content
31 Eki

Otojenik Eğitim Nedir?

Otojenik Eğitim, otonom sinir sistemi üzerinden bedeni kontrollu olarak gevşetme, kişinin ruhunu, psikolojisini rahatlatma metodudur. Adeta kişinin kendi kendini uyur konuma getirmesidir. Ama bu konum bir uyuma hali olmayıp, bilakis gevşemiş olan bedende bilincin açık olma halidir.

Otojenik Eğitim, 1920'li yılların başlarında, Alman bir Psikiyatrist olan Prof. Dr. Johann Heinrich Schultz (1884-1970) tarafından bulunmuştur. Bilimsel alanda da itibar bulmuş olan bu metot, o zamandan beri doktorlar, psikoterapistler ve pedagoglar tarafından, psikolojik ve psikosomatik sorunlarda önleyici mükemmel bir yöntem olarak görülmekte ve uygulanmaktadır.

Otojenik Eğitim, diğer işlevlerinin yanı sıra; konsantrasyon azlığı ve bozukluğu, uykusuzluk, dinlenememe ve iç huzursuzluğu giderebilmekle birlikte zihinsel, bedensel ve sanatlar yeteneklerin geliştirilmesinde etkili, alışkanlıklardan kurtulmada yardımcı olmaktadır. Yaşamımızı engelleyici negatif düşüncelerin pozitif olarak değiştirilmesinde, olaylara ve yaşananlara sınır koymanın ötesinde kendi özgüvenimizi artırarak sorunlarla baş edilebileceğini göstermektedir. Sınav ve doğum öncesi hazırlıklarda ve her türlü strese karşı oldukça elverişli bir yöntemdir.

Otojenik Eğitim, yetkili bir kurs öğretmeni tarafından, tek kişiye ya da gruba öğretilir. Bu metodu eğer bir grubun içinde öğrenirseniz, diğer kursa katılanlarla da, fikir alışverişi içinde bulunacağınızdan daha yararlı olabilir. Tek başınıza öğrenmeye kalkmak, yanlış ve engelleyici egzersizlere kayabilme düşüncesi ile, tavsiye edilmez.

Otojenik Eğitim, ile yaklasık 2 - 6 haftalık bir çalışma sonrası, kendinizi kısa bir süre içerisinde stresli bir konumdan, sakin, rahat ve huzurlu bir konuma (relaks hale) getirebilmeyi başardığınızda, egzersizlerinize telkinlerde ekleyebilirsiniz. Örneğin bir sınav öncesi "ben onu kolaylıkla başaracağım" yada devamlı uykusuzluk hali çektiğinizde "ben derin ve rahat uyuyorum" gibi. Kendiniz relaks bir konumda iken şuuraltı ile rahatca kontakt kurabileceğinizden, buna benzer pozitif düşünceler (telkinler), şuuraltına daha kolay yerleşecek ve şuuraltı o telkini işletip size yardımcı olacaktır. Oldukça kısa bir zaman içinde ve olanaklar ölçüsünde, telkinleriniz etkisini gösterip, amacına ulaşacaktır.

Otojenik Eğitim, tüm dini inaçlardan veya belli bir dünya görüşünden uzak, dünya genelinde en çok araştırılan, incelenen ve üzerinde en cok etüd yapılan bir rahatlama metodudur.

Otojenik Eğitim, doktor veya ilaç tedavisi yerine geçmez; ama bundan bağımsız olarak tüm tedavi ve terapilerin yanında destekleyici olarak uygulanabilir. Bilinçli ve kararlı uygulandığı takdirde de ömür boyu psikolojik hijyen sağlar. Hastalık düzeyindeki rahatsızlarda doktor kontrolü mecburidir!!!

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

2 Kere Cevaplanmış to “Otojenik Eğitim Nedir?”

  1. 1
    Hazal Seyitoğlu Says:

    Volkan Bey, bu bir nevi NLP ya da Kuantum düşünce sistemlerinde anlatılan "şey" değil mi?
    Biraz "40 gün deli dersen, deli olur" da bunun gibi bir şey mi? (Bu soru şaka değil)

    Yani gerçekten bu çalışmalar bilimsel mi?
    Teşekkürler,

  2. 2
    Volkan AKDENİZ Says:

    Sayın Hazal Hanım

    J. Heinrich Schlutz Hipnozdan yola çıkarak geliştirdiği Otojenik Eğitimi (Autogenes Training) 30 Nisan 1927 tarihinde ilk defa dünya sağlık örgütüne (WHO) tanıtmıştır. 20’li, 30’lı yıllarda da İnternasyonal olarak bilimsel acıdan tanınmaya başlanmıştır. 1932 yılında da „das Autogenes Training“ adlı eserini yayınlanmıştır.

    İlk bakışta alternatif tıp gibi görünen Otojenik Eğitim ile elde edilen gevşeme/rahatlama bir sözden ibaret olmayıp, çeşitli bilimsel yöntemlerle objektif olarak ölçülebilen bir metodtur. Otojenik Eğitimin esas amacı otonom sinir sistemini rahatlatmak ve böylelikle de limbik sistemden gelecek olan artı stres hormonlarının azalmasını sağlamaktır. Bu rahatlama ile alfa konuma gelen beyin dalgaları sayesinde biliç altı ile bilinç üstü arasındaki sansür yeri daha da azalacaktır. Bu konumda iken kendimize yeni telkinler vermemiz mümkün olur.

    Umarım size, sizi tatmin edici cevabı verdim.

    Sevgi ve saygılarımla
    Volkan Akdeniz



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank