content

05 May

Orhan Vergili’nin şiir dünyası

Her kitabın, yeni bir doğum olduğu gerçeğinden hareket ederek bunların tümünü, kitaplarımın yayınlanmadan önceki aşamalarda çektiğim zorluk, üzüntü, arkasından duyduğum rahatlama, sevinç ve mutluluklarım sorası yaşamışımdır.

Kitaplar, şairinin, yazarının, iç dünyalarından dışa yansımaları, duygularının dış dünyaya atılan adımları olarak kabul edilir. Yazdığım yüzlerce önsöz, sunuşların kitap sahipleri için de aynı duyguları taşıdığımı kaydetmeliyim. Hele bu kitapların şair ve yazarları yakın tanıdıklarınız olursa, kişilikleri ve ortaya koyduklarını da ayrı ayrı değerlendirme fırsatı bulmuşsanız, bu konuda gösterilmesi gereken bir titizlik ortaya çıkar.

Yazdıkları, yayınladıklarıyla, takdir görüp alkışlanan kalem sahiplerinin önde geleni.. O’nun büyük-küçük ayrımı yapabilen tavırları, terbiyeli, saygılı ve toplum içindeki yerini bilen davranışlarıyla tanınması, bu özelliklerinin öne çıkışıyla kabul edilmesi, bizi sevindirmekte, gururlandırmaktadır. İlk şiir kitabı,”Ben Sevdamı Sana Yazdım” adıyla karşımıza çıktı. Bu, sanat ve edebiyat dünyamıza attığı ilk adımıydı Orhan Vergili’nin.

Yıllar  önce kaleme aldığı, şiirlerinden meydana gelen bir demetti, bir toparlamaydı ilk kitabı.Sonra ikinci şiir kitabı “Aşk Rengini Seçerse” adlı şiir kitabı,merkezi Ankara’da bulunan Kültür Ajansın 190.yayını olarak gün yüzü gördü.Bu kitap da daha bir olgunlaşan,kalıcılığı yüksek Orhan Vergili şiirleriyle karşılaştık.

Şiirlerinde aşk ve sevdayı ilmik ilmik işleyen, sevgilerini toparlayıp, kucak kucak  cömertçe sunan, cevapsız  kalan sevgileri karşısındaki üzüntülerini dile getirirken, kırıklıklar, burukluklar yaşayan, sevgileri karşılık görünce de çocuklar gibi sevinip, göklere uçan Orhan Vergili, toplumsal alanlardaki olumlu-olumsuzluklara karşı gösterdiği duyarlılıklarıyla ön sıralarda yer almaktadır. Serbest tarzda kaleme aldığı şiirlerinde, zaman zaman sıradan bir vatandaş, zaman zaman sorgulayan duyarlı bir göz, kulak ve beyin olmaktadır.

Aşkın rengini seçmesiyle, belli etmesiyle, gerçeklerin ortaya konulmasının ardından, bütün renklerin ayağa kalktığını, adeta bir renk çatışması yaşandığını hareket noktası yaparak, sonraki gelişmelerin nereye varacağını kestirebilmek için gayret gösteren bir tahlil uzmanı gibi davranırken, iyi niyetinden, güler yüzünden, geleceğe olan ümitlerinden hiçbir şey kaybetmeden yaşamaya, doğru bildiği yolda yürümeye devam eder Orhan Vergili…

Kucak dolusu sevgileriyle çıktığı yolda karşısına kim gelirse gelsin, düşündükleriniOrhan Vergili, Ankara’da yaşayan, buradan seslenen şairlerimizden biri…

söylemekten çekinmez ve “sevdamı sana yazdım” diyerek sevgi yumağı içindeki duygularının derinliğini, doğruluğunu, olgunluğunu gözler önüne sermede başarılı ve kendinden emin adımlar atar. Rüyalarına girenlerin, sevgiyi ciddiye alıp karşısına gelenlerin, kısa süre sonra vefasızlık gösterip bir kalemde defterinden silenlerin bir bir sıralamasını yaparken, burulan, ezilen, kırılan yüreğindeki karmaşıklıkların altında ezilip kalma yerine, dimdik yürüme, ileriye bakma başarısını, gerçekleri gösterebilenlerle yarış halinde olduğunu sergiler. Sonra, kendinden emin tavrıyla, kararlılık içinde, ardına bakmadan yürüyen, inançlı bir kalem sahibi olarak karşımıza çıkar.

 Orhan Vergili anılara bağlanıp, takılıp kalanlardan değildir. Ama zaman zaman, şöyle bir geçmişte yaşadıkları etrafında dolaşmaktan, sevgilerle mutlulukları, üzüntülerle kırgınlıkları yan yana getirip, buralardan hızlı bir geçişle sıyrılmasını, ayrılmasını bilir. Adam sandıklarının yanlışlarını görünce, içi burkulur,sükut-u hayale uğrar.”Altın sandım,değer biçtim/Para etmez bir pul çıktı” diye  hayal kırıklığıyla seslenirken,bunların  bilinmelerinin gelecek açısından yararlı olacağını ön planda tutarak,tutum ve davranışlarını ona göre ayarlama,yönlendirme gereğini duyarak, zaman geçirmeden  yollarını ayırır.

Orhan Vergili, yeni şiir kitabıyla, giderek olgunlaştığını, sanat ve edebiyatın meşakkatli yolculuğunda aldığı mesafelerin genişliği ve uzunluğunu ortaya koyma başarısıyla bizimle selamlaşırken, gelecekteki yeni şiir kitaplarının müjdesini vermektedir.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank