content

13 Tem

Orhan Yorgancı’dan: Resimli Şairler ve Yazarlar Sözlüğü

Kalıcı, araştırma, çalışma ve yayınların altına imza atanların sayısının fazla oluğunu söylemek mümkün değildir. Ancak, bu az sayıda çalışma ve yayınların varlığıyla sevindiğimizi, mutlu olduğumuzu söylemeliyiz.Orhan Yorgancı, eğitimci, gazeteci, yazar ve araştırmacı. Yazdıkları, yayınladıkları hep önemlilik içinde karşımıza çıkıyor. Ondan gelen kitapların sayfalarında gezerken, epey zaman harcıyor,kolay kolay sayfaları arasından çıkamıyoruz.

Bu gerçek gösteriyor ki, Orhan Yorgancı hocanın her yayını, uzun araştırma ve değerlendirmeler sonucu yayınlanıyor, kalıcılık oranındaki yükseklik bizi etkiliyor.Tebriklerimi sunmak istiyorum öncelikle.

Bugün söz edeceğim Orhan Yorgancı’nın hazırladığı,Merkezi İstanbul’da bulunan Parıltı Yayıncılık yayınları arasında 534 sevimli-mini sayfayla gün yüzü gören ve bize ulaşan kitabın adı: Resimli Şairler ve Yazarlar Sözlüğü. Hoca,6 Haziran 2014 tarihinde;”Anadolu Basını’nın İmparatoru sayın İsa Kayacan’a saygılarımla” nezaket cümlesiyle imzalamış.Teşekkürlerimi sunuyorum efendim.

 Kitap-Sözlük, Orhan Yorgancı’nın kısa biyografisi ve yayınladığı eserlerinin verilişiyle başlıyor. Orhan Yorgancı imzalı sunuş bölümünün bir yerinde;”Elinizdeki bu Resimli Şairler Sözlüğü Türk Edebiyatı’nın tüm şair ya da yazarlarını kapsamamaktadır. Burada Edebiyatımızın Tanzimat, Edebiyat-ı Cedide, Servet-i Fünun, Fecr-i Ati, Milli Edebiyat ve Cumhuriyet dönemleri ile günümüz şair ve yazarlarının biyografilerini ve eserlerini bulacaksınız.Yaşamlarını yitirmiş bir çok şair ve yazar yanında,günümüzün genç kuşaklarına da yer verildi” denilişi dikkat çekiyor.

 Sonra,Türk Edebiyatının önde gelen isimlerinin,soyadı sıralamasıyla yapılan bir düzenleme içerisindeki genel görünümle karşılaşıyoruz.Burada isimler;Sait Faik Abasıyanık, Abdülhak Adnan Adıvar,Adalet Ağaoğlu,Oktay Akbal,Bedii Faik Akın,Gülten Akın,Sabahattin Kudret Aksal,Sabahattin Ali,Fatma Aliye gibi isimlerle başlayan sıralama,Melih Cevdet Anday.Orhon Murat Arıburnu, Oğuz Atay,Yavuz Bülent Bakiler,Cevat Fehmi Başkurt,Nihat Sami Banarlı,Ataol Behramoğlu, Şemsi Belli,İlhan Berk,Necati Cumalı,Behçet  Kemal Çağlar,Faruk Nafiz Çamlıbel,Fazıl Hüsnü Dağlarca,Ahmet Muhip Dıranas,Mustafa Bülent Ecevit,Ahmet Mithat Efendi,Bekir Sıtkı Erdoğan,Mehmet Akif Ersoy,Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Mustafa İlhan Geçer,Orhan Şaik Gökyay, Reşat Nuri Güntekin,Talat Sait Halman, Orhan Hançerlioğlu, Abdülhak Şinasi Hisar,Ayhan Hünalp, Rıfat Ilgaz,Ahmet Kabaklı,Atilla İlhan,Orhan Veli Kanık, Abdürrahim Karakoç,Yakup Kadri Karaosmanoğlu,İsa Kayacan,Namık Kemal,Aziz Nesin,Oktay Rıfat,Ömer Seyfettin,Ahmet Hamdi Tanpınar,Halit Ziya Uşaklıgil,Mehmet Emin Yurdakul,Hilmi Yavuz,Can Yücel,Cahit Zarifoğlu,Halide Nusret Zorlutuna,şeklinde sıralanıp gidiyor.

Sözlük içerisinde 278 ayrı şair ve yazarın fotoğrafları, biyografilerinden kısa kısa bölümler, eserlerinden türlere göre,öykü,roman,şiir,röportaj,çeviri,antoloji,makale vb örnekler verilmiş.Kelimenin tam anlamıyla,bir el altı,bir başucu kitabı,sözlüğü ortaya konulmuş.Tebriklerimi,sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.

 ***

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank