıyla bu yıl patates dikimi için geç kalınca bende Akkuş Şeker Fasülyesi Diktim. Akkuş Ziraat Odası başkanımız Ahmet KAYA’ya destekleri için teşekkür ediyorum.
  • Patates dikilecek alanların bir önceki yıl sonbaharda derin, ilkbaharda ise yüzeysel sürümünün yapılması gerekiyor.
  • Yüseysel sürüm öncesinde temel gübresinin atılması ve ardından yüzeysel sürümü şart.
  • Patates başta olmak üzere tüm bitkisel üretimde sulama şart. Bizde genelde yağışlı geçtiği için sulamayı gereksiz görüyoruz. Her ne kadar yağışlı bir bölgede olsakta sulamanın gerekiği dönemlerde yağış olmayınca ciddi anlamda verim kayıpları yaşanıyor.
  • Mayıs ortaları ideal dikim dönemi, Eylül sonuna doğru hasat ediliyor.
  • Patateste % 4 civarı eğime kadar üretim ideal, tüm  süreçler makineli tarımla yapılabiliyor. Hem dikimi hemde sökümünü makine yapıyor. Patates dikim makinesi saatte 4 dönüme kadar dikebiliyor, Gıda Tarım Hayvancılık İl-İlçe Müdürlüklerimiz her türlü desteği veriyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.
  • Tohumun toprağa ilaçlanarak konulması gerekiyor, aksi takdirde böcekler yiyebiliyorlar, bu da verim düşüklüğüne sebep olabiliyor.
  • Etrafını elek teliyle çevirip ardından, toprağa sıfır, topraktan itibaren 20 cm üstü ve elek telinin en üstünden olmak üzere elek teline ilaveten üç kat dikenli telle öncelikle domuz, yer yer ise AYI için tedbirlerin alınması gerekiyor.
  • Gübreleme ve ilaçlamayı ilçe müdürlükleri veya üniversiteden hocalarımızla mutlaka konuşmanız ve bir yol haritası belirlemeniz gerekiyor.
  • Toprağın organik madde oranı düşükse sonbaharda yeşil gübreleme amaçlı yem bitkisi dikimi öneriliyor.
  • Dönüme 300 kg tohum, 70 kg gübre gibi düşünmek lazım, ayrıca sıralar arası mesafe 60 cm, ocaklar arası mesafe 30 cm, derin sürme 30 cm, yüseysel sürme 10-15 cm öneriliyor.
  • Tüm denilenleri yaparsanız dönümünde 5-6 tona kadar çıkabilirsiniz, bizim buralarda 4 ton rahatlıkla yakalanabilir diye düşünüyorum.

Özetin özeti: bilenlere danışıyoruz, üreticilerle konuşuyoruz, yol haritasını birlikte kararlaştırıyoruz, adım adım uyguluyoruz ...

Patates üretimi bir sanat, patates bu bölgeye Allahın bir ödülü, gerisi teferruat. Yarın fasülyeyi yazarım.

Bol kazançlar diliyorum...

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank